285. deň: Rusi odpálili ďalších 100 rakiet. Zelenskyj: Vydržať zimu znamená vydržať všetko

Vnímajte túto zimu nie ako skúšku, ale ako čas, ktorý nás približuje k víťazstvu, obrátil sa prezident Volodymyr Zelenskyj na Ukrajincov.

05.12.2022 05:55 , aktualizované: 22:34
Russia Ukraine War New Reality Photo Gallery Foto:
Ukrajinský vojak podpisuje ukrajinskú vlajku pre obyvateľa v Chersone na juhu Ukrajiny v pondelok 14. novembra 2022.
debata (683)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 285. deň
  • Moskva: Ukrajina ostreľovala Luhansko, 9 mŕtvych
  • Zo Záporožskej oblasti hlásia dve obete najnovších raketových útokov
  • Zrejme ukrajinský dron dopadol na letisko Engels: Dva zničené ruské bombardéry
  • Zelenskyj Ukrajincom: Vydržme zimu. Každý deň nás približuje k víťazstvu
  • ISW: Ukrajina plánuje počas zimy pokračovať v protiofenzíve
  • Ruské vojenské lietadlá výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, tvrdia Briti
  • Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni 17 666 ľudí z Ukrajiny

VIDEO: Ruské drony sú na Ukrajine korisťou pre nemecké gepardy.

Video
Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
+5Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...

22:34 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk sa pri návšteve Kyjeva stretol s ochrancami ľudských práv. Kvôli ruským vzdušným útokom sa schôdzka musela odohrať v podzemnom kryte, napísala agentúra AFP, podľa ktorej je to prvýkrát od začiatku ruskej invázie, čo vysoký komisár OSN navštívil Ukrajinu. Jeho predchodkyňa Michelle Bacheletová sa do východoeurópskej krajiny nevydala.

„Na druhý deň v Kyjeve som sa mal stretnúť s obrancami ľudských práv a musel som schôdzku presunúť sem, do tohto krytu…, pretože sa rozozneli sirény,“ povedal Türk podľa AFP. Rusko okolo poludnia znovu podniklo vzdušné útoky na Ukrajinu, ktorými sa už od októbra snaží vyradiť z prevádzky dodávky energií a ukrajinskú infraštruktúru. V Záporožskej oblasti kvôli tomu podľa ukrajinských úradov zomreli dvaja ľudia.

„A kým sme tu v kryte diskutovali, odohrala sa vlna raketových útokov na Ukrajinu; niektoré strely dopadli blízko Kyjeva. Viete si predstaviť, čo to znamená pre obyvateľstvo. Stalo sa to takmer normálne, ale má to obrovský dopad na civilistov a musí to prestať,“ dodal komisár, ktorý zároveň na svojom twitteri zverejnil snímku z podzemného krytu, ktorá komentovala okrem iného slovami, že je „neuveriteľné, že sa toto na Ukrajine deje takmer denne“.

Türk, ktorý nahradil v úrade Bacheletovú tento rok v októbri, pricestoval do Kyjeva v nedeľu. Počas svojej štvordňovej cesty po Ukrajine má v pláne navštíviť okrem metropoly a jej okolia aj východoukrajinský Charkov alebo Izjum a západoukrajinský Užhorod. Chce sa stretnúť s vysokopostavenými predstaviteľmi, regionálnymi činiteľmi, členmi občianskej spoločnosti a skupinami zastupujúcimi príbuzných obetí ruskej vojenskej agresie, ako sú vojnoví zajatci alebo nezvestní ľudia.

19:34 Na Ukrajine zomreli dvaja poľskí príslušníci medzinárodnej légie, ktorí bojovali na strane Kyjeva proti ruským silám. Informovala o tom stanica Polsat. Po nedávnej smrti piatich Gruzíncov ide o ďalšiu stratu v radoch dobrovoľníkov zo zahraničia, ktorí pôsobia v ukrajinskej armáde.

„Na fronte včera (v nedeľu) padli dvaja Poliaci: Janusz Szeremet prezývaný Kozák a jeho kolega Krzysztof z medzinárodnej légie. Česť ich pamiatke,“ uviedol na twitteri ukrajinský korešpondent stanice Polsat Mateusz Lachowski. Neskôr informoval, že ďalší Poliak, ich veliteľ, bol zranený. Miesto incidentu nespresnil.

