Lídri EÚ v Tirane ocenili pokrok krajín západného Balkánu

Vedúci predstavitelia členských krajín Európskej únie na utorkovom summite EÚ - západný Balkán opätovne potvrdili svoj jednoznačný záväzok voči európskej perspektíve krajín tohto regiónu. Zároveň vyzvali na urýchlenie prístupového procesu založeného na dôveryhodných reformách, pričom privítali pokrok partnerských krajín, informuje TASR.

06.12.2022 19:15
Albánsko EÚ Západný Balkán summit Rama Michel Foto: ,
Zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a albánsky premiér Edi Rama na summitu predstaviteľov EÚ a krajín západného Balkánu v Tirane.
debata

„EÚ víta odhodlanie partnerských krajín západného Balkánu presadzovať základné európske hodnoty a zásady v súlade s medzinárodným právom. EÚ tiež víta opätovný záväzok partnerských krajín k podpore demokracie, základných práv a hodnôt a právneho štátu,“ uvádza sa v spoločnej deklarácií zverejnenej po skončení summitu v albánskom hlavnom meste Tirana.

Lídri krajín EÚ a západného Balkánu sa zhodli, že „stupňujúca sa agresívna vojna Ruska voči Ukrajine ohrozuje európsky a svetový mier a bezpečnosť a podčiarkuje význam strategického partnerstva medzi EÚ a regiónom západného Balkánu“.

Na dôkaz záväzku eurobloku predseda Európskej rady Charles Michel zdôraznil energetickú podporu EÚ pre tento región, keďže vojna ovplyvňuje dodávky a ceny. „Som absolútne presvedčený, že budúcnosť našich detí bude so západným Balkánom v EÚ bezpečná a prosperujúcejšia,“ citovala Michela agentúra AP.

orbán Čítajte viac Maďarsko zablokovalo pomoc Ukrajine. Rozhodne únia bez neho?

„Očakávame, že región urobí kľúčové reformy a určite ukáže vôľu prijať ambície a ducha Európskej únie. Mnohí tak robia, ale vidíme aj zaváhania,“ vyhlásil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová varovala pred rastúcim vplyvom Číny v regióne. Pripomenula, že EÚ zostáva hlavným obchodným partnerom západného Balkánu. „Sme najbližší partner, a preto… sa musíte rozhodnúť, na ktorej strane ste,“ odkázala lídrom Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska.

Dôjde k redukcii roamingových cien

EÚ vyslala Summitom v Tirane veľmi pozitívny signál, že to s krajinami západného Balkánu myslí vážne. Po skončení tejto schôdzky jeho priebeh v utorok zhodnotil premiér SR Eduard Heger.

„Pozitívnym výsledkom je – čo jasne rezonovalo – prepojenie aj z hľadiska cestovného ruchu. Práve dohoda medzi telekomunikačnými spoločnosťami o tom, že už od októbra budúceho roka začne harmonizácia roamingu. Myslím si, že to z hľadiska cestovného ruchu ocenia aj naši občania,“ spresnil. Ako ďalej dodal, postupne dôjde k redukcii roamingových cien až do ich úplného vyrovnania v roku 2029.

Na summite v Tirane podľa Hegera dominovali aktuálne témy – téma migrácie, ktorej sa týkala aj spolupráca v posilnení ochrany hraníc a spolupráca v riešení situácie v krajinách, kde migrácia vzniká. „Zároveň sme hovorili aj o energetickej infraštruktúre – tu vidíme ďalšiu dôležitú spoluprácu aj z krátkodobého hľadiska. Potrebujeme investovať do infraštruktúry. Je tu veľký priestor na investície a vzájomnú ekonomickú prepojenosť,“ povedal premiér SR.

Ako ďalej zdôraznil, západný Balkán je z hľadiska európskeho kontinentu dôležitý aj z bezpečnostného hľadiska.

Deklaráciu summitu v Tirane označil Heger za veľmi komplexnú a vyzdvihol, že obsahuje aj konkrétne sumy, ktoré EÚ napríklad poskytne na pomoc občanom západného Balkánu pri zvládaní energetickej krízy.

EÚ pre západný Balkán vyčlenila miliardu eur vo forme grantov s cieľom pomôcť domácnostiam a podnikom prekonať dôsledky vojny na Ukrajine a zvýšiť energetickú a potravinovú bezpečnosť.

Lídri diskutovali aj o migrácii, ktorá zostáva veľkým problémom EÚ vzhľadom na počet migrantov, ktorí sa pokúšajú nelegálne vstúpiť na územie EÚ cez západný Balkán, najmä cez Srbsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Balkán #Albánsko #summit EÚ