Globálny predaj zbraní rástol vlani siedmy rok za sebou

Napriek problémom s dodávateľskými reťazcami súvisiacimi s koronavírusovou pandémiou celosvetový predaj zbraní v roku 2021 naďalej rástol. Sto najväčších zbrojárskych firiem predalo vlani ťažké zbrane a služby v hodnote 592 miliárd dolárov (približne 570 miliárd eur), uvádza sa v správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) zverejnenej v pondelok.

05.12.2022 06:47
Ukrajina Rusko vojna na ukrajine Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

V porovnaní s rokom 2020 to predstavuje nárast o 1,9 percenta. Biznis zbrojárskych firiem tak rástol podľa SIPRI už siedmy rok za sebou. Tempo rastu v roku 2021 bolo napriek tomu bol pod priemerom štyroch rokov pred pandémiou.

VIDEO: Ukrajinci potrebujú zbrane. „Dodali“ im ich Rusi
Video

Najviac zbrojárskych firiem v rebríčku SIPRI (40) — vrátane prvých piatich — naďalej sídli v USA a ich podiel na celkovom predaji zbraní predstavuje 51 percent. Na druhom mieste nasleduje Čína s podielom, ktorý prudko vzrástol na 18 percent. S odstupom nasledujú Veľká Británia (6,8 percenta), Francúzsko (4,9 percenta) a Nemecko (1,6 percenta).

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach
Video

Tržby 40 amerických spoločností v roku 2021 však podľa SIPRI klesli takmer o jedno percento. USA tak boli jediným regiónom na svete, ktorý zaznamenal pokles predaja zbraní v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo bolo čiastočne spôsobené vysokou infláciou.

Piatimi zbrojárskymi spoločnosťami s najvyššími predajmi sú rovnako ako v predchádzajúcom roku americké spoločnosti Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman a General Dynamics. Tak ako v roku 2020 nasledujú v prvej desiatke britská spoločnosť BAE Systems a štyri čínske koncerny.

V Európskej únii sa vlani najviac darilo talianskej firme Leonardo, ktorá skončila v globálnom meradle na dvanástom mieste. Celkovo 27 zo 100 zbrojárskych spoločností má sídlo v Európe. Vlani zaznamenali zisk 123 miliárd dolárov, čo je nárast o 4,2 percenta v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

V Ázii sídli 21 zbrojárskych z rebríčka SIPRI. Ich obrat bol 136 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 5,8 percenta. Osem čínskych spoločností na zozname malo tržby 109 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast 6,3 percenta. Skupina CSSC, pätnásta v rebríčku SIPRI, sa stala najväčším výrobcom vojenských lodí na svete.

VIDEO: Produktové portfólio celej histórie Českej zbrojovky
Video

Juhokórejská spoločnosť Hanwha Aerospace zaznamenala nárast tržieb o 7,6 percenta. Je jednou zo štyroch juhokórejských spoločností v top 100. Očakáva sa, že jej zisk v najbližších rokoch výrazne stúpne, pretože po ruskej invázii na Ukrajinu uzavrela významný obchod s Poľskom.

Medzi najväčšími zbrojárskymi spoločnosťami na svete je šesť ruských firiem. Ich vlaňajšie tržby dosiahli 17,9 miliardy dolárov, teda len o 0,4 percenta viac ako v predchádzajúcom roku. Podľa SIPRI celý ruský zbrojársky priemysel vykazuje náznaky stagnácie. Zbrojárske firmy majú veľké problémy zohnať polovodiče. Finančné sankcie, ktoré Západ uvalil po ruskej invázii, na ne tvrdo dopadajú. Napríklad koncern Almaz-Antej oznámil, že nedostal platby za časť dodaných zbraní.

SIPRI tiež konštatuje, že väčšina európskych zbrojárskych firiem, ktoré sa špecializujú na konštrukciu lietadiel, zaznamenali straty. Nárast naopak zaznamenali výrobcovia lodí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj zbraní