Niekoľko dní po vypuknutí vojny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina vytvorí medzinárodnú légiu pre zahraničných dobrovoľníkov. V marci ukrajinskí predstavitelia oznámili, že na Ukrajinu prišlo približne 20 000 zahraničných záujemcov o službu v ukrajinskej armáde. Minulý mesiac légia oznámila, že v nej pôsobia občania 55 krajín, najviac zo Spojených štátov, Británie, Poľska, Kanady a pobaltských štátov.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v nedeľu informoval o smrti piatich gruzínskych dobrovoľníkov, ktorých jednotka bola obkľúčená pri Bachmute. Podľa gruzínskych médií by na ukrajinskej strane mohlo bojovať až 1 500 občanov Gruzínska.

19:09 Španielska pošta zachytila tri ďalšie podozrivé obálky adresované ukrajinskej ambasáde v Madride a konzulátom v Barcelone a Malage. Boli v nich zvieracie oči, uviedla agentúra Reuters. Španielske úrady minulý týždeň odhalili niekoľko listových bômb, ktoré podľa všetkého súvisia s vojnou na Ukrajine. Jedna takáto nezachytená zásielka v stredu ľahko zranila zamestnanca ukrajinskej ambasády v Madride.

Podozrivé obálky odhalili bezpečnosťou pracovníci pošty, ktorí potom privolali políciu. Žiadne horľavé alebo výbušné látky vo vnútri obálok odborníci nenašli.

Podobnú zásielku so zvieracími očami ukrajinská ambasáda v Madride dostala v piatok. Známka na nej pochádzala zo zahraničia. Práve skúsenosť s touto zásielkou pomohla zamestnancom pošty odhaliť tie dnešné. V piatok dostali zakrvavené balíčky so živočíšnym tkanivom tiež ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe a konzulát v Brne a zastupiteľské úrady Ukrajiny v ďalších európskych krajinách.

Šesť listov s bombami podľa španielskeho zdroja, na ktorého sa odvoláva Reuters, odoslal niekto z mesta Valladolid, ktoré leží približne 190 kilometrov severozápadne nad Madridom.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí doteraz napočítalo 21 podobných výhražných zásielok zaslaných na jej zastupiteľské úrady v 12 krajinách.

18:00 Rusi už vedia, že Krymský most ani vlajková loď ich čiernomorskej flotily nie sú pred ukrajinskou odvetou v bezpečí. To, že sa musia obávať aj o svoje strategické jadrové sily hlboko v ruskom vnútrozemí je ale pre nich šokujúca novinka.

Russia China Bomber Patrols Čítajte viac Ako keď Rust pristál na Červenom námestí. Rusmi otriasol útok na strategické základne

17:30 Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila väčšinu ruských rakiet, ktoré Moskva v pondelok vypálila na energetickú infraštruktúru.

„Sily protivzdušnej obrany zostrelili väčšinu rakiet. Technici už začali pracovať na obnove elektriny. Naši ľudia sa nikdy nevzdajú,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na ukrajinské územie. Podľa ukrajinských úradov ruské ozbrojené sily v vypálili viac než sto rakiet. Výbuchy hlásili vo viacerých mestách vrátane Odesy, Čerkás a Kryvého Rihu. (tasr/afp)

16:41 Pri moldavskom meste Briceni, asi tri kilometre od ukrajinských hraníc, sa našli úlomky z rakety. Ako referuje spravodajský web CNN, na Facebooku o tom informovalo moldavské ministerstvo vnútra.

„Pred nejakým časom neďaleko mesta Briceni v ovocnom sade objavili raketu. Výbušný predmet objavila hliadka pohraničnej polície, ktorá v dôsledku dnešných ruských bombových útokov zintenzívnila svoju pozornosť,“ uviedol spomenutý rezort.

Zo záberov nebolo jasné, aký typ rakety to bol. Moldavské ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že „oblasť, kde bola raketa objavená, izolovala policajná hliadka a hraničná polícia, a na mieste sú špecializované útvary ministerstva vnútra“. (sita)

16:00 Ruský prezident Putin v pondelok prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou. Stavbu v októbri poškodil mohutný výbuch, ktorý Moskva dáva za vinu ukrajinským tajným službám. Putin cez most prešiel v osobnom vozidle. Ruské úrady predtým informovali o obnovení časti poškodenej vozovky.

Na videu zverejnenom ruskými médiami je Putin za volantom osobného automobilu, kde ho z miesta spolujazdca o stave mosta informuje ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Zo záberov nie je priamo jasné, kadiaľ auto ide. Podľa agentúry TASS ruský prezident pri návšteve hovoril aj s opravármi a vládnym činiteľom zodpovedným za opravu.

