NATO nevníma Čínu ako protivníka, sledujeme ale jej rozvoj, povedal Stoltenberg

Severoatlantická aliancia nevníma Čínu ako svojho protivníka. Témou dnešného rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín aliancie ale bol aj jej ambiciózny vojenský a technologický rozvoj, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg novinárom na záver dvojdňového stretnutia v Bukurešti.

30.11.2022 16:51
Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (7)

„Severoatlantická aliancia je združením Severnej Ameriky a Európy, ale výzvy, ktorým čelí, sú globálne,“ povedal Stoltenberg. Podľa aktuálnych strategických dokumentov aliancie predstavuje Čína a jej stále asertívnejšie správanie vo svete pre NATO „komplexnú výzvu“.

Varoval pred podceňovaním Ruska

Na summite v júni v Madride aliancia o Číne hovorila ako o krajine s ambíciami a „nátlakovými postupmi“, upozorňovala na jej operácie v kybernetickej oblasti, snahu o kontrolu výroby kľúčových technológií a rýchle rozširovanie jej jadrového potenciálu. Aliancia tiež starostlivo sleduje vzťahy medzi Pekingom a Moskvou, ktorá vo februári začala ozbrojenú agresiu voči susednej Ukrajine.

Rumunsko, NATO, Ukrajina Čítajte viac 280. deň: Meduza: 55 percent Rusov je za vyjednávanie, 25 percent za boj

Vo vzťahu k situácii na Ukrajine dnes Stoltenberg varoval pred podceňovaním Ruska, hoci Ukrajina dosiahla na bojisku značné zisky, a opäť zdôraznil, že Ukrajinu je potrebné aj naďalej podporovať. „Potrebujú viac protivzdušnej obrany, paliva aj elektrických generátorov,“ povedal generálny tajomník.

Ukrajinské členstvo v NATO podľa Stoltenberga zatiaľ nie je témou, pretože „ak sa Ukrajina neubráni (ruskej) agresii a nezostane nezávislým suverénnym štátom, jej členstvo v aliancii sa automaticky stáva nemožným. Musíme postupovať krok za krokom,“ povedal Stoltenberg.

Víziou dlhotrvajúce partnerstvo

Ministri zahraničia obrannej aliancie dnes v Bukurešti rokovali aj o vstupe Fínska a Švédska do NATO, ktorý zatiaľ neschválilo Turecko a Maďarsko, alebo spoluprácu s Bosnou a Hercegovinou, Gruzínskom a Moldavskom, ktoré „sa nachádzajú pod ruským tlakom“. „Musíme s nimi vybudovať dlhotrvajúce partnerstvo,“ podotkol Stoltenberg.

káčer Čítajte viac Káčer: Aliancii sa zbrane nemíňajú, Ukrajinu musí ďalej všestranne podporovať

Dvojdňové stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bukurešti bolo prvým stretnutím vysokých predstaviteľov aliancie na jej východnom krídle od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Upozornil na to aj rumunský minister zahraničia Bogdan Aurescu.

„Rumunsko je kľúčové pre obranu východného krídla NATO aj strategickej oblasti pri Čiernom mori. Skutočnosť, že sa rokovanie koná iba 800 kilometrov od ukrajinských bojísk, je symbolom solidarity s Ukrajinou,“ povedal Aurescu, ktorý NATO označil za „politicky a vojensky najsilnejšiu organizáciu v históriu“. Rumuni sa podľa neho „napriek vojne môžu cítiť bezpečne“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #vojna na Ukrajine