Nemecké gepardy si na Ukrajine našli korisť. Ruské drony

Ešte nedávno sa zdalo, že patrí už len do šrotu. Veď Nemci vyvinuli samohybný protilietadlový systém Gepard už koncom 70. rokov minulého storočia. Ukázalo sa však, že našiel uplatnenie aj v modernom konflikte.

03.12.2022 05:45
Gepard, vojna na Ukrajine Foto: ,
Samohybný protilietadlový systém Gepard.
debata (178)

Gepardy pomáhajú Ukrajincom proti dronom, ktoré v posledných týždňoch Rusko masívnejšie nasadzuje, keď Moskva kupuje bezpilotné stroje z Iránu. Gepardy však dokážu ničiť aj tieto drony.

VIDEO: Pozrite si ako gepardy likvidujú vzdušné ciele

Video
Video Bundeswehru.

"Je to veľmi dobrý systém,“ povedal pre denník Bild o gepardoch ukrajinský vojak, ktorý sa predstavil ako Max. Prezradil, že so spolubojovníkmi strávil v Nemecku 1,5 mesiaca, aby si nacvičil obsluhu protilietadlového systému.

Gepard efektívne ničí iránske bezpilotné lietadlá, ktoré Rusi používajú pri útokoch na ukrajinskú civilnú infraštruktúru civilné. "Ak sú drony Šahíd na dostrel, je s nimi jednoduché bojovať,“ vysvetlil Max.

VIDEO: Ukrajinci si v boji s Rusmi pochvaľujú ‚boha vojny‘ z Nemecka

Video
Mars bol rímskym bohom vojny. MARS II. aj samohybný obrnený salvový raketomet. Tieto zbrane dodalo Ukrajine Nemecko a Kyjev si ich veľmi pochvaľuje. "Je to nočná mora ruských útočníkov,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteri. Pozrite si cvičné streľby MARS-u II. na videu nemeckého Bundeswehru.

Nemecko teraz plánuje dodať na Ukrajinu ďalších sedem gepardov. Momentálne ich opravujú v zbrojárskej spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann.

Berlín už od začiatku ruskej invázie podporil Kyjev 30 systémami Gepard. Problematické sú však dodávky munície. Jej zásoby má Švajčiarsko, ale odmieta ju Ukrajine poskytnúť, hoci by išla cez Nemecko. Vyhovára sa na svoju neutralitu.

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Ukrajina #gepard #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna