287. deň: Rusi sa opevňujú na hraniciach s Ukrajinou. Putin údajne chystá druhú mobilizáciu

Rusko podľa Británie začalo budovať ďalšie obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou. „Poskytujeme Ukrajine to, čo potrebuje na použitie na svojom suverénnom území – na ukrajinskej pôde," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price. Podľa amerických analytikov Kremeľ - hoci to oficiálne poprel - chystá druhú vlnu mobilizácie.

07.12.2022 05:55 , aktualizované: 22:50
Ukrajina, vojna, Bachmut Foto: ,
Ukrajinský vojak strieľa francúzskym mínometom neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti 6. decembra 2012.
debata (488)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 287. deň
  • Chersonská a Donecká oblasť čelia ostreľovaniu
  • Pri ruskom ostreľovaní mesta Kurachove zomrelo osem ľudí
  • Ukrajinci odrazili ďalšie ruské útoky pri Bachmute a Avdijivke
  • Zelenskyj navštívil zranených vojakov v kyjevskej nemocnici
  • Pri dopravnej nehode na Donbase zahynulo 16 ruských vojakov
  • Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku
  • Briti: Rusi budujú na hraniciach s Ukrajinou ďalšie obranné pozície
  • Ukrajinská SBU podnikla ďalšie razie v objektoch pravoslávnej cirkvi
  • Podľa ISW Putin chystá druhú vlnu mobilizácie
  • Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál za vyše 10,3 milióna eur
  • Eurokomisia navrhla deviaty balík sankcií voči Rusku

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut.

Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
+5Ukrajinské vojačky sa fotia s prezidentom...

22:50 Tisíce ruských turistov sa v snahe obísť medzinárodné cestovné reštrikcie a užiť si slnečnú dovolenku uchýlili na venezuelský ostrov Isla de Margarita, kde našli priateľské prijatie.

Vážne vnútropolitické a ekonomické problémy, ktoré Venezuelu sužujú už dlhé roky, odrádzajú väčšinu zahraničných turistov. Mnoho západných krajín preto svojich obyvateľov pred cestou do tejto juhoamerickej krajiny varuje. Pre tisícky Rusov túžiacich po slnečnej dovolenke v zahraničí bez vízových a ďalším cestovných obmedzení kvôli invázii na Ukrajine sa však Venezuela stala ideálnou destináciou.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vníma cestovný ruch ako nástroj na revitalizáciu ekonomiky. Po rokoch hyperinflácie sa totiž objavujú letmé známky oživenia. S Ruskom podpísal dohodu, ktorá do konca aktuálneho roka umožní príchod 100-tisíc ruských turistov. Za ostatné dva mesiace využilo nové priame letecké spojenie medzi Moskvou a venezuelským Isla de Margarita približne 3-tisíc ruských dovolenkárov.

Letecké spojenie sa obnovilo 2. októbra, po sedemmesačnej odmlke pre vojnu na Ukrajine. Trasy letov sa museli zmeniť, aby sa vyhli vzdušnému priestoru krajín, ktoré zaviedli voči Rusku sankcie.

Štrnásťhodinový let z Moskvy a pobyt na venezuelskom ostrove zároveň mnoho Rusov vníma ako cenovo dostupnú dovolenku. Jeden z ruských dovolenkárov AFP povedal, že za let a 12-dňový pobyt na ostrove zaplatil asi 3 300 eur.

Ruských dovolenkárov po pristátí na ostrove vítajú nápisy v ruštine a čaká ich organizovaný program zahŕňajúci napríklad prehliadku ostrova. K dispozícii majú ruskojazyčných tlmočníkov a sprievodcov, pričom hotel bez nich neopúšťajú. (afp, tasr)

22:11 Stále nie je vylúčené, že v Kyjeve túto zimu nastane „apokalyptický scenár“, keď sa jeho obyvatelia budú musieť kvôli dlhodobému výpadku prúdu evakuovať, povedal starosta mesta Vitalij Kličko v rozhovore s agentúrou Reuters. Už skôr s ohľadom na pokračujúce ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru na podobnú možnosť upozorňoval.

Kyjev / Elektrina / Výpadok / Čítajte viac Kyjev mestom duchov? V prípade blackoutu ráta metropola s totálnou evakuáciou

„Kyjev môže prísť o prúd, o vodu aj o dodávky tepla. Apokalypsa môže nastať ako v hollywoodskych filmoch, keď sa už kvôli nízkym teplotám nedá v domoch žiť,“ povedal Kličko.

„Robíme ale všetko pre to, aby sme zaistili, že k tomu nedôjde,“ zdôraznil starosta. Pokiaľ však nastane úplný blackout, mesto nebude schopné zaistiť pre 3,6 milióna obyvateľov Kyjeva teplé prístrešie. Ľudia by tak mali byť pripravení na evakuáciu.

„Zatiaľ sme zriadili skoro 500 autonómne vyhrievaných centier, ale pre mesto s viac ako tromi miliónmi obyvateľov to nie je nič,“ povedal Kličko. V najhoršom scenári by podľa neho metropola mohla byť bez ústredného vykurovania až do jari. Teploty by pritom mohli klesnúť až na mínus 15 stupňov Celzia.

Pokiaľ bude Kyjev pri nízkych vonkajších teplotách bez elektriny, budú musieť vodohospodári dostať z potrubia vodu. „Inak môže voda zamrznúť a zničiť celý potrubný systém,“ vysvetlil. Aktuálne mestu chýba asi iba 20 percent jeho spotreby, dodal. Ľudia by si však mali pripraviť zásoby jedla a vody a pre prípad evakuácie mať prichystané oblečenie a doklady.

Od ruského februárového vpádu na Ukrajinu podľa Klička v Kyjeve zahynulo 152 civilistov a zničených bolo 678 budov. Mesto by aktuálne okrem nového systému protivzdušnej obrany potrebovalo tisíce ďalších generátorov a priemyselných vykurovacích telies, povedal aj v rozhovore Kličko. (reuters, čtk)

21:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko zo spáchania tzv. ekocídy, a to pre skazu, akú invázia napáchala vo voľnej prírode na Ukrajine. Na brehy Čierneho mora podľa Zelenského vyplavilo tisícky uhynutých morských cicavcov vrátane desaťtisícov delfínov. „A to je len malá časť z ničivých následkov (vojny),“ povedal. „Ruská vojna má obrovský dosah na prírodu v našej krajine,“ dodal a odsúdil ruskú „ekocídu na Ukrajine“.

Na vládnej platforme United24, zameranej na získavanie darov pre Ukrajinu, Zelenskyj zverejnil správu o situácii v prírodnej rezervácii Tuzlovské lagúny v Odeskej oblasti. „Odhadujeme, že v dôsledku vojny uhynulo prinajmenšom 50-tisíc delfínov,“ tvrdí v nej Ivan Rusev, výskumný pracovník rezervácie. Dodáva, že to je zhruba 20 percent z celkového počtu delfínov v Čiernom mori.

Mnoho vedcov vrátane Ruseva obviňujú z tejto tragédie sonary ruských bojových lodí. Pomocou sonarov dokážu identifikovať nepriateľské ponorky aj na veľkú vzdialenosť. Pre mnoho morských cicavcov však spôsobujú v ich prostredí nadmerný hluk, ktorý môže mať fatálne následky.

Rusev ešte v auguste odhadoval v rozhovore pre AFP úbytok čiernomorskej populácie delfínov spôsobený inváziou na asi dve percentá (5000 uhynutých zvierat). V Čiernom mori žili v 20. storočí približne dva milióny delfínov. K ich úbytku však prispeli rybolov a znečistenie. V roku 2020 ich tam podľa prieskumu bolo už len približne 250-tisíc. (tasr, afp)

21:00 Vojna na Ukrajine pripomína pápežovi Františkovi jednu fázu holokaustu – operáciu Reinhard. Týmto názvom nacisti označovali svoje plány na vyhladenie Židov a Rómov na území Poľska počas druhej svetovej vojny. Pápež tiež vyzval na modlitby za „mučenícky ľud“ Ukrajiny.

Pápež František Čítajte viac Vojna na Ukrajine pripomína pápežovi fázu holokaustu, operáciu Reinhard

20:45 Veľkú kultúru Ruska nemožno zrušiť bez ohľadu na to, do akých vojen sa jeho lídri pustia. V stredu to povedal taliansky prezident Sergio Mattarella pred premiérou opery „Boris Godunov“ v milánskej La Scale a vyslúžil si za to potlesk v stoji.

Sergio Mattarella Čítajte viac Mattarella: Veľkú ruskú kultúru nemožno zrušiť

20:00 Jeden z posledných ruských opozičných politikov, ktorý si nezvolil exil a doteraz nebol odsúdený na dlhoročný trest odňatia slobody, si má v piatok vypočuť rozsudok. Prokuratúra žiada pre Iľju Jašina deväť rokov väzenia v kauze „fejkov“ o armáde.

Russia Opposition Čítajte viac Kritik Kremľa hľadal pravdu. Odsedí si viac ako vrah?

19:36 Európska komisia predložila návrh deviateho balíka sankcií voči Rusku v reakcii na vojnu, ktorú Kremeľ vedie na Ukrajine. Je zameraný proti ruským ozbrojeným silám, ďalším bankám a desiatkam ruských predstaviteľov.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že Európska únia chce tiež obmedziť dodávky dronov pre Rusko a vyradiť z vysielania ďalšie štyri ruské „propagandistické“ stanice. „Rusko naďalej prináša na Ukrajinu smrť a ničenie. Stojíme pri Ukrajine a nútime Rusko platiť za jeho krutosť,“ povedala von der Leyenová vo videu zverejnenom na Twitteri. Doterajších osem súborov sankcií EÚ podľa nej už Rusko tvrdo pocítilo.

Návrh EK obsahuje zaradenie ďalších takmer 200 osôb a organizácií na sankčný zoznam EÚ. Sankcie sa týkajú aj ďalších troch ruských bánk a obmedzí sa prístup Moskvy k dronom priamo aj prostredníctvom dodávateľov z tretích krajín ako Irán.

EK podľa svojej šéfky navrhuje tiež nové obmedzenia vývozu pre tovar dvojakého použitia, ktorý by mohla zneužiť ruská vojnová mašinéria, ako aj ekonomické opatrenia voči ruskému energetickému a ťažobnému sektoru. (tasr)

17:45 Poľskí nacionalisti snívajú o zabraní západnej Ukrajiny a jediným garantom jej celistvosti a suverenity môže byť Rusko, tvrdil Putin tiež bez konkrétnych dôkazov na výročnom zasadnutí prezidentskej rady pre ľudské práva, poradného orgánu Kremľa.

Ruský prezident opäť obhajoval ruskú inváziu na Ukrajinu. Keby Rusko intervenciu nezačalo, hrozila by podľa neho Ukrajine napríklad agresia zo strany Poľska. „Pokiaľ ide o vlády v niektorých našich susedných krajinách, v Poľsku, tak tamojšie nacionalistické živly snívajú o tom, že získajú späť svoje takzvané historické územia, teda že si zaberú západné územia (Ukrajiny – pozn. ČTK), ktoré Ukrajina získala v dôsledku rozhodnutia Josifa Stalina po druhej svetovej vojne,“ citovala ruského lídra agentúra TASS.

Poľsko od začiatku vojny patrí medzi najbližších spojencov brániaceho sa Kyjeva pred ruskou agresiou, cez poľské územie na Ukrajinu mieri väčšina západnej vojenskej pomoci.

17:33 Ruský prezident Putin v stredu vyhlásil, že jeho krajina bude brániť svoje záujmy všetkými dostupnými prostriedkami. Oznámil tiež, že polovicu Rusov povolaných do vojenskej služby v septembri nasadili na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Putin to povedal na výročnom zasadnutí prezidentskej rady pre ľudské práva, poradného orgánu Kremľa. Vo vystúpení vysielanom v televízii tvrdil, že západné ľudskoprávne organizácie vnímajú Rusko ako „druhoradú krajinu, ktorá nemá právo existovať“.

Rusko podľa neho môže reagovať len tak, že bude zápasiť za svoje národné záujmy. „Budeme to robiť rôznymi spôsobmi a prostriedkami. V prvom rade sa zameriame na mierové prostriedky, ale ak nám nič iné nezostane, budeme sa brániť všetkými dostupnými prostriedkami,“ citoval ho Reuters.

Putin reagoval na vyjadrenie člena zmienenej rady, podľa ktorého ukrajinské sily ostreľujú obytné oblasti Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti.

Šéf Kremľa tiež povedal, že v „oblasti operácií“ sa nachádza 150 000 z celkovo 300 000 mobili­zovaných „obrancov vlasti“, z ktorých približne 77 000 je priradených k bojovým jednotkám.

**17:22 Ukrajina v stredu uviedla, že jej veľvyslanectvá dostali viac ako 30 podozrivých alebo výhražných zásielok, pričom ako odosielateľ bolo označené obchodné zastúpenie spoločnosti Tesla v Nemecku. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Máme dovedna 31 prípadov v 15 krajinách,“ povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že balíčky dostali diplomatické zastupiteľstvá jeho krajiny v Taliansku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku a Dánsku.

Diplomatické zastúpenie Kyjeva v Madride koncom minulého mesiaca uviedlo, že jedného z členov ochranky listová bomba ľahko zranila. Ukrajina odvtedy informovala o ďalších takýchto incidentoch.

„Všetky obálky majú jedného odosielateľa: obchodné zastúpenie spoločnosti Tesla v nemeckom meste Sindelfingen. Zvyčajne boli odosielané z poštových úradov, ktoré neboli vybavené bezpečnostnými kamerami,“ dodal s tým, že na zásielkach neboli zistené žiadne stopy DNA páchateľov. Ukrajinské veľvyslanectvá a konzuláty preto „fungujú za zvýšených bezpečnostných opatrení“ vrátane prítomnosti pyrotechnikov a kriminalistov.

Začiatkom tohto mesiaca dostalo množstvo ukrajinských diplomatických misií v Európskej únii balíčky obsahujúce zvieracie oči. Kyjev to v piatok označil za „dobre naplánovanú kampaň teroru“.

17:00 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová priznala, že v jej politike voči Rusku sa vyskytli zlyhania. Jej komentár sa týkal ruskej okupácie ukrajinského polostrova Krym.

Virus Outbreak Germany Čítajte viac Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku

16:40 Pri ruskom ostreľovaní mesta Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zomrelo osem ľudí, oznámil dnes na sociálnej sieti telegram zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Pod paľbou sa podľa neho ocitla tržnica, autobusová stanica, čerpacia stanica i obytné domy. Ďalších päť ľudí utrpelo zranenia, poznamenal.

O ruskom ostreľovaní mesta informoval tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý hovorí o najmenej šiestich mŕtvych civilistoch a piatich ranených. „Teroristi zaútočili na mierumilovné mesto Kurachove,“ napísal Zelenskyj na telegrame, kde útočníkov označil za „neľudských“ a vyhlásil, že sa zo svojich činov budú zodpovedať.

O silnom údere na Kurachove, v dôsledku ktorého zahynulo najmenej šesť civilistov, informoval tiež šéf Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Server Ukrajinská pravda zverejnil video z miesta po údere.

**16:15 Rusko sa bude počas zimy snažiť o zmrazenie vojny na Ukrajine, aby tak mohlo skonsolidovať sily k jarným útokom. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa Spojených štátov budú boje v nasledujúcich mesiacoch zrejme pokračovať v „zníženom tempe“, keďže obe strany sa snažia preskupiť svoje sily.

stoltenberg Čítajte viac Stoltenberg: Rusko sa snaží zmraziť vojnu, aby opäť zaútočilo na jar

15:56 Česká republika poskytne finančnú pomoc Ukrajine a Afganistanu v celkovej výške takmer 71 miliónov českých korún (približne tri milióny eur). V stredu to na návrh ministra zahraničných vecí Jana Lipavského schválila vláda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ide o finančné prostriedky z rozpočtu ministerstva zahraničných vecí. Ukrajine daruje Česko 50 miliónov korún, ktoré sú určené na humanitárnu pomoc. Z toho 30 miliónov pôjde priamo ukrajinskému ministerstvu zdravotníctva, ktoré za tieto prostriedky nakúpi dve mobilné zdravotnícke jednotky, mobilné stanové jednotky a zdravotnícky autobus.

Nakúpené vybavenie podľa Lipavského pomôže so zdravotnou starostlivosťou v ťažko dostupných oblastiach so zničenou zdravotníckou infraštruktúrou alebo v prípade hromadnej evakuácie zranených.

„Našou politikou je vytvárať také podmienky na Ukrajine, ktorými budeme znižovať tlak na utečeneckú vlnu,“ povedal šéf českej diplomacie. Dodal, že s prichádzajúcou zimou a početnými ruskými útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sa zvyšuje migračný tlak.

Ďalších 20 miliónov daruje Česko mestskej rade v ukrajinskej Znamjanke na zaistenie mobilného ubytovania pred nadchádzajúcou zimou pre vnútorne presídlené obyvateľstvo.

15:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stal osobnosťou tohto roku podľa časopisu Time. Ukrajina od februára čelí ruskej invázii a Zelenskyj, ktorý na čele krajiny stojí od roku 2019, je odvtedy symbolom ukrajinského odporu. Magazín pri ocenení symbolicky spomenul aj na nezlomného ducha Ukrajiny.

Zelenskyj Čítajte viac Vlani Musk. Tento rok je podľa Time osobnosťou roka Zelenskyj

14:50 Ukrajinské deti z Luhanskej oblasti na východe krajiny sú „unášané a prevážané do Čečenska na vlasteneckú výchovu,“ uviedol ukrajinský predstaviteľ spomínanej oblasti Serhij Hajdaj.Hajdaj, šéf oblastnej vojenskej správy Luhanskej oblasti, vyhlásil, že ukrajinské deti sú „masovo“ unášané na tzv. „vlasteneckú výchovu“. Ako dodal, evidujú už viac než 100 podobných prípadov, keď miestnych tínedžerov deportovali na ruské územie.

Ukrajinské Centrum národného podporu predtým tvrdilo, že v Luhanskej oblasti sa hĺbkovým lekárskym vyšetreniam zo strany proruských úradov podrobilo 15 000 ukrajin­ských detí.

Úrady potom vyhlásili, že 70 percent týchto detí potrebuje „špeciálnu lekársku starostlivosť“. Podľa centra sa toto vyhlásenie následne využilo na „zakamuflovanie“ deportácií ukrajinských detí do Ruska, uvádza spravodajská stanica. (tasr/sky news)

14:10 Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil zranených vojakov zotavujúcich sa v jednej z kyjevských nemocníc. Informovala o tom v stredu stanica Sky News. Samotný Zelenskyj zverejnil v utorok pred polnocou na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom napísal, že zraneným vojakom tam v tejto deň odovzdal „štátne vyznamenania za ich odvahu a nezlomnosť v boji s nepriateľom“.

Ukrajina si v utorok pripomínala deň ozbrojených síl. Zelenskyj pri tejto príležitosti ešte pred kyjevskou nemocnicou navštívil zranených vojakov aj v Charkovskej oblasti na východe krajiny. V tamojšej nemocnici sa okrem nich stretol s vojenskými lekármi aj zdravotníkmi.

Zraneným vojakom sa v Charkovskej oblasti poďakoval za „hrdinstvo, s akým bránia“ Ukrajinu a zaželal im skoré uzdravenie. Tamojším lekárom vyslovil vďaku za záchranu ukrajinských vojakov a vyzval ich, aby v čase vojny dávali pozor aj sami na seba.

Zelenskyj v utorok ešte pred Charkovom navštívil aj Doneckú oblasť, pričom sa zastavil v meste Sloviansk neďaleko frontovej línie a mesta Bachmut, kde ukrajinskí obrancovia už niekoľko mesiacov zvádzajú ťažké boje s útočiacimi Rusmi.

13:50 Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote viac ako 10,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu schválila vláda.

Ministerstvo obrany využije možnosť refundácie časti výdavkov súvisiacich s darovaním vojenského materiálu cez Európsky mierový nástroj. „Vzhľadom na pokračovanie vojenskej agresie Ruskej federácie voči Ukrajine a v nadväznosti na jej požiadavky sa týmto navrhuje, aby vláda SR schválila darovanie ďalšieho vojenského materiálu,“ skonštatovalo.

13:45 Ukrajinské bezpečnostné zložky v stredu podnikli ďalšiu sériu razií v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna plne podriaďovala moskovskému patriarchátu. Ako spresnila britská stanica BBC, príslušníci tajnej služby SBU vykonali razie v 13 cirkevných objektoch v Čerkaskej, Volynskej a Chersonskej oblasti, informuje TASR.

SBU vo svojom vyhlásení uviedla, že tieto opatrenia sa prijímajú okrem iného aj s cieľom vylúčiť využívanie náboženských komunít ako buniek tzv. ruského sveta a chrániť obyvateľstvo pred provokáciami a teroristickými čin­mi.

Podobné razie predtým SBU v súčinnosti s ďalšími bezpečnostnými zložkami vykonala nedávno aj v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra a v iných chrámoch a kláštoroch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi po celej krajine.

Ich cieľom bolo preveriť informácie o využívaní cirkevných diecéz ako buniek tzv. ruského sveta. Zistilo sa, že mnohé z vypočúvaných osôb majú ruské občianstvo, v objektoch sa našla propagandistická literatúra a veľké sumy peňazí rôznych mien.

13:00 Ruské sily v stredu začali ostreľovať Chersonskú oblasť na juhu i Doneckú oblasť na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na tamojších regionálnych predstaviteľov.

Šéf vojenskej správy v Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč uviedol, že región bol ostreľovaný 51-krát, pričom okupanti sa zameriavali na „mierumilovné dediny“.

Šéf vojenskej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko zasa povedal, že aj keď neevidujú žiadne obete, tri osoby pri ostreľovaní utrpeli zranenia v Bachmute, Pavlivke a Kurachive. Situáciu v poslednom menovanom meste opísal ako „deštrukciu“, pričom zničené boli i zariadenia kritickej infraštruktúry.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo vyhlásení uviedol, že ukrajinská armáda odrazila množstvo ruských útokov.

12:10 Na Nikolaja Volyka, námestníka šéfa proruskej okupačnej správy mesta Melitopol ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny, sa v utorok pokúsili spáchať atentát. Informovala o tom v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že Volyk tento pokus o útok prežil.

Pokus o atentát sa odohral 6. decembra skoro ráno, keď Volyk vychádzal zo svojho bytového domu. Proruské médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedli, že výbušné zariadenie, naplnené prvkami na zosilnenie účinku, bolo nastražené na lampe pri vchode do domu.

V dôsledku výbuchu boli v dome vybité okná až do výšky deviateho podlažia. Sila explózie podľa predbežných odhadov zodpovedala asi 2,5 kilogramu výbušniny TNT. K obetiam na životoch nedošlo.

Ako dodala RFE/RL, v meste Melitopol nejde o prvý útok tohto druhu. K výbuchu nastraženej výbušniny došlo aj 15. novembra, pričom bol zranený poslanec miestneho proruského zastupiteľstva. Štyri dni pred tým, 11. novembra, bol pri výbuchu nálože nastraženej v odtokovom kanáli ľahko zranený námestník šéfa odboru kultúry, športu a turizmu Záporožskej oblasti Andrej Bojko.

11:32 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba stanovil dve podmienky, za akých by bol Kyjev ochotný viesť mierové rozhovory s Moskvou: Rusko by sa muselo vzdať svojich vojnových plánov a stiahnuť svoje sily z územia Ukrajiny, píše Sky News.

„Na to, aby sa skončila vojna na Ukrajine, je nutné urobiť dve veci. (Po prvé), musí sa zmeniť názor v Kremli… Moskva sa musí vzdať svojich vojnových plánov a zmeniť svoj postoj z podnecovania k vojne na mierové myslenie,“ zdôraznil Kuleba v utorkovom rozhovore pre indickú spravodajskú stanicu NDTV.

„Po druhé, Rusko musí stiahnuť svoje sily z celého územia Ukrajiny,“ dodal s tým, že splnenie týchto podmienok by predstavovalo východiskový bod, ktorý by umožnil začať rokovania o ukončení vojny.

K takejto nevyhnutnej zmene ruských postojov by podľa Kulebu mohli dopomôcť svetové mocnosti, akou je aj India.

Stanica Sky News pripomenula, že niektorí komentátori navrhujú, aby sa Ukrajina v záujme mieru zriekla časti svojho územia v prospech Ruska. Kyjev a a jeho hlavní spojenci – vrátane Británie a Spojených štátov – však takéto návrhy odmietajú s tým, že ak by Moskva v tejto vojne zvíťazila, povzbudilo by ju to do ďalších agresií.

11:04 V Rostovskej oblasti na juhu Ruska zadržali ozbrojeného muža v maskáčoch, ktorý v utorok v meste Novošachtinsk strieľal na policajtov. Podľa medializovaných informácií ide o bývalého väzňa, ktorý vstúpil do polovojenskej Vagnerovej skupiny.

Spravodajský web Baza na platforme Telegram informoval, že muž zadržaný v Novošachtinsku si vo väzení v meste Ufa v Baškirskej republike odpykával trest za lúpež. Vo väzení bol nedávno naverbovaný k tzv. „vagnerovcom“, aby sa zapojil do bojov na Ukrajine.

Už na Ukrajine však muž svoje rozhodnutie prehodnotil a 24. novembra dezertoval.

V rámci pátrania po ozbrojenom mužovi úrady uzavreli viacero ciest a obyvateľov mesta vyzvali, aby nevychádzali na ulice. Dočasne boli zatvorené aj škôlky a školy.

Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac Putinov kuchár hľadá vojakov medzi väzňami

10:35 Rusko v poslednej dobe začalo budovať ďalšie obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou, uviedlo v správe o vývoji ruskej ofenzívy britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na tajné služby.

„Rusko začalo nedávno rozširovať obranné pozície pozdĺž medzinárodnej hranice s Ukrajinou aj hlboko vo vnútri (ruskej) Belgorodskej oblasti,“ uvádza rezort obrany v Londýne na sociálnej sieti Twitter.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok ohlásil, že zakladá miestne „jednotky domobrany“, pripomína ministerstvo. V tomto pohraničnom regióne sa už minimálne od apríla hovorí o tom, že Rusi tam kopú zákopy, avšak teraz sa tam zrejme začali budovať „prepracovanejšie systémy určené na odrazenie mechanizovaného útoku“.

