Drony, ktoré zasiahli armádne letiská v Rusku, leteli z Ukrajiny. Prešli asi 500 km

Drony, ktoré v pondelok zasiahli dve ruské armádne letiská v Saratovskej a Riazanskej oblasti, leteli z Ukrajiny, potvrdil denníku The New York Times nemenovaný vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ.

06.12.2022 20:35 , aktualizované: 08.12.2022 15:59
debata (152)

Ukrajina začala útočiť na ciele hlboko v ruskom území, vo vzdialenosti približne 500 kilometrov od svojho územia, a mení tak geografiu vojny, uviedol americký denník. V utorok na to pravdepodobne použila upravené drony Tupolev Tu-141 sovietskej výroby, uvádza agentúra AFP i viacero ruských zdrojov. Tieto bezpilotné lietadlá sú schopné prejsť vzdialenosť až približne tisíc kilometrov.

V pondelok ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dva ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na letecké základne v Saratovskej a Riazanskej oblasti, pričom zomreli traja ruskí vojaci a vznikli materiálne škody. Podľa informácií zo sociálnych sietí drony poškodili dva bombardéry Tu-95 na základni Engels pri Saratove a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letisku Ďagilevo pri Riazane.

Kyjev sa k útokom oficiálne neprihlásil, ukrajinskí predstavitelia ale v komentároch naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

Najmenej jeden z pondelkových útokov podľa informácií NYT koordinovala ukrajinská špeciálna jednotka blízko zasiahnutého cieľa. Ako sa na ruské územie dostala, ale nie je jasné.

sloviansk Čítajte viac Dron zasiahol letisko Engeľs, Rusi prišli o bombardéry. Pri Riazani zase vybuchla cisterna

„To, že Ukrajina dokáže vykonať útoky v hĺbke Ruska, nie je dôležité len z armádneho hľadiska. Je to tiež signál, že ak Rusko bude vo vojne pokračovať, bude ho to niečo stáť a že Rusko je rovnako ako Ukrajina zraniteľné voči dronom a strelám s dlhým doletom,“ povedal NYT k pondelňajším útokom Max Bergmann, bývalý americký diplomat, ktorý pôsobí v Centre pre strategické a medzinárodné štúdiá vo Washingtone.

VIDEO: Ruské drony sú na Ukrajine korisťou pre nemecké gepardy

Video
Pozrite si na videu Bundeswehru ako nemecký systém Gepard likviduje vzdušné ciele.

Západní spojenci odmietli Kyjevu dodávať zbrane s dlhým dosahom, aby sa vyvarovali hlbšiemu vtiahnutiu do vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajinský výrobca zbraní Ukroboronprom ale v októbri uviedol, že zakončuje vývoj dronov s doletom asi tisíc kilometrov as bojovou hlavicou vážiacou 75 kilogramov. V nedeľu potom výrobca podľa NYT potvrdil, že dokončil testovanie zbrane.

Kyjev však na pondelkové útoky zrejme využil sovietske drony Tupolev Tu-141, známe tiež pod názvom Striž, ktoré pôvodne slúžili na výzvedné účely, zhodli sa západní experti oslovení agentúrou AFP. Aj podľa ruského denníka Kommersant išlo práve o tieto zariadenia.

„Nejde o sofistikovanú technológiu,“ povedal AFP Jean-Christophe Noël, ktorý pôsobí vo Francúzskom ústave medzinárodných vzťahov. „Ukrajincom sa k nej ale podarilo pridať výbušnú nálož a navádzanie pomocou GPS,“ dodal Noël.

Drony Tu-141 dokážu zostať vo vzduchu len obmedzenú dobu a musia letieť priamo k zamýšľanému cieľu. Vďaka svojej zastaranej technológii sú tiež jednoduchým cieľom pre modernú protivzdušnú obranu, a môžu tak byť ľahko zostrelené.

Skutočnosť, že sa v pondelok Ukrajine podarilo letisko v Rusku zasiahnuť, vyčítal ruskému armádnemu veleniu napríklad ruský provojnový komentátor na platforme Telegram s prezývkou Milinfolive. Ruské ministerstvo obrany ale teraz tvrdí, že ruská protivzdušná obrana drony zostrelila a že obete a škody spôsobili ich úlomky.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #vojna na Ukrajine