Taliban vykonal prvú verejnú popravu od prevzatia moci v Afganistane

Taliban nechal popraviť muža odsúdeného za vraždu. Išlo o prvú verejnú popravu od augusta 2021, kedy sa islamistické hnutie v Afganistane znovu dostalo k moci. Oznámil to podľa agentúry AP hovorca hnutia. Popravený Tadžmír bol na smrť odsúdený za päť rokov starú vraždu iného muža, ktorému údajne aj ukradol motorku a telefón.

07.12.2022 14:32
debata

Poprava sa odohrala v západoafganskej provincii Farah pred stovkami ľudí a mnohými najvyššími predstaviteľmi hnutia, uviedol hovorca vlády Talibanu. Rozhodnutie o poprave bolo podľa neho schválené tromi najvyššími súdmi v krajine a vodcom hnutia Taliban, Hajbatulláhom Achúndzádom.

Bezpečnostné sily zatkli Tadžmíra po tom, čo ho obvinila rodina obete, stálo vo vyjadrení hovorcu vlády Talibanu. Z vyjadrenia nie je zrejmé, či sa obvinený k činom priznal a kedy bol zadržaný.

taliban Čítajte viac Mier netrval ani polroka. Taliban v Pakistane zavelil do útoku

Taliban pri nástupe k moci sľuboval umiernenosť, za posledný rok ale významne obmedzil práva a slobody afganských občanov, obzvlášť žien a dievčat, a začal sa vracať k tvrdému uplatňovaniu práva šaría a niektorým praktikám bežným za jeho tvrdej vlády v 90. rokoch minulého storočia. Vtedy boli bežné verejné popravy, bičovanie a kamenovanie odsúdených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #poprava