Vojna na Ukrajine pripomína pápežovi fázu holokaustu, operáciu Reinhard

Vojna na Ukrajine pripomína pápežovi Františkovi jednu fázu holokaustu - operáciu Reinhard. Týmto názvom nacisti označovali svoje plány na vyhladenie Židov a Rómov na území Poľska počas druhej svetovej vojny. Pápež tiež vyzval na modlitby za "mučenícky ľud" Ukrajiny.

07.12.2022 21:00
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (70)

Vo svojom príhovore na generálnej audiencii vo Vatikáne pápež uviedol, že pred niekoľkými dňami si centrum židovsko-katolíckych vzťahov na katolíckej univerzite v poľskom Lubline pripomenulo operáciu Reinhard. „Dejiny sa opakujú. Vidíme, čo sa dnes deje na Ukrajine,“ dodala hlava katolíckej cirkvi, ktorá vyzvala veriacich, aby sa modlili za „mučenícku Ukrajinu“.

Video
Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut.

Operácia Reinhard spočívala v pláne na vyhladenie Židov, Rómov a ďalších etník na poľskom území kontrolovanom nacistami, v takzvanom Generálnom gouvernemente. Plán operácie vznikol, na začiatku roku 1942 na schôdzi, ktorej predsedal Reinhard Heydrich, a samotná operácia trvala do roku 1943.

Počas nej v tábore Treblinka za iba 15 mesiacov zahynulo viac ako 870-tisíc ľudí, či už zastrelením alebo v plynových komorách. V rámci celej operácie zomreli takmer dva milióny ľudí. Podľa niektorých odborníkov sa jedná o jednu z najkrvavejších fáz holokaustu.

Pápež František od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine opakovane odsúdil krutosť vojnového konfliktu. V nedávnom rozhovore pre jezuitský server America Magazine jednoznačne označil za agresora Rusko, čomu sa predtým kvôli diplomatickým ohľadom vyhýbal.

UA / Vojak / Protitanková strela / Čítajte viac Pápež František chce sprostredkovať koniec konfliktu na Ukrajine
70 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna na Ukrajine