Stodvadsať tisíc zabitých Ukrajincov? Brusel na žiadosť Kyjeva vymazal údaj von der Leyenovej

Ruská agresia spôsobila za viac ako deväť mesiacov na Ukrajine neopísateľné utrpenie, zomrelo kvôli nej už odhadom vyše 100-tisíc ukrajinských vojakov a viac ako 20-tisíc civilistov. Tento citlivý údaj v stredu zverejnila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Vzápätí ale z jej Twitteru zmizol aj s pasážou videa, kde spomína ukrajinské straty.

30.11.2022 12:15
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
debata (295)

VIDEO: Ursula von der Leyenová zverejnila, čo nemala – ukrajinské straty. Toto je časť videa, ktorú na žiadosť Kyjeva Brusel odstránil.

Video

Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Nykyforov pre portál suspilne.media označil informácie o stratách za „citlivé“, preto ich podľa neho môže zverejniť len ukrajinský minister obrany alebo hlava štátu. „Volodymyr Zelenskyj zverejní oficiálne údaje, keď nastane vhodná chvíľa, pretože ide o citlivé informácie,“ konštatoval Nykyforov.

Brusel úpravu vyhlásenia von der Leyenovej na sociálnej sieti vysvetlil potrebným upresnením. Riaditeľka pre politickú komunikáciu Európskej komisie Dana Spinantová vysvetlila, že zverejnené čísla zahŕňajú aj zranených.

„Veľká vďaka patrí tým, ktorí poukázali na nepresnosť v číslach v predchádzajúcej verzie tohto videa. Odhad použitý z externých zdrojov sa mal týkať obetí, teda mŕtvych a zranených, a mal by ukázať brutalitu Ruska,“ napísala na Twitteri Spinantová.

Ani jedna z bojujúcich strán svoje skutočné vojenské straty nezverejňuje. Podľa bilancie, ktorú každý deň aktualizuje generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny stratila ruská armáda od začiatku totálnej invázie 24. februára približne 88 880 vojakov, len za posledný deň pribudlo 500.

Prezident Zelenskyj v utorok vo svojej prognóze použil dokonca cifru 100-tisíc. „Ešte v tomto roku Rusko príde o svojich stotisíc zabitých vojakov a len pánboh vie o koľko žoldnierov,“ citoval hlavu štátu denník Ukrajinská pravda. „A Ukrajina bude stáť. A svet urobí všetko preto, aby všetci, ktorí sú vinní za túto zločinnú vojnu, skončili na lavici obžalovaných,“ dodal Zelenskyj.

Von der Leyenová o ukrajinských stratách hovorila vo videu, kde zverejnila návrh Európskej komisie zabaviť majetok, ktorý krajiny Európskej únie zmrazili Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Podľa nej by konfiškované prostriedky mali slúžiť na náhradu vojnových škôd a povojnovú obnovu Ukrajiny. Exekutíva EÚ tiež navrhuje vytvoriť osobitný medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny, povedala jej šéfka.

Podľa von der Leyenovej ruská agresia popri ľudských stratách spôsobila Ukrajine škody, ktoré sa odhadujú na 600 miliárd eur.

„Rusko a jeho oligarchovia musia odškodniť Ukrajinu za škody a pokryť náklady na obnovu krajiny. A my máme prostriedky, ako prinútiť Rusko platiť,“ vyhlásila von der Leyenová. Únia podľa nej v rámci bezprecedentných sankcií zablokovala 300 miliárd eur z rezerv ruskej centrálnej banky a zmrazila 19 miliárd eur z majetku ruských oligarchov.

Únia by podľa von der Leyenovej chcela spolu s partnermi vytvoriť štruktúru, ktorá by peniaze investovala a zisky využívala na pomoc Ukrajine.

Najmä krajiny východného krídla únie už od jari navrhujú, aby európsky blok zabavoval zmrazený majetok a využil ho na financovanie ekonomickej pomoci Ukrajine a jej povojnovej obnovy. Štáty EÚ sa v pondelok zhodli na tom, že zaradia obchádzanie sankcií medzi celúnijné zločiny, čo má k zabavovaniu majetku otvoriť cestu. Právni experti pritom upozorňujú, že nebude jednoduché imanie oligarchov či bankových ústavov konfiškovať a môžu hroziť dlhoročné súdne spory.

Šéfka komisie tiež uviedla, že Brusel začne pracovať na vytvorení osobitného tribunálu, ktorý má vyšetriť a odsúdiť možné zločiny páchané Ruskom na Ukrajine.

„Sme pripravení začať pracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby sme získali najširšiu možnú medzinárodnú podporu pre tento súd,“ povedala von der Leyenová.

Do vyšetrovania možných vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti sa zapojil Medzinárodný trestný súd v Haagu (ICC). Ten však nemôže súdiť zločiny vojnovej agresie, pokiaľ s tým nebude súhlasiť okrem Ukrajiny aj Rusko. Kyjev aj niektoré únijné krajiny dlhodobo volajú po zriadení tribunálu zaoberajúceho sa iba vojnou na Ukrajine. Únia však doteraz nebola v tejto veci jednotná. Podľa von der Leyenovej bude EÚ naďalej spolupracovať s ICC, zároveň ale chce získať podporu OSN pre vytvorenie tribunálu. Práve podpora Valného zhromaždenia OSN je podľa právnych odborníkov pre prípadný vznik osobitného orgánu kľúčová.

© Autorské práva vyhradené

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rusko #odškodnenie #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine