Na indonézskom ostrove Jáva vybuchla sopka Semeru, okolité dediny evakuujú

Úrady na indonézskom ostrove Jáva vydali po erupcii sopky Semeru príkaz na evakuáciu, ľudia žijúci v blízkosti vulkánu už s asistenciou bezpečnostných zložiek opúšťajú svoje domovy. Informovala o tom agentúra Reuters.

04.12.2022 09:53
sopka semeru jáva Foto:
Sopka Semeru na indonézskom ostrove Jáva. 4.12.2022
debata (1)

Semeru, ktorá je zároveň najvyššou horou ostrova, vychrlila oblak popola a dymu do výšky 1,5 kilometra a po svahoch stekajú prúdy žeravej lávy.

Erupcia sa začala dnes pred 3.00 h miestneho času (v sobotu pred 21.00 h SEČ). Podľa vulkanológov ju pravdepodobne spôsobili monzúnové dažde, kvôli ktorým sa zrútil lávový dóm na vrchole sopky.

Miestny úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB varoval obyvateľov v okruhu piatich kilometrov od sopky, aby sa mali na pozore a potom prikázal evakuáciu. Do bezpečia bolo zatiaľ presunutých niekoľko stoviek ľudí, väčšinou žien, detí a seniorov, uviedla agentúra AP. Japonská meteorologická agentúra varovala pred možným nebezpečenstvom vzniku vlny cunami.

Sopka Semeru na východe Jávy naposledy vybuchla presne pred rokom, vtedy zahynulo vyše 50 ľudí a niekoľko stoviek ďalších utrpelo zranenia. Vtedy sa muselo evakuovať vyše 10 000 ľudí.

V Indonézii, kde žije vyše 270 miliónov obyvateľov, je takmer 130 aktívnych sopiek. Oblasť je súčasťou takzvaného ohnivého kruhu, čo je pás okolo zlomových línií v Tichom oceáne s častým výskytom zemetrasenia a sopečných erupcií. Sopka Semeru, známa aj ako Mahameru, za posledných 200 rokov vybuchla už mnohokrát. Rovnako ako na iných indonézskych vulkánoch žijú aj na jej svahoch desaťtisíce ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #sopka #Jáva #výbuch sopky