Britské tajné služby sa domnievajú, že cieľom týchto opevňovacích prác môže byť najmä posilnenie vlasteneckých nálad v ruskej spoločnosti. Zároveň však môže odrážať aj „skutočné, ale mylné presvedčenie niektorých ruských predstaviteľov, že existuje reálna hrozba invázie (zo strany) ukrajinských síl,“ píše sa v stredajšej zvodke.

Britský rezort obrany v tejto súvislosti dodáva, že v rámci vládnuceho ruského režimu zrejme pretrváva nedostatok schopnosti strategického vyhodnocovania situácie. Nestrannú analýzu podľa Londýna často podkopáva „tendencia ku skupinovému mysleniu a politicky vhodným záverom“.

10:10 Najmenej 16 mŕtvych si vyžiadala zrážka nákladného vozidla, prevážajúceho ruských vojakov, a mikrobusu pri meste Šachtarsk, ktoré leží zhruba 50 kilometrov východne od Donecka v Ruskom okupovanej časti Donbasu na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra TASS.

Traja ťažko zranení sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla ruská agentúra s odvolaním sa na zdroj medzi záchranármi. Ten tiež uviedol, že o život prišiel aj vodič kamiónu. Miestne úrady neskôr upresnili, že zranenie utrpelo celkom šesť ľudí.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery z miesta nehody, na ktorých je vidieť ruský kamión Kamaz s kabínou vklinenou do mikrobusu. Vzhľadom na mieru poškodenia oboch vozidiel denník Ukrajinska pravda odhadol, že o život zrejme prišli hlavne cestujúci z mikrobusu. Tie na Ukrajine av Rusku často nahrádzajú alebo dopĺňajú linkové autobusy.

9:07 Bielorusko uskutoční počas stredy a štvrtka presuny vojenského vybavenia a príslušníkov bezpečnostných síl. Má ísť o súčasť previerky reakcie bieloruských ozbrojených zložiek na prípadnú teroristickú hrozbu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá.

„Je naplánovaný presun vojenského vybavenia a príslušníkov bezpečnostných síl krajiny,“ uvádza sa v správe bieloruskej tlačovej agentúry BelTA.

V súvislosti s avizovanými presunmi bude obmedzená doprava na niektorých cestách a pohyb obyvateľstva vo viacerých oblastiach Bieloruska. V priebehu operácie budú na výcvikové účely používané imitácie zbraní.

Bielorusko je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého podporuje aj v pokračujúcej invázii na Ukrajinu. Ruskí vojaci zaútočili na začiatku vojny proti Ukrajine aj z bieloruského územia.

8:30 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) informuje o postupe ukrajinských síl v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny aj o podľa neho nie príliš významných územných ziskov Ruska pri Bachmute, kde sa teraz odohrávajú najtvrdšie boje. Rusi zatiaľ nedokázali toto mesto obkľúčiť.

Ukrajinská armáda podľa amerických analytikov útočí tiež pri meste Svatove v Luhanskej oblasti v Donbase; tento dôležitý dopravný uzol sa zdá byť jedným z hlavných cieľov ukrajinskej protiofenzívy po oslobodení Charkovskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany nepriamo priznalo, že Ukrajinci oslobodili dedinu Kyslivka, vzdialenú 25 kilometrov severovýchodne od Svatove, keď tvrdilo, že zasiahlo ukrajinské veliteľstvo v tejto dedine.

ISW pripomína, že Kremeľ priamo poprel zvesti o začatí druhej vlny mobilizácie v snahe upokojiť rastúcu nespokojnosť v spoločnosti. Analytici však upozorňujú na známky svedčiace o tom, že sa Rusko k druhej vlne mobilizácie chystá. Ale ani tá, ani všeobecná mobilizácia a oficiálne vyhlásenie vojny podľa analytikov vzhľadom na nedostatočnú výcvikovú kapacitu v krátkodobom horizonte ruskej armáde nepomôže vyriešiť nedostatok síl pre vojnu na Ukrajine.

7:55 Ukrajinské sily odrazili ruské útoky pri desiatich obciach v Donbase, vrátane Bachmutu a Avdijivky, tvrdí ukrajinský generálny štáb. V rannej zvodke z bojiska tiež potvrdil, že Rusko po niekoľkých týždňoch znovu zaútočilo dronmi iránskej výroby na Ukrajinu.

