V Európe žije čoraz viac nediagnostikovaných HIV pozitívnych

Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných, uviedli v novej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a zdravotnícka agentúra Európskej únie (ECDC). S vírusom, ktorý spôsobuje chorobu AIDS, sa pritom stále spája hanba.

30.11.2022 11:30 , aktualizované: 13:43
debata (2)

HIV, vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti, poškodzuje imunitný systém človeka. Prenáša sa telesnými tekutinami, predovšetkým krvou, a vyvoláva smrteľnú chorobu AIDS.

Podľa nových údajov „sa prinajmenšom od roku 2018 až do roku 2021 nakazilo vírusom HIV v európskom regióne viac ľudí, než ich bolo diagnostikovaných“, uviedol regionálny úrad WHO v tlačovej správe pred 1. decembrom. Tento je deň je vyhlásený za Svetový deň boja proti AIDS.

Hlboké znepokojenie

Európsky región WHO zahŕňa viac než 50 krajín vrátane Ruska, Ukrajiny a Turecka.

„Údajmi o HIV, liečbe a starostlivosti, by sme mali byť hlboko znepokojení,“ uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. „Pretrvávajúca, rozšírená hanba okolo HIV odrádza ľudí, aby sa dali otestovať, a nebezpečne nás odkláňa od cesty smerujúcej k splneniu nášho cieľa skoncovať s AIDS do roku 2030,“ dodal Kluge.

Michael Weinstein aids Čítajte viac Darcovia prisľúbili vyše 14 miliárd dolárov na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii

WHO tiež vyzvala, aby boli služby pre ľudí nakazených HIV dostupnejšie. „Musíme spoločne pracovať na tom, aby sme zaistili, že sa nikto v tejto situácii nebude báť dať otestovať, nebude cítiť hanbu, zúfalstvo ani izolovanosť. Každý by mal kdekoľvek dostať patričné služby a úctivú starostlivosť, ktorú potrebuje,“ apeloval Kluge.

Riaditeľka Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová zdôraznila, aké dôležité je testovanie na HIV. Podľa jej slov u ľudí, ktorým nákazu diagnostikujú neskoro, „je vyššie riziko ťažkého priebehu choroby a dokonca smrti“.

300 prípadov denne

Takisto upozornila na ohrozenie zdravia verejnosti. Uviedla, že „neliečení jednotlivci môžu nevedome šíriť HIV na svojich sexuálnych partnerov“.

HIV, AIDS Čítajte viac Historicky najvyšší nárast HIV v SR bol za minulý rok. Koľko nových prípadov?

V roku 2021 bolo denne diagnostikovaných okolo 300 nových diagnóz HIV v 46 z 53 krajín Európy, ako uviedla WHO.

To predstavuje celkovo 106 508 nových diagnóz hlásených v európskom regióne za celý uvedený rok a 16 624 v Európskej únii, dodala WHO.

Pochody v troch slovenských mestách

Pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS organizuje Mládež Slovenského Červeného kríža sviečkové pochody v troch slovenských mestách. Prvý pochod bude už dnes v Liptovskom Mikuláši, ďalší 1. decembra v Košiciach a posledný 2. decembra v Nových Zámkoch. Počas Sviečkového pochodu ľudia kráčajú cez mesto a držia horiace sviečky ako symbol nádeje. Cieľom 26. ročníka kampane je vyjadriť podporu ľuďom s HIV/AIDS, ako aj uctenie si pamiatky 40 miliónov obetí, ktoré si toto ochorenie od začiatku epidémie vyžiadalo.

Poukázať chce na možnosti, dôležitosť i potrebu HIV prevencie. Neoddeliteľnou súčasťou kampane je aj snaha o odstránenie diskriminácie a stigmatizácie HIV pozitívnych ľudí. Mládež SČK svojou kampaňou vyzýva na zahodenie predsudkov, ktoré sa s touto problematikou spájajú a usiluje sa naviesť verejnosť na spoločnú cestu vzájomnej tolerancie a empatie.

Ako uviedol prezident Mládeže SČK András Zemes, pre tohtoročnú kampaň vytvorili edukačné video v spolupráci s občianskym združením Dom svetla Slovensko s témou testovania na HIV a iné pohlavne prenosné choroby. „Obsahom je celý priebeh testovania a krátky rozhovor so zástupcom občianskeho združenia. Video je zverejnené na kanáli YouTube a sociálnych sieťach Slovenského Červeného kríža,“ informoval Zemes.

Svetový deň boja proti AIDS je každoročne 1. decembra. Mládež SČK sa problematike HIV/AIDS venuje už od roku 1997 a jej aktivity sú zamerané na edukáciu najmä mladých ľudí, ale aj širšej verejnosti. Hlavným cieľom je šíriť povedomie o prevencii proti HIV, ktorá aj dnes predstavuje najúčinnejší nástroj v boji proti tomuto vírusu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS #WHO