Káčer: Európa čelí najvážnejšej výzve pre svoju bezpečnostnú architektúru

Európa čelí najvážnejšej výzve pre svoju bezpečnostnú architektúru, pričom ideály povojnového usporiadania sveta sa otriasajú v základoch. Vo štvrtok to vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer na 29. zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa koná od 30. novembra do 2. decembra v poľskom meste Lodž. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

01.12.2022 19:13
debata (8)

Témou stretnutia Ministerskej rady OBSE bola pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. „Ideály, na ktorých stojí povojnové usporiadanie sveta, sa dnes otriasajú v základoch. Kremeľ v spolupráci s represívnym režimom v Bielorusku vedie proti Ukrajine útočnú vojnu, čím porušuje základné normy a princípy medzinárodného práva. V tejto chvíli nevidíme priestor na začatie zmysluplného dialógu s Ruskom,“ uviedol Káčer.

Minister zahraničných vecí tiež uviedol, že Slovensko podporuje využitie všetkých dostupných mechanizmov na vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí páchajú vojnové zločiny a porušujú medzinárodné právo. Zároveň ubezpečil Ukrajinu o pokračujúcej podpore zo strany Slovenska.

„Je kľúčové nenechať Ukrajinu v jej boji osamotenú. Pretože viac vojenskej podpory, viac oslobodených území a ľudí a účinnejšie sankcie znamenajú lepšie vyhliadky pre mierovú diplomaciu v budúcnosti,“ vyhlásil Káčer.

OBSE je najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou, ktorá zahŕňa oblasť Európy, Kaukazu, Strednej Ázie a Severnej Ameriky. Združuje 57 štátov a má za úlohu prispievať k stabilite a bezpečnosti, ako aj riešeniu konfliktov v tomto priestore. Po Poľsku prevezme na budúci rok predsedníctvo Severné Macedónsko.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Káčer