Dron zasiahol letisko Engeľs, Rusi prišli o bombardéry. Pri Riazani zase vybuchla cisterna

Neznáme lietajúce zariadenie dopadlo na dráhu ruského vojenského letiska Engeľs pri Saratove a údajne poškodilo dva strategické bombardéry, uviedol s odvolaním sa na ruské sociálne siete spravodajský server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu. Moskva informáciu zatiaľ nepotvrdila.

05.12.2022 09:24 , aktualizované: 16:48
debata (345)

Ruské bombardéry vzlietajú z letiska Engeľs a pália strely s plochou dráhou letu proti objektom na Ukrajine. Takmer súčasne ruské tlačové agentúry informovali, že traja ľudia prišli o život a päť či šesť utrpelo zranenia pri výbuchu cisterny s palivom na letisku neďaleko mesta Riazaň, ktoré leží asi 200 kilometrov na juhovýchod od Moskvy. Pri explózii bolo poškodené aj lietadlo, píše RIA Novosti.

Videozáznam z údajného útoku dronu na letisko Engeľs podľa servera Meduza zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko a opozičný blogger Anatolij Šarij, zastávajúci proruské stanoviská. Podľa informácií zo sociálnych sietí obyvatelia miest Engeľs a Saratov počuli okolo šiestej ráno (asi 04:00 SEČ) silný výbuch. Dvaja vojaci údajne utrpeli zranenia a museli byť hospitalizovaní.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov novinárom podľa agentúry TASS oznámil, že správy z Engeľsa ani Riazaňskej oblasti nebude komentovať. „Zatiaľ som videl iba správy v médiách, ale presné informácie nemám,“ povedal.

Gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin na sociálnej sieti spoluobčanov uistil, že nie je dôvod na znepokojenie, pretože v obytných štvrtiach mesta Engeľs sa nič neudialo, žiadny civilný objekt nebol poškodený a úrady preverujú, čo sa stalo na vojenskej leteckej základni.

Kyjev sa k útokom neprihlásil. Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak však na Twitteri ironicky napísal: „Zem je guľatá. Ak sa niečo veľmi často vypúšťa do vzdušného priestoru druhých štátov, skôr alebo neskôr sa neznáme lietajúce objekty vrátia na miesto vzletu.“

„A kto to urobil?“ opýtal sa na internete hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat, podľa ktorého si útok na bombardéry vyžiadal „mŕtvych a zranených“. Ruské ministerstvo obrany sa doteraz nevyjadrilo, píše Meduza.

Z piatich zranených sú dvaja vo vážnom stave, citovala ruská agentúra TASS záchranárov po výbuchu na letisku pri Riazani. Hospitalizáciu piatich zranených potvrdila oblastná nemocnica. RIA Novosti píše o šiestich zranených a poškodenom lietadle. Okolnosti vyšetrujú odborníci.

Engeľs na ľavom brehu Volgy leží oproti Saratovu, obe mestá spája most. Nachádzajú sa asi 750 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Na leteckej základni Engeľs sú podľa tlače rozmiestnené strategické bombardéry typov Tu-95MS, Tu-160 a Tu-22M3.

Stanica BBC uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú podľa dostupných informácií vo výzbroji prostriedok s doletom umožňujúcim zasiahnuť letisko v meste Engeľs a pri Riazani, ale na jeseň ukrajinské zbrojovky informovali, že dokončujú vývoj dronu s doletom 1 000 kilometrov.

345 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine