286. deň: USA upravili HIMARS-y, aby nedostrelili do Ruska. Zelenskyj navštívil zranených vojakov

Raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu majú upravený softvér aj hardvér, aby nemohli strieľať rakety na vzdialenosť väčšiu ako približne 80 km. Podľa denníka The Wall Street Journal sa USA takto chcú vyhnúť rozpútaniu širšieho konfliktu s Ruskom. ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil v utorok Slovjansk ležiaci neďaleko frontovej línie v Donbase aj zranených vojakov v Charkovskej oblasti.

06.12.2022 06:15 , aktualizované: 23:39
vojna na Ukrajine, dron Foto: ,
Ukrajinský vojak s dronom počas operácie proti ruským pozíciám na neznámom mieste v Doneckej oblasti na Ukrajine v nedeľu 4. decembra 2022.
debata (534)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 286. deň
  • Budapešť vetovala balík finančnej pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur
  • Rusi prišli už o 92 200 vojakov, spočítal Kyjev
  • Od začiatku vojny bolo zabitých už 443 detí, 853 ich bolo zranených
  • Rusko minulo na pondelňajšie bombardovanie 400 až 500 miliónov dolárov, píše Forbes
  • Zelenskyj navštívil Slovjansk ležiaci neďaleko frontovej línie v Donbase aj zranených vojakov v Charkovskej oblasti
  • Ostreľovanie Donecka jednotkami Kyjeva si vyžiadalo šesť obetí
  • Po ukrajinskom útoku začal horieť zásobník ropy na letisku v ruskom Kursku
  • ISW: Po útokoch na letiská môže byť v ohrození aj Kremeľ
  • Polovica Kyjevskej oblasti je po ruskom bombardovaní bez elektriny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
+5Ukrajinské vojačky sa fotia s prezidentom...

VIDEO: Takto Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu.

Video

23:39 Rusko v utorok neskoro večer podniklo ďalšiu vlnu náletov na viacero ukrajinských regiónov, informuje agentúra Unian. V Dnipre a Záporoží bola počuť séria výbuchov, miestami zasahuje protivzdušná obrana. Podľa prvých informácií použili ruské sily po dlhšej pauze na útoky proti Ukrajine drony Šáhid-136 iránskej výroby.

O 22:40 miestneho času (21:40 SEČ) bol letecký poplach vyhlásený v piatich oblastiach vo východnej a strednej časti Ukrajiny. Po jedenástej hodine večernej miestneho času (22:00 hod. SEČ) sa ozvali výbuchy v Dnipre. Podľa správ v médiách bolo nad oblasťou údajne zostrelených päť dronov. Pohyby dronov boli podľa informácií zo sociálnych sietí zaznamenané aj nad Poltavskou, Čerkaskou a Kirovohradskou oblasťou.

„Ruskí okupanti sa nám rozhodli popriať na dobrú noc ku Dňu ukrajinských ozbrojených síl. Smoliari. Ich nočné mopedy skončia na parkovisku. Zachovajte pokoj,“ vyzval na sociálnych sieťach obyvateľov Dnepropetrovskej oblasti jej šéf Mykola Lukašuk. K mopedom ukrajinskí predstavitelia prirovnávajú iránske drony kvôli zvuku, ktorý vydávajú.

Posledné plošné nálety podniklo Rusko v pondelok. Kyjev udáva, že sa ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť 60 zo 70 striel s plochou dráhou letu, ktorými ruské sily zaútočili. (čtk, unian.ua)

22:29 Poľsko prijme systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý mu v októbri ponúklo Nemecko. Oznámil to v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Ponuka Berlína prišla po tom, ako strela ukrajinskej protivzdušnej obrany dopadla na poľskú dedinu neďaleko ukrajinskej hranice, kde zabila dvoch ľudí.

Blaszczak pôvodne ponuku privítal. Neskôr však spolu s ďalšími poľskými predstaviteľmi uviedol, že systémy Patriot by podľa nich mali byť radšej poslané na Ukrajinu. Berlín to však nebol ochotný urobiť a zdôraznil, že ide o súčasť integrovanej obrany NATO určenej výlučne pre územie Severoatlantickej aliancie.

Zjavne chladný postoj Poľska k nemeckej ponuke vytvoril napätie vo vzťahoch susedných krajín, ktoré sú napriek zložitej histórii dôležitými obchodnými partnermi a spojencami v NATO.

Blaszczak v utorok na Twitteri uviedol, že mu je ľúto, že Nemecko nechce umiestniť systém Patriot na Ukrajine. „So sklamaním som prijal rozhodnutie odmietnuť podporu Ukrajiny,“ napísal. „Umiestnenie patriotov na západnej Ukrajine by zvýšilo bezpečnosť Poliakov a Ukrajincov.“

Napriek tomu podľa neho obe strany pokračujú „v prípravách týkajúcich sa umiestnenia odpaľovacích zariadení v Poľsku a ich napojenia na náš veliteľský systém“. (tasr, ap)

22:00 Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová počas utorkovej návštevy ukrajinských miest Buča a Irpiň prisľúbila posilnenie spolupráce s Kyjevom. Gavrilitová na sociálnej sieti Twitter uviedla, že pre „nevinné obete, ktoré zomreli, boli mučené a zranené počas tejto krutej a nespravodlivej vojny rozpútanej Ruskom“, bude vykonaná spravodlivosť. „Ukrajina bojuje za nás všetkých – za slobodu celého európskeho kontinentu,“ dodala moldavská premiérka.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po stretnutí s Gavrilitovou informoval na sociálnej sieti Twitter, že sa dohodli na spolupráci v oblasti protivdzušnej obrany a energetiky. V mestách Buča a Irpiň pri Kyjeve došlo v prvých týždňoch ruskej okupácie k násilnostiam na civilistoch. Tieto činy boli odhalené začiatkom apríla, keď sa ruské jednotky z Kyjevskej oblasti stiahli a vyšetrujú ich pre podozrenia zo spáchania vojnových zločinov. (tasr, theguardian.com)

20:44 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva vyzvalo v utorok nemocnice, aby zvážili odloženie operácií, ktoré nie sú životne dôležité, až kým sa energetická situácia nestabilizuje. Ruské útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru vážne poškodili tamojšiu energetickú sieť a spôsobujú mimoriadne aj plánované výpadky dodávok v celej krajine.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že nemocnice poskytujú núdzovú starostlivosť, ale plánované zákroky majú byť pozastavené. Má sa tak aspoň čiastočne odbremeniť tamojšie zdravotníctvo v očakávaní prípadných ďalších výpadkov elektriny.

Operovať sa znovu začne, „keď sa situácia v dodávkach elektriny stabilizuje“. Ministerstvo zároveň dodalo, že úroveň naliehavosti plánovaného zákroku majú posudzovať výlučne lekári. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho v utorok informovala, že jej technikom potrvá niekoľko dní, kým obnovia elektrickú produkciu na úroveň pred dosiaľ poslednou vlnou ruských útokov z pondelka. Podľa novembrových tvrdení ukrajinských zdravotníkov sú všetky nemocnice v krajine vybavené generátormi. (reuters, tasr)

20:35 Drony, ktoré zasiahli dve ruské armádne letiská v Saratovskej a Riazanskej oblasti, leteli z Ukrajiny, potvrdil denníku The New York Times nemenovaný vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ. Ukrajina začala útočiť na ciele hlboko v ruskom území a podľa amerického denníka tak mení geografiu vojny.

Bombardér / Vojenské lietadlo / Čítajte viac Drony, ktoré zasiahli armádne letiská v Rusku, leteli z Ukrajiny. Prešli asi 500 km

19:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny zranených vojakov, aby si spolu uctili ukrajinský deň ozbrojených síl pripadajúci na tento deň. Informuje o tom spravodajská stanica CNN.

Videozáznam, ktorý zverejnila Zelenského kancelária, zachytáva prezidenta ako odovzdáva ocenenia vojenským lekárom, zraneným vojakom a ďalším zdravotníkom. „Veľmi vám ďakujem za to, že ste zachránili našich bojovníkov a pomohli prežiť našim hrdinom. V tento deň by som chcel zaželať zdravie ľuďom, ktorí prispievajú k zdraviu našej armády. Dobre sa o seba starajte, keďže máte na starosti Ukrajinu,“ povedal Zelenskyj vojenským lekárom a zdravotníkom.

V nemocnici sa stretol aj ďalšími zranenými vojakmi, ktorým poďakoval za „hrdinstvo, s akým bránia“ Ukrajinu, jej nezávislosť a územnú celistvosť, ako aj slobodu a život ukrajinského ľudu. „Želám vám skoré uzdravenie,“ dodal.

Zelenskyj navštívil v utorok aj Doneckú oblasť, pričom sa zastavil v meste Slovjansk neďaleko frontovej línie a mesta Bachmut, ktoré sa už niekoľko mesiacov pokúšajú dobyť ruské sily.

19:00 Bol to príliš zložito previazaný balík, aby ho európska dvadsaťsedmička dokázala na Mikuláša rozbaliť. Spoločnú pomoc Ukrajine, ktorá bola jeho súčasťou, Budapešť vetovala, čím predbežne prišla aj o svoj vytúžený podiel z bruselskej nádielky.

orbán Čítajte viac Maďarsko zablokovalo pomoc Ukrajine. Rozhodne únia bez neho?

18:30 Ruskí opoziční politici apelujú na Putina, aby vydal výnos, ktorým by sa oficiálne ukončila tzv. čiastočná mobilizácia. Vyhlásená bola 21. septembra a v rámci nej boli do bojov na Ukrajine povolané tisíce záložníkov. Kremeľ podľa britských médií uviedol, že Putin nepodpíše žiadny rozkaz tohto druhu, čo však reálne umožňuje nové vlny mobilizácie.

Ruská mobilizácia, vojaci Čítajte viac Ruskí opoziční politici žiadajú Putina, aby vydal výnos o skončení mobilizácie

17:56 Masové ostreľovanie ukrajinského územia v priebehu pondelka stálo ruských okupantov asi 400 až 500 miliónov dolárov. Informovala o tom ukrajinská verzia magazínu Forbes.

Ukrajinské letectvo oznámilo, že Moskva počas svojho šiesteho hromadného útoku na ukrajinský energetický systém vypálila viac ako 70 riadených striel. Ukrajina podľa armády zostrelila viac ako 60 z nich. Útok však zabil najmenej štyroch ľudí a spôsobil výpadky prúdu po celej krajine.

Koncom novembra Forbes odhadol, že Rusko od 24. februára minulo 82 miliárd dolárov na vojnu s Ukrajinou, čo je štvrtina jeho ročného rozpočtu.

(1 EUR = 1,0516 USD)

17:16 Čierna Hora daruje Ukrajine 11 percent zo svojho vojenského rozpočtu. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica CNN podľa pondelňajšieho oznámenia kancelárie premiéra Dritana Abazoviča.

Dar spoločne s „prijatím tisícok (ukrajinských) utečencov“ ukazuje podľa vyjadrenia kancelárie jasné odhodlanie čiernohorskej vlády podporovať obranu Ukrajincov. Na dotácii sa Abazovič dohodol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach.

„Dnes sme podpísali spoločnú deklaráciu, ktorá definuje priority spolupráce medzi Ukrajinou a Čiernou Horou, a to v rámci strategického smerovania našej krajiny k získaniu plného členstva v NATO,“ uviedol Zelenskyj. „Čiernej Hore som vďačný za silnú politickú podporu a dôležitú praktickú pomoc Ukrajine,“ dodal.

Abazovič zase na Twitteri napísal, že Čierna Hora si „želá mier“. „Preto vyjadrujeme našu jednoznačnú podporu Ukrajine a jej ľudu s cieľom chrániť ich integritu, suverenitu a právo na slobodný život,“ dodal premiér Čiernej Hory.

16:47 Ukrajina pokračuje v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) a úmyselne tým vytvára hrozbu možnej jadrovej katastrofy, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ruské jednotky podľa Šojgua podnikajú „všetky opatrenia“ na zaistenie bezpečnosti najväčšej jadrovej elektrárne v Európe čeliac „jadrovému terorizmu“ zo strany Kyjeva.

Ukrajina popiera ostreľovanie elektrárne, ktoré od prvých dní vojny okupujú ruské jednotky. Z útokov na ZAES naopak obviňuje Rusko.

Šojgu v konferenčnom hovore so svojimi veliteľmi uviedol, že Ukrajina za uplynulé dva týždne vystrelila na ZAES 33 striel veľkého kalibru. Väčšinu z nich podľa neho zachytila ruská protivzdušná obrana, „niektoré však zasahujú objekty, ktoré ovplyvňujú bezpečnú prevádzku jadrovej elektrárne“. Guardian citoval skrátený prepis konferenčného hovoru zverejneného ruským ministerstvom obrany.

„Tieto útoky zo strany ukrajinských vojakov hodnotíme ako jadrový terorizmus,“ povedal Šojgu. Agentúra Reuters upozorňuje, že ministrove tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

16:40 Roztržka medzi Európskou úniou a Maďarskom sa v utorok prehĺbila po tom, ako Budapešť vetovala balík finančnej pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur. Ministri financií EÚ taktiež odložili akékoľvek rozhodnutie potrestať Maďarsko zadržaním miliárd eur za nerealizovanie reforiem právneho štátu.

Namiesto toho, aby sa zabezpečila jednomyseľná podpora pomoci Ukrajine, maďarské veto spôsobilo, že ostatných 26 členských štátov EÚ bude musieť vypracovať komplikovanejší technický plán, aby sa zabezpečilo, že pomoc bude môcť do Kyjeva prúdiť aj v novom roku.

Video

Mnohé národy vnímajú taktiku maďarského premiéra Viktora Orbána ako jemne zastretý pokus vydierať EÚ, aby uvoľnila miliardy eur na financovanie plánu obnovy po pandémii koronavírusu, ktoré boli pozastavené.

16:30 Exilový ruský televízny kanál Dožď prišiel v Lotyšsku o vysielaciu licenciu za sériu porušení pravidiel vrátane zobrazenia polostrova Krym anektovaného od Ukrajiny ako súčasti Ruska. Rozhodnutie o tom prijala lotyšská mediálna rada. TV Dožď vníma obvinenia lotyšských úradov ako nespravodlivé.

televízia, televízor, ovládač Čítajte viac Exilovej ruskej televízii Dožď odobrali licenciu. Kremeľ využil kauzu na kritiku slobody slova na Západe

15:55 Štátom vlastnená ruská banka VTB v utorok oznámila, že jej infraštruktúru zasiahol počítačový útok, ktorý označila za najmasívnejší v celej histórii banky. Predstavitelia VTB tvrdia, že útok bol podniknutý zo zahraničia.

Vo vyhlásení banky sa uvádza, že ide o útok DDoS, pri ktorom sa hackeri pokúšajú zaplaviť sieť nezvyčajne vysokým objemom prevádzkových údajov, aby ju paralyzovali. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Banka zdôraznila, že všetky jej systémy fungujú v normálnom režime a údaje klientov sú spoľahlivo chránené, pričom však v dôsledku protiopatrení počítačových technikov môže dôjsť k dočasným výpadkom v prevádzke bankových aplikácií a internetovej verzie VTB. Útok DDoS bol vopred naplánovaný a rozsiahly, dodala banka.

Ako informovala spravodajská televízia Sky News, časť klientov banky hlásila, že sa nemôže dostať do mobilnej aplikácie ani na webovú stránku banky.

VTB tiež uviedla, že väčšia časť útokov prichádzala zo zahraničných segmentov internetu. Niektoré však boli generované z ruských IP adries, ktoré mohli byť zapojené do kybernetického podvodu. Banka má v úmysle odovzdať ruské IP adresy orgánom činným v trestnom konaní.

Po invázii ruskej armády na Ukrajinu sa terčom podobných počítačových útokov stalo už viacero vládnych subjektov a štátnych spoločností v Rusku.

15:26 Ruskom dosadený starosta východoukrajinského mesta Doneck Alexej Kulemzin v utorok uviedol, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskými jednotkami zomrelo najmenej šesť miestnych civilistov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Predbežné údaje ukazujú, že dnes bolo výsledkom ostreľovania v Donecku zabitých šesť civilistov a počet zranených sa zisťuje,“ napísal Kulemzin na sociálnych sieťach.

Doneck, hlavné mesto Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ovládajú ruskí vojaci, pripomína AFP. Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Škody boli hlásené okrem Kyjevskej oblasti aj na juhu a juhovýchode krajiny.

Prúd vypadol vo všetkých vodných čerpacích staniciach a záložných vedeniach v Odeskej oblasti, čo prerušilo aj dodávky vody, oznámila vodárenská spoločnosť na Telegrame. V meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, ktoré je pod kontrolou Kyjeva, zostalo bez tepla pre výpadky elektriny 370 bytových domov, uviedli tamojší predstavitelia.

15:00 Vyšetrovatelia Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) požiadali o zatknutie dvoch ukrajinských političiek. Ide o vicepremiérku Irynu Vereščukovú a prvú námestníčku rezortu zahraničných vecí v Kyjeve Emine Džaparovovú.

Pre agentúru AFP to uviedol hovorca moskovského súdu. Ruská štátna agentúra RIA Novosti napísala, že uvedené osoby boli obvinené „z narušenia územnej celistvosti Ruska“.

RIA Novosti tiež uviedla, že Vereščuková aj Džaparovová boli zaradené na ruský zoznam hľadaných osôb, hoci sa na území Ruska nechádzajú.

Vereščuková, ktorá je ministerkou pre reintegráciu ukrajinských okupovaných území, navštívila juhoukrajinský Cherson po tom, čo toto mesto po stiahnutí ruských síl opäť obsadila ukrajinská armáda. Chersonskú oblasť pritom v rozpore s medzinárodným právom anektovala Moskva, rovnako ako ďalšie tri čiastočne okupované oblasti Ukrajiny.

Džaparovová, ktorá je príslušníčkou menšiny Krymských Tatárov, sa venuje záležitostiam spojeným s touto etnickou menšinou na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Opakovane pritom vyzýva na „deokupáciu Krymu a jeho návrat Ukrajine“.

14:45 Moskva v súčasnosti nevidí nijaké vyhliadky na mierové rokovania s Ukrajinou o ukončení vojenskej ofenzívy. V utorok to na pravidelnom tlačovom brífingu povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Americký minister zahraničia Antony Blinken pre The Wall Street Journal povedal, že ruský prezident Putin „začal túto vojnu a mohol by ju ukončiť zajtra“.

rusko vojaci mobilizácia Čítajte viac Rusko momentálne nevidí šancu na mierové rokovania s Ukrajinou

14:32 Poľský prezident Andrzej Duda a poľský minister obrany Mariusz Blaszczak prevzali prvú dodávku tankov a húfnic z Južnej Kórey, pričom ocenili rýchlu realizáciu dohody podpísanej v lete vzhľadom na vojnu na susednej Ukrajine.

Prezident a minister obrany boli v prístave poľského námorníctva v meste Gdyňa na pobreží Baltského mora pri príležitosti dodania prvých desiatich tankov Black Panther K2 a 24 húfnic Thunder K9. Ide o dodávku v rámci objednávky zbraní za 5,8 miliardy dolárov. Duda a Blaszczak poukázali na to, že Južná Kórea rýchlo odpovedala na potreby Poľska na naliehavé zvýšenie odstrašujúceho a obranného potenciálu, keďže Rusko vedie vojnu na Ukrajine.

„Rýchle tempo tejto dodávky je kriticky dôležité vzhľadom na ruskú agresiu a vojnu na Ukrajine," povedal Duda. „Toto je budúcnosť, toto je reálne posilnenie bezpečnosti Poľska," konštatoval prezident. „V záujme zastavenia agresie, zastavenia nepriateľa, je nevyhnutné, aby armáda mala túto modernú techniku," dodal.

14:15 Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že z „Kyjevom ovládaných území“ sa vrátilo 60 ruských vojakov. Ako informovala americká spravodajská televízia CNN, navrátení vojaci sa budú liečiť a rehabilitovať v zariadeniach ruského ministerstva obrany.

Ruské ministerstvo obrany neuviedlo koľko ľudí bolo v rámci výmeny odovzdaných ukrajinskej strane, informuje TASR. Najvyšší predstaviteľ doneckých separatistov Denis Pušilin predtým informoval, že výmena zajatcov sa uskutočnila vo formáte 50–50. Neskôr však uviedol, že ruskej strane bolo vrátených 60 ľudí.

Britská stanica BBC s odvolaním sa na Andrija Jermaka, vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, spresnila, že z ruského zajatia sa vrátilo 60 ukrajinských vojakov – 58 mužov a dve ženy.

Jermak dodal, že 34 z prepustených boli obrancami oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Po zajatí boli väznení v meste Olenivka ležiacom v časti Doneckej oblasti ovládanej proruskými separatistami.

Naposledy sa podobná výmena zajatcov uskutočnila minulý týždeň, keď si Ukrajina a Rusko vymenili po 50 zajatcov.

13:40 Ruské úrady pátrajú po mužovi s guľometom, ktorý dezertoval z armády a na úteku zranil niekoľkých policajtov. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

Ruské médiá o mužovi píšu ako o „dezertérovi s guľometom“. Podľa ich správ z tejto zbrane strieľal na políciu pri colnici na okraji mesta Novošachtinsk pri hraniciach s Ukrajinou. Ruský kanál 112 na platforme Telegram uvádza, že policajti pátrali v predmetnej oblasti po nezvestnej žene, keď sa zrazu z lesa vynoril maskovaný muž a začal strieľať na policajné vozidlo.

Ruský spravodajský portál Mash.ru informoval, že muž postrelil dvoch policajtov. Podľa správy tohto servera prišiel útočník z ukrajinskej strany hraníc. V rámci pátrania uzavreli cesty v meste Novošachtinsk a jeho okolí. Dočasne zatvorené sú aj tamojšie škôlky a školy. Obyvateľov mesta a predmestí zároveň vyzvali, aby nevychádzali na ulice.

12:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil dnes Slovjansk na východe Ukrajiny. Mesto sa nachádza zhruba 40 kilometrov od Bachmutu, kde sa momentálne odohrávajú najväčšie boje medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami z celého Donbasu. Zábery z návštevy mesta zverejnil prezident na sociálnych sieťach.

„Dnes na východe Ukrajiny – ten najťažší smer. Mám tú česť byť tu na Donbase s našimi obrancami. Verím, že sa nabudúce stretneme v našom ukrajinskom Donecku, Luhansku. Som si istý, že aj na Kryme,“ uviedol Zelenskyj a vojakom sa poďakoval, že bránia nezávislosť Ukrajiny.

12:07 Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu v utorok v albánskom hlavnom meste Tirana rokujú o spolupráci, vojne na Ukrajine i nelegálnej migrácii cez západobalkánsku trasu. Slovenskú republiku na summite EÚ zastupuje premiér Eduard Heger.

Ide o vôbec prvý takýto summit v regióne západného Balkánu, uviedla na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada. Účastníci sa zamerajú na riešenie negatívneho vplyvu vojny na Ukrajine na energetiku a potravinovú bezpečnosť na západnom Balkáne.

Migračná kríza v centrálnom Stredomorí a rastúci počet migrantov prichádzajúcich do Európy cez západobalkánsku trasu boli aj hlavnými témami mimoriadneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Bruseli 25. novembra. Európska komisia navrhla 21. novembra sériu operačných opatrení pre túto migračnú trasu.

Najvyšší predstavitelia EÚ a západného Balkánu sa naposledy stretli 23. júna v Bruseli. Po tomto stretnutí potvrdili európsku perspektívu pre západný Balkán a zhodli sa, že budúcnosť tohto regiónu je v Európskej únii.

11:20 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých 443 detí a viac ako 853 ich bolo zranených. Podľa britskej stanice BBC to uviedla ukrajinská generálna prokuratúra v tlačovej správe o bilancii 286. dňa vojny rozpútanej Ruskom.

Väčšina detí zahynula alebo utrpela zranenia počas bojov v Doneckej, Charkovskej, Kyjevskej, Mykolajivskej, Záporožskej, Chersonskej, Černihivskej, Luhanskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Prokuratúra upozornila, že zverejnené údaje nie sú konečné – ide len potvrdené prípady úmrtí alebo zranení. Dodala, že v mnohých regiónoch Ukrajiny boje pokračujú a že na územiach okupovaných Ruskom je sčítanie obetí a zranených nateraz nemožné.

cherson Čítajte viac Lekári pred Rusmi zachránili desiatky detí. Falšovali im diagnózy

V dôsledku bombardovania a ostreľovania bolo na Ukrajine od vypuknutia vojny poškodených viac ako 2719 vzdelávacích inštitúcií, pričom 332 z nich je úplne zničených.

Podľa bilancie zverejnenej Organizáciou Spojených národov bolo k 5. decembru v dôsledku vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine zabitých 6702 civilistov vrátane 424 detí.

11:01 Približne polovica ukrajinskej Kyjevskej oblasti zostane počas nasledujúcich dní bez elektriny. Oznámil to tamojší gubernátor Olexij Kuleba po pondelkových ruských raketových útokoch na energetické zariadenia Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„V nadchádzajúcich dňoch bude polovica regiónu bez elektriny,“ napísal gubernátor Kyjevskej oblasti v pondelok večer na sociálnej sieti Telegram.

Reuters uvádza, že samotné hlavné mesto Ukrajiny Kyjev podľa všetkého uniklo počas najnovších masívnych útokov vážnym škodám. Avšak značne postihnutá je okolitá Kyjevská oblasť, kde pred vojnou žilo zhruba 1,8 milióna ľudí.

Najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK musela pre škody spôsobené útokmi odpojiť od rozvodnej siete jedno zo svojich zariadení, ktoré sa za posledné dva mesiace stalo terčom ruského ostreľovania už 17-krát.

Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj uviedol, že Rusko spustilo najnovšie útoky úmyselne v čase, keď teplota v mnohých oblastiach Ukrajiny klesla pod nulu.

10:18 Ukrajinské sily zrejme podnikli útoky na dve ruské strategické letecké základne, čím predviedli schopnosť zasahovať hlboké ruské zázemie a možno aj narušiť ruské ťaženie proti ukrajinskej infraštruktúre, upozornil s odkazom na útoky ruské letiská v pravidelnej zvodke americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Neschopnosť Moskvy predvídať a zabrániť ukrajinským útokom na strategické základne, vzdialené 700 kilometrov od ukrajinských pozícií, rozhnevala ruských vojnových blogerov, ktorí vyzývajú ruské velenie k masívnym odvetným útokom proti Ukrajine. Sťažujú sa tiež, že velenie nedokázalo uchrániť základne, hoci sa javili ako jasný cieľ.

Russia China Bomber Patrols Čítajte viac Ako keď Rust pristál na Červenom námestí. Rusmi otriasol útok na strategické základne

Niektorí blogeri podľa ISW naznačujú, že útoky na základne mohli byť dielom skupín ukrajinských záškodníkov, iní zase varujú, že aj Moskva môže byť ohrozená, pokiaľ drony boli vypustené z Ukrajiny. Útoky na základne s bombardérmi, ktoré sú nosičmi jadrových zbraní (na útoky proti Ukrajine používajú strely s konvenčnými hlavicami), podľa niektorých blogerov ohrozujú postavenie Ruska ako jadrovej veľmoci.

Britská rozviedka predpokladá, že ruské velenie zareaguje rozptýlením bombardérov na ďalšie základne a tiež vyhľadaním a prísnym potrestaním dôstojníkov, ktorých označí za zodpovedných za jedno z najhorších zlyhaní ochrany strategických objektov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

9:58 Ruská okupačná správa v anektovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti vyzvala miestnych obyvateľov, aby si bezodkladne previedli svoje úspory v hrivnách na ruské ruble. Od 1. januára sa tam už totiž nebudú vykonávať platobné transakcie v ukrajinskej mene.

Oznámil to v utorok šéf Ruskom dosadenej správy Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Od 1. januára 2023 sa bude dať v obchodoch a pri platbách za služby platiť jedine v rubľoch,“ povedal Saľdo vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Dodal však, že bankách bude možné zamienať hrivny za ruble aj po tomnto termíne.

Ako jeden z dôvodov avizovanej zmeny Saľdo uviedol masívny pokles hodnoty hrivny v dôsledku ekonomických ťažkostí Ukrajiny. Z bankoviek ukrajinskej meny sa podľa tvrdenia šéfa proruskej okupačnej správy stáva len „papier“.

Od začiatku ruskej vojenskej agresie, ktorá spôsobila Ukrajine obrovské materiálne a ekonomické škody, poklesla hodnota hrivny oproti americkému doláru o približne 50 percent

**9:07 Ruská armáda od začiatku vojny prišla už o 92 200 vojakov, informuje na facebooku ukrajinské ministerstvo obrany. Za posledných 24 hodín zahynulo alebo bolo zranených 510 príslušníkov okupačných síl.

Ukrajinci takisto zničili protivníkovi ďalších päť obrnených vozidiel (dovedna už 5 905), jeden delostrelecký systém (1 915) či osem 'ďalších automobilov alebo cisterien (4505).

8:00 Ruské sily v okolí Bachmutu dosahujú pravidelné územné zisky, uvádzajú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Mesto, ktoré je významnou dopravnou križovatkou, však ešte neobkľúčili a pokračujú v ofenzívnych operáciách v okolí Avdijivky a Donecka, ktoré ležia zhruba 50 kilometrov južne od Bachmutu.

7:50 Rusko sa snaží udržať dobyté územia na východe a juhu Ukrajiny, v smere na Bachmut a Avdijivku útočia na ukrajinské sily. Ruské pozemné jednotky v tom podporuje letectvo, uviedol ukrajinský generálny štáb v pravidelnom rannom hlásení.

Rusko „neprestáva s údermi na civilnú infraštruktúru“, uviedol generálny štáb s odvolaním sa na vzdušné útoky na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, ktoré Moskva pravidelne podniká od začiatku tohto októbra. Naposledy udrela v pondelok, keď podľa Kyjeva vyslala nad Ukrajinu 70 striel s plochou dráhou letu, z ktorých sa ich najmenej 60 podarilo zostreliť.

Podľa ukrajinského velenia však Rusko neprestáva ani v ostreľovaní obcí a pozícií ukrajinských vojakov pozdĺž frontovej línie, najmä na severovýchode a východe Ukrajiny. O deň skôr generálny štáb písal aj o ostreľovaní v okolí Chersonu na juhu krajiny.

„V smere na Bachmut a Avdijivku nepriateľ sústredil svoje hlavné snahy na ofenzívne operácie, čím sa snaží vylepšiť svoju strategickú pozíciu,“ uvádza v hlásení ukrajinský generálny štáb.

6:55 Na vojenskom letisku neďaleko ruského mesta Kursk horí zásobník ropy. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na svojom telegramovom profile napísal, že letisko sa stalo terčom ukrajinského dronového útoku. Obete nie sú hlásené, píše agentúra Reuters.

Kursk leží zhruba 100 kilometrov od ukrajinských hraníc. Starovojt minulý týždeň uviedol, že ukrajinské jednotky vykonali v jeho oblasti viacero útokov, ktoré spôsobili výpadky prúdu. Ukrajina sa k útokom minulý týždeň ani teraz neprihlásila.

6:45 V iránskych dronoch, ktoré používa Rusko pri podnikaní útokov na Ukrajine, sa našli súčiastky vyrobené v Kanade, vyplýva zo správy neziskovej organizácie Statewatch. Kanadské úrady už začali v tejto súvislosti vyšetrovanie, oznámil tamojší premiér Justin Trudeau.

V rámci investigatívneho projektu Trap Aggressor organizácie Statewatch a za pomoci ukrajinských úradov sa zistilo, že v iránskych dronoch Šáhid-136 sa nachádzajú anténové súčiastky vyrobené kanadskou spoločnosťou Tallysman Wireless. V týchto tzv. kamikadze dronoch sa pritom celkovo malo nachádzať asi 30 súčiastok vyrobených spoločnosťami zo Západu.

„Sme samozrejme mimoriadne znepokojení týmito správami. Nechceme, aby boli (kanadské technológie) používané v protizákonnej vojne Ruska na Ukrajine alebo pri iránskom prispievaní (do tejto vojny),“ uviedol v pondelok Trudeau.

dron Čítajte viac Tajné služby: Rusi si drony s iránskou technológiou chcú vyrábať sami

6:15 Spojené štáty upravili salvové raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu tak, aby nedostrelili na ruské územie a USA sa tak vyhli rozpútaniu širšieho konfliktu s Ruskom. Podľa denníka The Wall Street Journal to v pondelok oznámilo americké ministerstvo obrany.

Pentagón odmietol poskytnúť informácie o konkrétnych zmenách uskutočnených na zbraňových systémoch, ktorých Kyjevu dodal 20, a ktoré majú teraz dostrel zhruba 80 kilometrov. Podľa hovorcu Pentagonu Patricka Rydera sa zmeny týkajú softvéru, ako aj hardvéru a znemožňujú zo systému vypáliť rakety dlhšieho dostrelu.

Ryder dodal, že „Spojené štáty sú naďalej odhodlané poskytovať Ukrajine vybavenie, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou“. Ukrajinská armáda aj Biely dom sa k veci odmietli vyjadriť.

Opatrný postup v dodávkach zbraní naznačuje, že Biely dom proti sebe pri rozhodovaní neustále zvažuje vojenský prínos pre Ukrajinu proti riziku rozpútania širšieho konfliktu s Moskvou, a to napriek tomu, že USA dostali od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sľub, že dodané systémy nepoužije na útok na ruské územie.

Systémy s dlhším dostrelom by Ukrajincom umožnili cieliť na ruské vojenské ciele na Kryme aj v Rusku samotnom.

Terčom útokov sa v pondelok stali dve ruské armádne letiská. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS tvrdí, že Ukrajina sa pokúsila na letiskách v Saratovskej a Rjazaňskej oblasti útočiť pomocou dronov a že na jednom z letísk zomreli traja ruskí vojaci a štyria ďalší utrpeli zranenia.

Jedno zo zasiahnutých letísk je miestom, odkiaľ vzlietajú ruské bombardéry, kým odpália strely s plochou dráhou letu proti objektom na Ukrajine, v posledných týždňoch aj proti objektom energetickej infraštruktúry.

Kyjev sa k útokom na ruské letiská neprihlásil, zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v pondelok ale na twitteri ironicky napísal: „Zem je okrúhla. 2000. Ak sa niečo veľmi často vypúšťa do vzdušného priestoru druhých štátov, skôr alebo neskôr sa neznáme lietajúce objekty vrátia na miesto vzletu.“

Stanica BBC uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú podľa dostupných informácií vo výzbroji prostriedok s doletom umožňujúcim zasiahnuť letisko v Engelse a pri Rjazani, ale na jeseň ukrajinské zbrojovky informovali, že dokončujú vývoj dronu s doletom 1 000 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

534 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine