Čo s Putinom? Macron s ním chce hovoriť, Biden čaká, či sa spamätá

Ruská invázia na Ukrajinu viedla k rozkladu už tak zlých diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Západom na čele so Spojenými štátmi. Prezident USA Joe Biden na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vo štvrtok poznamenal, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom teraz nemá v úmysle rokovať.

02.12.2022 06:15
Emmanuel Macron, Joe Biden, USA, Francúzsko Foto: ,
Prezident Joe Biden hovorí počas tlačovej konferencie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 1. decembra 2022.
debata (127)

Zišiel by sa s ním vraj iba v prípade, že by Putin preukázal úmysel vojnu ukončiť, čo podľa Bidena zatiaľ neurobil. „Keď sa tak stane, po porade s našimi partnermi v NATO sa s ním rád stretnem a porozprávam sa s ním,“ povedal Biden.

Macron v Bielom dome oznámil, že s Putinom bude hovoriť už v nasledujúcich dňoch. „Budem s ním naďalej hovoriť, pretože sa neustále snažíme predísť ďalšej eskalácii. Budem chcieť hovoriť napríklad o bezpečnosti jadrových elektrární,“ povedal francúzsky prezident. Macron s Putinom v priebehu viac ako deviatich mesiacov pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu hovoril už niekoľkokrát bez jasného očividného výsledku.

Prezidenti sa zhodli, že Ukrajinu budú jej v odpore proti ruskej invázii podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Chcú podporiť jej odolnosť v zime napríklad posilnením dodávok protileteckých systémov a vybavenia potrebného na opravy ukrajinskej energetickej siete, na ktorú teraz ruské sily opakovane útočia.

Macron sa na tlačovej konferencii po rokovaní Bidenovi poďakoval za podporu Ukrajine, ktorá sa už od februára bráni ruskej agresii. „Táto vojna má priamy vplyv na Európu a Spojené štáty sa do nášho spoločného snaženia rozhodli investovať veľa,“ povedal Macron. Dodal, že spoločným cieľom Francúzska a USA je udržateľný mier a Bidenov jednoznačný postoj je pre jeho dosiahnutie zásadný.

Riešením konfliktu na Ukrajine je podľa Macrona vyjednávanie medzi bojujúcimi stranami. „Nikdy ale nebudeme Ukrajincov tlačiť ku kompromisu, ktorý pre nich nie je prijateľný. Pretože sú natoľko statoční a bránia svoje životy, svoju krajinu a naše hodnoty. Chceme udržateľný mier a rešpektujeme právo Ukrajiny sa rozhodnúť, kedy a za akých podmienok bude rokovať o svojom území,“ vyhlásil Macron.

Rusko a Ukrajina musia podľa neho nájsť cestu k rokovaciemu stolu. „V správnej chvíli a za podmienok, ktoré si určia Ukrajinci, im pomôžeme zabezpečiť mier,“ vyhlásil francúzsky prezident. Priame rokovania ukrajinskej a ruskej delegácie sa uskutočnili naposledy na konci marca a nemali žiadny výsledok. Na rokovania a dialóg vyzvali aj ďalšie svetové mocnosti vrátane Číny, Indie alebo Turecka.

Priame rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou však zatiaľ v dohľade nie sú. Denník Ukrajinska pravda v novembri s odvolaním sa na hovorcu Kremľa informoval, že ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru majú za cieľ prinútiť ukrajinského Volodymyra Zelenského rokovať. Ukrajina uvádza, že rozhovory neodmieta, nechce ale rokovania založené na ruských ultimátach a nechce rokovania priamo s ruským prezidentom Putinom. Podmienkou Kyjeva tiež je, že ruské vojská opustia celé územie Ukrajiny.

Francúzsko a Rusko sú odhodlané nepoľaviť v úsilí o to, aby sa Rusko zodpovedalo zo široko zdokumentovaných vojnových zločinov, ktorých sa na Ukrajine dopúšťa jeho armáda i ďalšie proruské sily, vrátane žoldnierskych skupín. Je to v spoločnom vyhlásení po rokovaní prezidentov Francúzska a USA.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #USA #Vladimir Putin #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine