Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová priznala, že v jej politike voči Rusku sa vyskytli zlyhania. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

07.12.2022 16:58
Virus Outbreak Germany Foto: ,
Angela Merkelová na archívnej snímke.
debata (12)

„Mali sme rýchlejšie reagovať na ruskú agresivitu,“ uviedla Merkelová v rozhovore pre týždenník Die Zeit, ktorého najnovšie vydanie vyjde vo štvrtok.

Jej komentár sa týkal ruskej okupácie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, keď sa členské štáty NATO dohodli, že na obranu vynaložia dve percentá svojho hrubého domáceho produktu.

„Nemecko zvýšilo svoje výdavky na obranu v rámci NATO, ale stále nedosiahlo dvojpercentný cieľ,“ povedala Merkelová. „Dokonca ani ja som každý deň nevystupovala s plamenným prejavom v prospech tejto záležitosti,“ dodala.

Angela Merkelová Čítajte viac Merkelová: Na Putina som na konci už nemala žiadne páky

Merkelová (68), ktorá bola kancelárkou v rokoch 2005–2021, svoju podporu pre výstavbu nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 neľutuje. Zákaz tohto projektu by totiž podľa jej slov „nebezpečne zhoršil“ vzťahy Nemecka s Ruskom.

Merkelová okrem toho uviedla, že závislosť Nemecka od ruského plynu nie je výlučne dôsledkom spoločného plynovodu. Povedala, že nadmerná závislosť je spôsobená predovšetkým tým, že Nórsko, Británia a Holandsko dodávajú príliš málo plynu.

t72-m Čítajte viac USA tlačia na Berlín: Dodajte Ukrajine tanky. Leopardy však majú ísť na Slovensko
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Angela Merkelová