Georgiu získajú demokrati, v americkom Senáte budú mať 51 kresiel

V druhom kole volieb do Senátu v americkej Georgii podľa projekcií inštitútu Edison Research zvíťazil demokratický kandidát Raphael Warnock. Demokrati tak budú mať v hornej komore amerického Kongresu zrejme 51 zástupcov, republikáni 49.

07.12.2022 05:37
Raphael Warnock Foto: ,
Raphael Warnock
debata (6)

Warnock, ktorý senátorský post obhajoval, porazil republikánskeho kandidáta Herschela Walkera podporovaného exprezidentom Donaldom Trumpom. Druhé kolo senátnych volieb sa v Georgii v utorok konalo kvôli tomu, že v prvom kole pred mesiacom ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

S pravdepodobnými 51 demokratickými zástupcami v Senáte bude pre prezidenta Joea Bidena jednoduchšie presadzovať svojich kandidátov na súdne a administratívne posty. Väčšinu demokratom v Senáte v posledných dvoch rokoch zabezpečovala viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá je z titulu svojej funkcie predsedníčkou tejto komory Kongresu a môže rozhodovať pri rovnosti hlasov.

Väčšina návrhov zákonov však vyžaduje podporu republikánov, ktorí v novembrových voľbách získali tesnú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Agentúra Reuters píše, že Walkerova porážka znamená neúspech tiež pre samotného Trumpa, ktorý sa uchádza o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024. Walker, niekdajšia hviezda amerického futbalu, sa v kampani dopúšťal chýb a viaceré jeho bývalé priateľky uviedli, že im zaplatil potrat. Vyslovuje sa pritom za to, aby umelé prerušenie tehotenstva bolo zakázané. Walker tieto obvinenia odmieta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres