Vlani Musk. Tento rok je podľa Time osobnosťou roka Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stal osobnosťou tohto roku podľa časopisu Time. Ukrajina od februára čelí ruskej invázii a Zelenskyj, ktorý na čele krajiny stojí od roku 2019, je odvtedy symbolom ukrajinského odporu. Magazín pri ocenení symbolicky spomenul aj na nezlomného ducha Ukrajiny.

07.12.2022 15:32 , aktualizované: 08.12.2022 14:06
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy ukrajinskej Buče v apríli 2022.
debata (24)

„Tohtoročná voľba bola najjednoznačnejšia, akú pamätáme. Nech v nás bitka o Ukrajinu vzbudzuje nádej alebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet takým spôsobom, aký sme nevideli už desiatky rokov,“ napísal časopis.

Time za osudové označuje Zelenského rozhodnutie neutiecť po začiatku ruskej invázie z Kyjeva, ale zostať v ukrajinskej metropole. Ukázalo to podľa neho jednotu ukrajinskej vlády aj Ukrajincov, už od prvého krátkeho videa zverejneného na sociálnych sieťach 25. februára, deň po vpáde ruských vojsk. Odvtedy Zelenskyj cez každodenné videoposolstvá a v nespočetnom počte videoprejavov od európskych parlamentov po odovzdávanie hudobných cien Grammy neustále všetkým pripomínal, že Rusko útočí na jeho krajinu, píše Time.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
+5Ukrajinské vojačky sa fotia s prezidentom...

Prioritou zastavenie bojov

Minulý rok sa osobnosťou roka podľa Time stal podnikateľ a miliardár Elon Musk. Toho za osobnosť roka vlani vybral aj britský denník Financial Times, ktorý tento rok označil aj Zelenského. Ukrajinský prezident dokázal podľa denníka presvedčiť zahraničných spojencov, aby prevzali obrovské vojnové náklady a ponúkli Kyjevu cestu ku členstvu v Európskej únii.

Video
Zelenskyj dostal Oscara, Pennovi dal vyznamenanie

Ukrajinský prezident a bývalý populárny herec a zabávač a podnikateľ Zelenskyj sa najvyššej štátnej funkcie ujal v máji 2019. Hneď po svojom nástupe do funkcie označil za svoju hlavnú prioritu zastavenie bojov na východe Ukrajiny, kde proti sebe bojovali už od roku 2014 ukrajinská armáda a preruší separatisti podporovaní Moskvou.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Konflikt na Ukrajine sa dostal do slepej uličky. Putin odmieta rokovať

Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine strmo vzrástla Zelenského popularita na Ukrajine aj v zahraničí. V Kyjeve už prijal rad svetových politikov, na ktorých apeluje, aby ešte viac sprísnili protiruské sankcie.

Kremeľ: Odraz rusofóbie na Západe

Udelenie ocenenia Zelenskému je odrazom „rusofóbneho“ postoja západných krajín, uviedol vo štvrtok hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Zelenskyj bol okrem toho vo štvrtok portálom Politico vymenovaný za „Najvplyvnejšiu osobu v Európe“.

„Redakčná línia magazínu nevybočuje z toho, čo ponúka európsky hlavný prúd, ktorý je absolútne úzkoprsý, protiruský a zbesilo rusofóbny,“ vyhlásil Peskov v reakcii na toto rozhodnutie.

Zelenskyj sa narodil 25. januára 1978 v židovskej rodine v priemyselnom meste Kryvyj Rih. V rodnom meste vyštudoval právo, ktorému sa nikdy nevenoval. V roku 2003 vybudoval televíznu spoločnosť Kvartal 95, v rámci svojej hereckej kariéry sa objavil v niekoľkých filmoch a preslávil sa aj víťazstvom v ukrajinskej verzii súťaže StarDance… keď hviezdy tancujú alebo ako dablér filmového medvedíka Paddingtona. V komediálnom seriáli Sluha národa hral učiteľa histórie, ktorý sa stane ukrajinským prezidentom. Po seriáli pomenoval aj svoju politickú stranu.

HOAX Zelenskyj Cherson Video Čítajte viac HOAX: Šíri sa zmanipulované video z návštevy Volodymyra Zelenského v Chersone
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Time #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj