Eurokomisia navrhla zablokovať Maďarsku miliardy z eurofondov

Európska komisia dnes navrhla zablokovať Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eur zo štrukturálnych fondov Európskej únie kvôli trvajúcim nedostatkom v boji s korupciou a pri kontrole verejného obstarávania.

30.11.2022 12:25 , aktualizované: 16:34
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (59)

Maďarské reformy, ktorými chcela Budapešť docieliť odblokovanie peňazí, nie sú podľa exekutívy Únie dostatočné. O návrhu EK budú rozhodovať členské štáty.

Komisia zároveň schválila maďarský plán obnovy, na základe ktorého má Budapešť dostať 5,8 miliárd eur z mimoriadneho krízového fondu. Výplatu peňazí však komisia podmienila zavedením ďalších reforiem.

Orbán, Heger Čítajte viac Plánuje Orbán niečo okupovať, aby vytvoril Veľké Maďarsko? Odpovedá expert

Komisia, europarlament aj rad členských krajín únie dlhodobo kritizujú vládu premiéra Viktora Orbána kvôli nedostatkom v kvalite právneho štátu vrátane systému rozdeľovania úniových peňazí, ktorý podľa nich nie je dostatočne zabezpečený proti korupcii a klientelizmu. Budapešť, ktorá zápasí s vážnymi ekonomickými problémami a peniaze z úniovej kasy nutne potrebuje, vykonala sadu 17 reforiem dohodnutých s komisiou.

Navracsics: Nič prekvapujúce

Správa o zmrazení eurofondov nebola pre maďarskú vládu prekvapením, vyhlásil minister územného rozvoja zodpovedný aj za využitie európskych zdrojov Tibor Navracsics. Súčasne vyjadril nádej, že kabinet splní všetky požiadavky EK tak, aby sa v roku 2023 Maďarsko dostalo ku všetkým fondom

Minister na on-line tlačovej konferencii v súvislosti so zmrazením eurofondov podotkol, že doterajšie tempo plnenia požiadaviek v celku mohlo spôsobiť isté omeškania.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Orbanizácia Slovenska

Podľa Navracsicsa dôležitým prvkom vyhlásenia eurokomisie je, že odporučí schválenie národného plánu obnovy Maďarska v hodnote 5,8 miliardy eur. „Maďarský plán dostal najvyššie hodnotenie, s výnimkou jednej kategórie,“ zdôraznil. Poznamenal, že Maďarsku sa tak otvára možnosť podpísať dohodu o pláne obnovy a tento krok by mohol otvoriť aj cestu k kohéznym fondom.

Riziko trvá, medzery zostávajú

„Maďarsko sa bezpochyby vydalo správnym smerom. Riziko pre rozpočet EÚ však naďalej trvá, pretože v ústredných častiach reforiem zostávajú medzery,“ vyhlásil však dnes eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Komisia posiela členským krajinám analýzu maďarských reforiem s odporúčaním, aby schválili zablokovanie uvedenej sumy. Tá predstavuje 65 percent maďarského podielu na trojici fondov určených na podporu menej rozvinutých regiónov v rámci kohéznej politiky vo viacročnom rozpočte EÚ na obdobie 2021 až 2027.

Zablokovanie peňazí, ktorých prvá časť by do Maďarska za normálnych okolností putovala zhruba v druhej polovici budúceho roka, je tak teraz v rukách členských štátov.

Hlasovať by o ňom mohli budúci utorok ministri financií, krajný termín pre rozhodnutie je 19. decembra. Na schválenie návrhu je potrebná kvalifikovaná väčšina hlasov.

Viktor Orbán Čítajte viac Nemci chcú trestať Orbána. Ak mu Brusel siahne na eurofondy, má to vláda podporiť

Komisia dnes zároveň po mnohomesačnom dialógu s Budapešťou schválila maďarský investičný a reformný plán, ktorý môže krajine otvoriť cestu k mimoriadnym dotáciám určeným najmä na zmiernenie následkov koronavírusovej krízy. Maďarsko však musí splniť 27 podmienok týkajúcich sa aj nezávislosti justičných orgánov a ďalších otázok právneho štátu.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Maďarsko #Európska komisia