VIDEO: Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu.

Video

Silná explózia otriasla mostom tento rok 8. októbra. Po výbuchu začalo na železničnej časti mosta horieť niekoľko cisterien a prepadla sa časť cesty.

15:26 Dovedna deväť lodí s 336-tisíc tonami poľnohospodárskych produktov v rámci iniciatívy „Grain from Ukraine“ vyplávalo počas ostatných dvoch dní z ukrajinského prístavu v Odese. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo infraštruktúry.

Ukrajina plánuje vyslať v rámci spomenutej iniciatívy viac ako 60 lodí s potravinami do Etiópie, Sudánu, Južného Sudánu, Somálska, Konga, Kene a Jemenu. „Od začiatku implementácie tejto ‚obilnej iniciatívy‘ dostal svet 13 miliónov ton ukrajinských potravín,“ napísalo ministerstvo infraštruktúry vo vyhlásení na Facebooku.

Televízia CNN predtým informovala, že prvé plavidlo z tohto humanitárneho programu s približne 25-tisíc tonami ukrajinskej pšenice smerujúce do Etiópie dorazilo v sobotu do prístavu Doraleh v Džibutsku.

14:50 Najmenej dve osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia v pondelok pri ruských raketových útokoch, ktoré zasiahli obytné domy v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámili miestne úrady. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Podľa ukrajinských úradov ruské ozbrojené sily v pondelok vypálili viac než sto rakiet na Ukrajinu. Výbuchy hlásili vo viacerých mestách vrátane Odesy, Čerkás a Kryvého Rihu. Výpadky dodávok elektriny a vody postihli viacero oblastí na Ukrajine.

Bez dodávok elektriny sa ocitli aj mestá Sumy a Mykolajiv. Vodárenská spoločnosť v Odese potvrdila, že mesto je bez dodávok vody. Podľa predstaviteľov Kryvého Rihu „sú odpojené od elektriny niektoré časti mesta“.

13:58 Rusko spustilo novú vlnu raketových útokov na územie Ukrajiny, oznámili tamojšie úrady. Sirény leteckého poplachu sa ozvali vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

Vystrelenie rakiet potvrdil aj hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Podrobnosti o prípadných škodách či obetiach neboli bezprostredne zná­me.

Podľa denníka The Guardian malo ísť o viac než 100 rakiet s plochou dráhou letu vypálených z bombardérov a z mora.

Niektoré z rakiet už dosiahli územie Ukrajiny, pričom čas dopadu Kyjev odhadol na 14.15 h miestneho času (13.15 h SEČ). Mohlo by pritom dôjsť aj k odpáleniu druhej vlny rakiet namierených na Kyjev, a to v priebehu niekoľkých minút, spresňuje britský denník.

„Neignorujte poplach,“ upozornil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

13:30 Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj uviedol, že po nedávnej mobilizácii ruských síl sú vojaci, ktorí momentálne prichádzajú na frontovú líniu, lepšie vycvičení. Syrskyj, ktorý je veliteľom ukrajinských pozemných síl, pre štátnu televíziu povedal, že mobilizácia zo strany Moskvy zvýšila ruskú vojenskú hrozbu voči Ukrajine.

„Tí, čo teraz prichádzajú, majú lepšiu úroveň výcviku než tí, čo boli na front posielaní predtým,“ povedal generál. Ako zdôraznil, prichádzajú „nové brigády, nové prápory, ktoré absolvovali výcvik“, aby posilnili vyčerpanú ruskú armádu.

„Na východnom fronte je situácia veľmi napätá, nepriateľ útočí na naše jednotky každý deň,“ zhodnotil Syrskyj vývoj bojov. Ruské sily však podľa jeho slov momentálne využívajú veľké množstvo starého vybavenia, pretože majú problémy s doplňovaním zá­sob.

Poznamenal tiež, že napriek prichádzajúcim posilám ruské jednotky zaznamenávajú len malý pokrok v oblasti mesta Bachmut v Donbase, ktoré sa pokúšajú dobyť už od začiatku augusta. (tasr/sky news)

13:02 Ukrajinskí partizáni oznámili, že v okupovanom Mariupole na pobreží Azovského mora zničili dva ruské systémy protivzdušnej obrany S-300. Na Telegrame o tom informoval poradca legitímneho mariupoľského starostu Petro Andriuščenko.

HIMARS Čítajte viac Ohromujúce nasadenie zbraní: Deň na Ukrajine je ako mesiac v Afganistane

Ten uviedol, že „v noci z piatka na sobotu medzi druhou a treťou hodinou“ bola zasiahnutá jedna z ruských základní protivzdušnej obrany a vybavenie okupantov. „Od mariupoľského odboja máme potvrdenie o zničení minimálne dvoch systémov protivzdušnej obrany S-300 a dvoch zariadení vojenskej techniky na kolesách,“ poznamenal Andriuščenko.

12:35 Britský denník Financial Times vybral ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za osobnosť roka. Líder Ukrajiny, ktorá desiaty mesiac vzdoruje agresii Ruska, prirovnal k britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi, ktorý za druhej svetovej vojny stál na čele odporu proti nacistickému Nemecku.

zelenskyj Čítajte viac Financial Times označil Zelenského za osobnosť roka

12:09 Ruské vojenské lietadlá výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, vyplýva z najnovšej analýzy britských tajných služieb. V súčasnosti podnikajú lietadlá ruského letectva v priemere niekoľko desiatok misií denne, pričom v marci ich počet dosahovať až 300 za deň, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Ruské letectvo prišlo doposiaľ na Ukrajine o viac než 60 lietadiel, z toho len v priebehu minulého týždňa o taktický bombardér typu Suchoj Su-24 a pozemné útočné lietadlo Suchoj Su-25.

„Pokles počtu letov sa dá zrejme pripísať pokračujúcej silnej hrozbe zo strany ukrajinskej protivzdušnej obrany, obmedzeniu dostupných letových hodín pre ruské lietadlá a zhoršujúcemu sa počasiu,“ uvádza ministerstvo s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb.

Napriek tomu bude ruské letectvo aj počas zimy pokračovať v svojich operáciách, pretože pozemné jednotky sú odkázané na identifikáciu svojich cieľov zo vzduchu, dodáva britský rezort obrany. (tasr/dpa)

11:40 Loď naložená darovanou ukrajinskou pšenicou, smerujúca do Etiópie, zakotvila v prístave v Džibutsku, informuje v pondelok TASR na základe správy agentúry DPA.

Ukrajinské veľvyslanectvo v Etiópii potvrdilo, že loď s nákladom dorazila do prístavu Doraleh ležiaceho neďaleko hlavného mesta Džibuti.

Ďalšie nákladné plavidlo s 30 000 tonami pšenice sa v súčasnosti nachádza v ukrajinskom prístave Čornomorsk a počas nasledujúcich dní by malo taktiež vyplávať smerom do Etiópie. Tretia loď s 25.000 tonami pšenice by tiež mala čoskoro vyplávať, avšak do Somálska, ktorému hrozí hladomor, píše DPA.

Ukrajina plánuje vyslať dovedna 60 dodávok obilia krajinám, ktoré sú najviac ohrozené hladomorom – vrátane Konga, Kene, Južného Sudánu, Sudánu a Jemenu.

11:15 Čečenský opozičný blogger Tumso Abdurachmanov, pokladaný za jedného z hlavných kritikov vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova, bol zavraždený vo švédskom exile. S odvolaním sa na jeho spolupracovníkov to oznámilo Rádio Sloboda. Švédske úrady sa k veci zatiaľ nevyjadrili. Abdurachmanov bol podľa rozhlasovej stanice zastrelený v noci z 1. na 2. decembra.

kadyrov Čítajte viac Vo Švédsku zavraždili Kadyrovovho kritika. Jeho brata ukryli tajné služby

10:58 Pri ukrajinskom ostreľovaní proruskými silami kontrolovaného územia Luhanskej oblasti zahynulo deväť ľudí. S odkazom na predstaviteľov separatistickej a samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej ozbrojené sily Kyjeva na mesto Alčevsk pálili raketometmi americkej výroby HIMARS.

„K 11:00 (moskevského času, 9:00 SEČ) počet civilných obetí ostreľovania Alčevska vzrástol na deväť. Pokračujú záchranné práce,“ napísal na telegrame predstaviteľ LNR Andrej Maročko. Predtým na svojom profile zverejnil fotografie poškodenej budovy, v ktorej podľa neho bývali utečenci a robotníci, ktorí pomáhali s obnovou bojmi zničených stavieb.

Ukrajinci na Alčevsk zaútočili skoro ráno a použili pri tom rakety HIMARS, uviedol Albert Apšev, starosta mesta, ktoré leží zhruba 40 kilometrov západne od Luhansku.

Správy o útokoch nemožno v čase konfliktu nezávisle overiť.

10:19 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni na vstupe do Slovenskej republiky 17 666 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 734 žiadateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 17 730 ľudí. „Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien,“ povedala Eliášová.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 009 872. Dočasné útočisko udelili 102 675 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 786 691 ľudí.

9:40 Zhoršujúce sa počasie je spolu s lepšou ukrajinskou protivzdušnou obranou jedným z dôvodov, prečo sa znížil počet vzletov ruských bojových lietadiel nad ukrajinské územie, píše britská vojenská rozviedka. Ruské lietadlá podľa nej teraz vykonávajú desiatky misií denne, zatiaľ čo v marci ich bolo za deň až 300.

9:35 Ruské jednotky v noci na pondelok ostreľovali aj Kryvyj Rih. „Rusi po polnoci vypálili na Kryvyj Rih tri rakety. Mierili na priemyselný podnik. Zahynul zamestnanec. Záchranári jeho telo vytiahli zo sutín zničenej továrne,“ napísal na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Traja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Ruskí vojaci v noci na pondelok delostrelectvom ostreľovali tiež Nikopol a jeho okolie vrátane obce Marhanec. Informácie o prípadných škodách a obetiach správa zisťuje, napísal Rezničenko.

9:25 Neznáme lietajúce zariadenie dopadlo na dráhu ruského vojenského letiska Engels pri Saratove a údajne poškodilo dva strategické bombardéry, uviedol s odvolaním sa na ruské sociálne siete spravodajský server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

Takmer súčasne ruské tlačové agentúry informovali, že traja ľudia prišli o život a päť či šesť utrpelo zranenia pri výbuchu cisterny s palivom na letisku neďaleko mesta Riazaň, ktoré leží asi 200 kilometrov na juhovýchod od Moskvy. Pri explózii bolo tiež poškodené lietadlo, píše RIA Novosti.

sloviansk Čítajte viac Dron zasiahol letisko Engeľs, Rusi prišli o bombardéry. Pri Riazani zase vybuchla cisterna

8:15 Ukrajinskí predstavitelia signalizovali, že ich armáda plánuje v nadchádzajúcom zimnom období pokračovať v protiofenzívnych operáciách, aby upevnila nedávne územné zisky a zabránila ruským silám chopiť sa iniciatívy na bojisku, napísal vo svojom pravidelnom hodnotení situácie americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj podľa správy ISW v nedeľu vyhlásil, že zmrznutá pôda umožní pohyb kolesovým a pásovým vozidlám a že ukrajinské sily svoju techniku pripravujú na zimné operácie. Zároveň podľa neho zle vycvičení mobilizovaní ruskí vojaci a bojovníci regrutovaní Vagnerovou skupinou v ruských väzniciach nie sú na zimné operácie pripravení.

8:10 Ruské jednotky v noci na pondelok podnikli raketový útok na energetické zariadenia ukrajinského mesta Záporožie a ostreľovali tiež Kryvyj Rih. Informoval o tom vo svojom ruskojazyčnom vydaní server BBC News.

„Okupanti tentoraz svojimi strelami zasiahli priemyselnú a energetickú infraštruktúru mesta,“ uviedol na internete tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev. Dodal, že úplné informácie o škodách a obetiach sa spresňujú.

Niekoľko explózií otriaslo tiež mestom Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, oznámil na Telegrame šéf tamojšej vojenskej správy Oleksandr Vilkul.

Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobujú od začiatku októbra opakované výpadky prúdu a pripravujú milióny domácností o teplo v čase, keď teploty klesajú pod bod mrazu.

7:35 Nemecké ministerstvo obrany vidí značné riziká v plánovanom nákupe neviditeľných bombardérov F-35 v USA. Vyplýva to z dôverného listu rozpočtovému výboru Spolkového snemu (Bundestag), ktorý má k dispozícii agentúra AFP a ako prvý z neho citoval denník Bild.

Bojová stíhačka / F-35A / Čítajte viac Nemci varujú pred nákupom stíhačiek F-35 v USA, vidia v tom značné riziká

7:10 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odsúdil „dramatický nárast“ sexuálneho násilia zo strany ruských vojakov. Týka sa všetkých pohlaví a vekových skupín, detí aj starých ľudí, povedal Kostin v rozhovore pre denníky nemeckej mediálnej skupiny Funke a francúzske noviny Ouest-France, informuje agentúra DPA.

Ruskí vojaci podľa neho používajú sexuálne násilie cielene ako „spôsob vedenia vojny na poníženie Ukrajincov“. Zatiaľ čo pred štyrmi mesiacmi bolo zaregistrovaných len 40 prípadov sexuálneho násilia, teraz je to viac ako 110 prípadov a trend je výrazne rastúci. K tomu treba prirátať vysoký počet neohlásených prípadov.

„V mnohých prípadoch sú ľudia znásilnení, mučení a potom zabití ruskými vojakmi. Znásilnenia sa často dejú pred príbuznými a deťmi,“ tvrdí Kostin. Postihnuté sú najmä okupované oblasti. Podľa Kostina ruskí velitelia často znásilnenia nariaďovali alebo ich aspoň podporovali.

6:55 V bojoch o ukrajinské mesto Bachmut padlo v posledných dňoch päť dobrovoľníkov z Gruzínska, ktorí bojovali v ozbrojených silách Ukrajiny. Podľa ruskojazyčného vydania spravodajského serveru BBC to uviedol šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

„V posledných dňoch bola pri Bachmute obkľúčená skupina ukrajinských vojakov a gruzínskych dobrovoľníkov. Vieme o zranenom gruzínskom veliteľovi a piatich mŕtvych gruzínskych vojakoch,“ napísal v nedeľu Jermak na sociálnej sieti Telegram.

Podľa gruzínskych médií by na ukrajinskej strane mohlo bojovať až 1 500 občanov Gruzínska, či už tých, ktorí na Ukrajine žili pred začiatkom invázie, alebo tých, ktorí tam prišli po začiatku vojny.

6:45 Napriek problémom s dodávateľskými reťazcami súvisiacimi s koronavírusovou pandémiou celosvetový predaj zbraní v roku 2021 naďalej rástol. Sto najväčších zbrojárskych firiem predalo vlani ťažké zbrane a služby v hodnote 592 miliárd dolárov (približne 570 miliárd eur), uvádza sa v správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) zverejnenej v pondelok.

Medzi najväčšími zbrojárskymi spoločnosťami na svete je šesť ruských firiem. Ich vlaňajšie tržby dosiahli 17,9 miliardy dolárov, teda len o 0,4 percenta viac ako v predchádzajúcom roku. Podľa SIPRI celý ruský zbrojársky priemysel vykazuje náznaky stagnácie. Zbrojárske firmy majú veľké problémy zohnať polovodiče. Finančné sankcie, ktoré Západ uvalil po ruskej invázii, na ne tvrdo dopadajú. Napríklad koncern Almaz-Antej oznámil, že nedostal platby za časť dodaných zbraní.

Ukrajina Rusko vojna na ukrajine Čítajte viac Globálny predaj zbraní rástol vlani siedmy rok za sebou

6:20 Predstavitelia Ukrajiny, Fínska a pobaltských štátov v nedeľu kritizovali výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v rozhovore s francúzskou televíziou TF1 naznačil, že v rámci budúcich rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine bude potrebné dať Rusku bezpečnostné záruky. Podľa Kyjeva či Pobaltia je to ale Moskva, kto by sa mal po ukončení invázie zaručiť Európe. Napísal to denník Financial Times (FT).

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron nepochodil so zárukami pre Rusko, zožal za to silnú kritiku

5:55 S ohľadom na súčasné chladné počasie vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obyvateľstvo na vytrvalosť a odolnosť.

„Nepriateľ dúfa, že využije zimu proti nám — zima a útrapy sa stali súčasťou jeho teroru,“ uviedol v nedeľu večer vo svojom každodennom videoposolstve, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. „Musíme urobiť všetko, aby sme túto zimu prežili, bez ohľadu na to, aká bude krutá,“ dodal.

Vydržať túto zimu znamená podľa Zelenského vydržať všetko. Rusko má výhodu v podobe rakiet a delostrelectva. „My však máme niečo, čo okupant nemá a nebude mať. Chránime si svoj domov, a to nám dáva najväčšiu možnú motiváciu,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Ukrajinský ľud bojuje za slobodu a bráni pravdu. „Aby sme prežili zimu, musíme byť odolnejší a jednotnejší ako kedykoľvek predtým,“ povedal.

„Stojí za to vnímať túto zimu nie ako skúšku, ale ako čas, ktorý nás približuje k víťazstvu. Každý z týchto 90 zimných dní,“ konštatoval Zelenskyj.

683 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine