Austin: USA musia zbrojiť, aby udržali krok s Čínou. Má vôľu aj moc

Spojené štáty majú pred sebou kľúčové roky, v ktorých musia investovať do armády, ak chcú byť naďalej protiváhou Číny, povedal americký minister obrany Lloyd Austin v prejave na obrannom fóre v Simi Valley v Kalifornii.

04.12.2022 06:50
Lloyd Austin, Sebastien Lecornu Foto: ,
Minister obrany USA Lloyd Austin (vpravo) a francúzsky minister ozbrojených síl Sebastien Lecornu počúvajú svoje národné hymny počas posilneného čestného kordónu v Pentagone v stredu 30. novembra 2022 vo Washingtone.
debata (249)

VIDEO: Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel.

Video

„Čína je jedinou krajinou, ktorá má tak vôľu, ako aj čoraz viac moci meniť podobu svojho regiónu i medzinárodného poriadku tak, aby vyhovoval jej autoritárskym preferenciám. To my nedopustíme,“ povedal Austin.

Spojené štáty predstavili v piatok svoj...
Nedatované snímka, ktorú poskytlo americké...
+3Spojené štáty predstavili v piatok svoj...

Čína podľa amerického ministerstva obrany predstavuje pre USA väčšiu hrozbu ako Rusko; Pentagon v pondelok zverejnil bezpečnostnú správu, v ktorej uviedol, že Peking bude v roku 2035 pravdepodobne disponovať až 1 500 jadrovými zbraňami. USA ich v roku 2021 podľa washingtonskej organizácie Arms Control Association mali k dispozícii 3750.

Americká armáda a zbrojovka Northrop Grumman v piatok predstavili nový strategický bombardér B-21 Raider, ktorý je najnovším prejavom modernizácie americkej armády. Americké ministerstvo obrany má zo všetkých vládnych rezortov najväčší rozpočet, v roku 2023 by mohlo dostať až 847 miliárd dolárov, ak Kongres schváli terajší návrh rozpočtu, píše AP. Bezpečnostní experti však tvrdia, že ani to nemusí stačiť na to, aby USA vojensky udržali krok s Čínou.

Austin v prejave hovoril aj o konflikte na Ukrajine. USA podľa neho neustanú v podpore Ukrajiny ani v snahách zabrániť zvyšovaniu napätia s Ruskom. „Nenecháme sa zatiahnuť do Putinovej vojny,“ povedal minister. Austin tiež obvinil Rusko z „úmyselnej krutosti“ v bojoch na Ukrajine, kde podľa neho Moskva cieli na civilistov.

249 debata chyba
Viac na túto tému: #Lloyd Austin