Maďarsko zablokovalo pomoc Ukrajine. Rozhodne únia bez neho?

Bol to príliš zložito previazaný balík, aby ho európska dvadsaťsedmička dokázala na Mikuláša rozbaliť. Spoločnú pomoc Ukrajine, ktorá bola jeho súčasťou, Budapešť vetovala, čím predbežne prišla aj o svoj vytúžený podiel z bruselskej nádielky.

06.12.2022 18:24
orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán odmieta podporiť spoločnú finančnú pomocu EÚ Ukrajine.
debata (293)

„Osemnásť miliárd eur pre Ukrajinu na bruselskom stretnutí ministrov financií EÚ nedostalo zelenú. Maďarsko ich stále blokuje, aby si zabezpečilo vlastné prostriedky z európskych fondov. Veľmi emotívna debata, v ktorej Budapešť všetci kritizovali, ale bezvýsledne.“ hlásil na Twitteri z Bruselu spravodajca Slobodnej Európy Rikard Jozwiak.

VIDEO: Ako Maďarsko povedalo nie pomoci pre Ukrajinu

Video
Nepomohlo ani to, že Rade EÚ predsedá Česko, ktoré je partnerom Maďarska vo V4. Pozrite si, ako Budapesť nepodporila pomoc vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu. Museli s ňou súhlasiť všetky krajiny Európskej únie.

„Veto je morálne neprijateľné,“ komentoval postoj vlády Viktora Orbána analytik András Rácz. „Súčasne to sťažuje osud Ukrajincov, pretože sa pomalšie dostanú k peniazom a sťažuje to aj situáciu ostatným členským štátom EÚ, pretože nová spoločná pôžička bude určite komplikovanejšia a pravdepodobne o niečo drahšia,“ napísal maďarský expert na východnú Európu na Facebooku.

Budapešť už vyše mesiaca signalizovala, že neprispeje k schváleniu spoločnej finančnej pomoci Ukrajine, ktorá si vyžaduje jednomyseľné rozhodnutie krajín EÚ. Premiér Orbán tvrdí, že nechce, aby sa Európska únia zadlžovala, a spochybňuje preto formu pomoci prostredníctvom spoločne ručenej pôžičky. Ostatné členské krajiny to však považujú za zástupný argument. EÚ si už podobným spôsobom požičala peniaze na ekonomickú obnovu po pandémii, a v tomto prípade Orbán nemal námietky.

České predsedníctvo únie sa pokúšalo obmäkčiť Budapešť tým, že otázku peňazí, ktoré majú Ukrajine pomôcť čeliť ruskej agresii a zabezpečiť jej prostriedky potrebné na budúcoročnú prevádzku štátu, spojilo s uvoľnením 5,8 miliardy eur pre Maďarsko z plánu obnovy po pandémii. Tie Orbánova vláda stále nedostala pre podozrenie zo zneužívania európskych dotácií ľuďmi napojenými na vládnu stranu Fidesz. Maďarská štátna kasa ich však naliehavo potrebuje, a v Bruseli sa mnohí domnievajú že Orbán blokuje miliardy pre Ukrajinu, aby mal páku na uvoľnenie zadržiavaných miliárd pre seba.

Na programe utorňajšej schôdzky ministrov financií boli pôvodne štyri body. Popri schvaľovaní finančnej pomoci pre Ukrajinu a uvoľnenia fondu obnovy po covide pre Maďarsko aj dohoda o zavedení minimálnej dane pre nadnárodné korporácie a osud zmrazených 7,5 miliardy eur z kohéznych fondov EÚ pre Budapešť.

„Rád by som poukázal na to, že všetky tieto témy tvoria jeden balík,“ upozornil kolegov podľa Euronews na úvod schôdzky predsedajúci český minister financií Zbyněk Stanjura.

vojna na ukrajine, tank, bachmut Čítajte aj Kvíz: Čo viete o ruskej agresii na Ukrajine? Otestujte sa

Minister Mihály Varga napriek tomu spoločnú finančnú pomoc pre Ukrajinu odmietol. „Maďarsko považuje za nebezpečný precedens, aby vyplácanie eurofondov našej krajine bolo viazané na iné, absolútne nesúvisiace veci,“ citoval Vargu portál HVG.hu. Maďarský minister tak automaticky zablokoval aj prerokovanie ostatných bodov.

„Znamená to, že budeme hľadať riešenie podporované 26 členskými štátmi,“ vyhlásil Stanjura na zasadnutí. Ministri zároveň poverili poradné orgány a Európsku komisiu, aby pripravili možné riešenie. Paralelne sa však budú pokúšať o dohodu s Maďarskom. „Vylučujem variant, že by sme neboli schopní poslať peniaze na Ukrajinu v januári,“ dodal český minister po rokovaní.

© Autorské práva vyhradené

293 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Európska únia #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine