Vyhrážky Kyjevu: Ukrajinské ambasády v Európe dostali balíčky s očami zvierat

Veľvyslanectvo a konzuláty Ukrajiny v niekoľkých európskych krajinách, vrátane Česka, dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. Dnes o tom na facebooku informoval hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nykolenko.

02.12.2022 12:35 , aktualizované: 15:28
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (36)

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu sa vláda v Kyjeve domnieva, že ide o naplánovanú kampaň teroru a zastrašovanie ukrajinských zastupiteľských úradov.

Nykolenko napísal, že po sérii listových bômb odhalených v uplynulých dňoch v Španielsku prišli krvavé balíčky obsahujúce zvieracie oči na ukrajinské veľvyslanectvo v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku, na generálne konzuláty v Neapole a Krakove a na konzulát v Brne. Popísal, že balíčky boli nasiaknuté pravdepodobne krvou a zapáchali. „Skúmame význam tohto odkazu,“ dodal.

Nykolenko informoval aj o incidentoch v iných krajinách. Poničený bol podľa neho vchod do rezidencie ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne, na veľvyslanectve v Kazachstane ktosi nahlásil, že sa tam nachádza výbušnina, ale táto informácia nebola pravdivá. Ambasáda v USA dostala list s kópiou článku kritického voči Ukrajine. Nykolenko napísal, že rovnako ako väčšina ostatných zásielok aj tento list došiel z jednej európskej krajiny. O akú ide, ale nešpecifikoval.

„Nedokážu Ukrajinu zastaviť na diplomatickom fronte, a tak sa nás snažia zastrašiť,“ uviedol Kuleba v citácii zverejnenej na Nykolenkovom profile. Šéf ukrajinskej diplomacie nariadil zvýšiť bezpečnostné opatrenia na ukrajinských ambasádach a konzulátoch.

Listová bomba / Policía ESP / Čítajte viac Listovú bombu dostal aj premiér Sánchez. Celkovo ich už v Španielsku doručili päť

Aj na ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe bola v piatok doručená podozrivá zásielka podobná tej, ktorú pyrotechnici skúmali dopoludnia v Brne. Polícia neskôr informovala, že v zásielke bolo živočíšne tkanivo. „V obálke nebol nástražný výbušný systém, ale opäť živočíšne tkanivo. To teraz budú skúmať hasiči, ktorí si obálku aj s obsahom odviezli," spresnila ďalší postup polícia.

Po objavení podozrivej zásielky policajti uviedli, že čiastočne obmedzili dopravu v blízkosti ambasády, ale nikoho neevakuovali. Neskôr však z preventívnych dôvodov pristúpili k evakuácii dvoch budov veľvyslanectva.

Predpoludním pre podozrivú zásielku polícia evakuovala šesť zamestnancov ukrajinského konzulátu v Brne a tiež priľahlé okolie budovy vrátane materskej školy. Po preskúmaní vylúčila, že by v zásielke bol nástražný výbušný systém ako v podobných obálkach doručených na rôzne inštitúcie v Španielsku. Uviedla, že sa v nej našla živočíšna tkanina.

„Nemáme žiadne informácie o tom, že by pracovníkom konzulátu či najbližšiemu okoliu hrozilo nejaké nebezpečenstvo, avšak naďalej platí pôvodne vyslovené varovanie o kontrole prichádzajúcej pošty konzulátov a zbrojných spoločností,“ uviedla polícia na Twitteri.

Zásielka podľa skorších informácií polície typovo zodpovedala tzv. listovým bombám, ktoré v posledných dňoch zachytili v Španielsku. Polícia preto evakuovala budovu konzulátu a jej najbližšie okolie vrátane materskej školy. Deti presunula do pristaveného autobusu a uzatvorila aj najbližšiu ulicu.

Zásielky obsahujúce výbušninu zachytili na viacerých miestach v Španielsku. V stredu jedna vybuchla na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride, vo štvrtok ďalšiu doručili na americké veľvyslanectvo. Okrem ambasád ich dopravili aj na španielske ministerstvo obrany, leteckú základňu Torrejón de Ardoz a do zbrojárskej firmy v Zaragoze vyrábajúcej granátomety expedované na Ukrajinu.

Slovenská pošta zavádza zvýšenú kontrolu

Po posledných udalostiach Slovenská pošta zavádza zvýšenú kontrolu zásielok z Ukrajiny, informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

„Po zistení nebezpečných zásielok v Španielsku pôvodom z Ukrajiny Slovenská pošta v spolupráci s colným úradom pristupuje k zvýšenej kontrole poštových zásielok, vstupujúcich na územie Slovenska z Ukrajiny,“ skonštatovala Dorčáková.

Kontrola röntgenom je podľa nej preventívnym opatrením na zamedzenie prípadného vstupu zásielok s nebezpečným obsahom do siete Slovenskej pošty.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine