Konšpirátor Jones vyhlásil bankrot, dlhuje takmer 1,5 miliardy dolárov

Americký konšpirátor a majiteľ dezinformačného webu Infowars Alex Jones vyhlásil osobný bankrot. Súdy mu nariadili na pokutách a odškodnom zaplatiť takmer 1,5 miliardy dolárov. Jones je odsúdený za šírenie dezinformácií o streľbe v škole Sandy Hook v roku 2012.

02.12.2022 16:57
Alex Jones Foto: ,
Konšpirátor Alex Jones na súde v americkom Waterbury
debata (14)

Pri streľbe na škole Sandy Hook zabil dvadsaťročný Adam Lanza 20 detí a šesť dospelých. Jones po útoku prostredníctvom svojich mediálnych kanálov priživoval konšpiračnú teóriu, že streľba bola zinscenovaná v snahe regulovať držanie zbraní v USA. Tvrdil tiež, že rodičia zabitých detí sú „krízoví herci“.

V októbri Jonesovi súdy v amerických štátoch Texas a Connecticut nariadili zaplatiť vyše miliardu dolárov ako odškodnenie pre pozostalých po zosnulých zo školy Sandy Hook a agenta Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) za ohováranie, spôsobenie emočného stresu a porušenie zákona o zákaze nepoctivej súťaže a podvodného podnikania.

V procese vypovedali príbuzní niektorých obetí aj agent FBI, že boli roky terčom vyhrážok zo strany popieračov útoku. Dostávali správy poštou, cez internet, domov k nim chodili neznámi ľudia a niekedy ich konfrontovali aj vonku.

Ďalších 473 miliónov dolárov Jonesovi, respektíve jeho firme Free Speech Systems prevádzkujúcej dezinformačný web Infowars, uložil zaplatiť súd v Connecticute v novembri.

Alex Jones Čítajte viac Konšpirátor Jones musí zaplatiť takmer miliardové odškodné za svoje lži o streľbe na základnej škole
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Alex Jones