Káčer sa stretol so šéfmi diplomacií Česka a Rakúska. Diskutovali o situácii na Ukrajine i migrácii

Regionálna spolupráca, aktuálna situácia na Ukrajine, ale tiež migrácia, dianie na západnom Balkáne či budúcnosť Európskej únie boli témami sobotného stretnutia šéfov diplomacie krajín Slavkovského formátu (S3) v kaštieli Belá.

03.12.2022 15:15
Jan Lipavský, Rastislav Káče, Alexander... Foto:
Jan Lipavský, Rastislav Káčer a Alexander Schallenberg.
debata (9)

Zúčastnil sa na ňom minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer, šéf českej diplomacie Jan Lipavský a rakúsky minister pre európske a medzinárodné záležitosti Alexander Schallenberg. Slovenský šéf diplomacie o tom informoval na sociálnej sieti.

„Zhodli sme sa, že naším spoločným a hlavným záujmom je ukončenie ruskej agresie na Ukrajine, a to bez obmedzenia jej nezávislosti, suverenity či územnej celistvosti. Ukrajina, ktorej budeme naďalej poskytovať všestrannú pomoc a podporu, musí zároveň dostať reálnu šancu geopoliticky sa ukotviť v štruktúrach slobodných krajín politického Západu,“ vyhlásil Káčer. Zároveň potvrdil, že rešpektovanie základných demokratických hodnôt je esenciou fungovania Európskej únie a všetky členské štáty musia pravidlá dodržiavať rovnako.

Káčer ocenil aj dobré susedské vzťahy a spoluprácu v rámci Slavkovského formátu, ktorý podľa neho prináša pridanú hodnotu obyvateľom a posilňuje regionálny hlas aj pri globálnych zahraničnopoli­tických témach. „Preto chceme do budúcna hľadať spoločné témy aj s partnermi mimo strednej Európy,“ dodal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Rastislav Káčer #vojna na Ukrajine #Slavkovský formát #Jan Lipavský #alexander schal