Ukrajinské velenie uvádza, že počas uplynulých 24 hodín ukrajinskí vojaci zostrelili 14 dronov typu Šáhid-136 iránskej výroby, ktoré priamo útočia na cieľ. Velenie už nespresnilo, na aké ciele tieto drony útočili, ani či niektoré ciele zasiahli, poznamenala britská stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Pripomenula, že na sociálnych sieťach sa v noci na stredu objavili zábery, zachytávajúce typický zvuk motorov iránskych bezpilotných lietadiel. Ráno potom gubernátor Dnepropetrovskej oblasti informoval o zostrelení ôsmich dronov. Bezpilotné lietadlá, ktoré ruská armáda naposledy použila pri náletoch zo 17. novembra, tiež útočili v ďalších regiónoch.

7:15 Taliansky operný dom La Scala začne novú sezónu ruskou operou Boris Godunov, ktorú bude v priamom prenose vysielať verejnoprávna televízia Rai a ďalšie televízne stanice v rade krajín. Otváracie predstavenie, v ktorom vystúpia aj ruskí speváci, kritizovala v predchádzajúcich týždňoch ukrajinská diplomacia. Tá žiadala stiahnutie ruskej opery z programu, pretože podľa nej ju môže využiť Rusko na svoju propagandu. Začiatok novej sezóny v milánskom opernom dome budú sprevádzať aj dopravné obmedzenia v meste, keďže rôzne skupiny oznámili na dnešok demonštrácie.

Vedenie jedného z najslávnejších operných domov sveta ukrajinskú žiadosť o stiahnutie opery odmietlo. Uvedenie opery na motívy rovnomennej historickej tragédie ruského spisovateľa Alexandra Puškina vraj nemá nič spoločné so súčasnou politickou situáciou v Rusku.

6:55 V meste Engeľs v ruskej Saratovskej oblasti, kde v pondelok podľa Moskvy zaútočil ukrajinský dron, sa v utorok večer rozzneli protivzdušné sirény. Podľa agentúry TASS o tom informovali miestne úrady.

„Siréna sa ozvala vo vojenskom priestore. Občianskej infraštruktúre nič nehrozí,“ povedal TASS Jevgenij Špolskij, zástupca šéfa engeľského okresu.

Bombardér / Vojenské lietadlo / Čítajte viac Drony, ktoré zasiahli armádne letiská v Rusku, leteli z Ukrajiny. Prešli asi 500 km

6:47 Ruská armáda zabila na ukrajinskom Donbase 21 ruských dezertérov, uviedol v utorok vo svojom pravidelnom večernom hlásení ukrajinský generálny štáb. Medzi dezertérmi podľa štábu bolo 13 trestancov naverbovaných do bojov z väzníc.

Ukrajina Rusko vojna Cherson útok uarus Čítajte viac Ruská armáda na Donbase popravila 21 dezertérov, tvrdí velenie ukrajinských síl

6:35 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dostala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej. Ďalšími novými laureátmi tohto ocenenia udeľovaného americkým Národným demokratickým inštitútom sú ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, moldavská prezidentka Maia Sanduová a premiérka Litvy Ingrida Šimonytéová.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentke Čaputovej v USA udelili Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej

5:55 Spojené štáty v utorok uviedli, že „nenabádajú“ Ukrajinu k útokom na Rusko. Vyplýva to z vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí po útokoch dronov na letecké základne v ruskom vnútrozemí. Predpokladá sa, že ich podnikol Kyjev, informovala agentúra AFP.

„Nedovoľujeme Ukrajine útočiť za jej hranicami; nenabádame Ukrajinu, aby útočila za svojimi hranicami,“ povedal reportérom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. „Všetko, čo robíme – všetko, čo robí svet na podporu Ukrajiny – je na podporu nezávislosti Ukrajiny,“ dodal.

Kyjev sa k útokom dronov v ruskom vnútrozemí neprihlásil, píše AFP. Rusko uviedlo, že v pondelok počas nich zahynuli traja ľudia a poškodené boli dve lietadlá. Podľa expertov Ukrajina prenikla do ruského vzdušného priestoru jednoduchými bezpilotnými lietadlami z čias sovietskej éry. „Poskytujeme Ukrajine to, čo potrebuje na použitie na svojom suverénnom území – na ukrajinskej pôde – na boj proti ruským agresorom,“ zdôraznil Price.

Zároveň odmietol komentovať správu denníka Wall Street Journal, podľa ktorej USA upravili raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu, aby sa nedali použiť pre paľbu na územie Ruska.

Americký prezident Joe Biden verejne vyhlásil, že nepodporuje dodávky rakiet dlhšieho doletu na Ukrajinu, pretože sa obáva z eskalácie, ktorá by Spojené štáty do väčšej miery postavila proti Rusku, píše AFP.

© Autorské práva vyhradené

488 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine