ISW: Putinove ciele sú stále imperialistické a maximalistické

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) sa domnieva, že ciele ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine sú "stále jasne imperialistické a maximalistické". ISW dospel k tomuto záveru na základe analýzy prejavu, ktorý Putin predniesol na stredajšom zasadnutí rady pre ľudské práva pôsobiacej pri jeho prezidentskej kancelárii.

08.12.2022 08:18
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (118)

Podľa britskej stanice BBC v ňom Putin uviedol, že „špeciálna vojenská operácia“ – ako Kremeľ nazýva svoju vojnu proti Ukrajine – je „dlhý proces“ a jeho výsledkom by malo byť získanie nových území.

„Putin vytvoril paralely medzi sebou a ruským cárom Petrom I., pričom poznamenal, že Rusko teraz ovláda Azovské more, za ktoré bojoval aj Peter Veľký,“ tvrdia americkí experti.

„Zmienka o ruskej imperiálnej histórii otvorene stavia súčasné Putinove ciele na Ukrajine ako jasne imperialistické a stále maximalistické,“ uvádza sa v bilancii ISW.

VIDEO: Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu
Video

Americkí analytici vo svojej obvyklej bilancii upozorňujú aj na to, že ruská armáda v stredu – po trojtýždňovej prestávke – na Ukrajine opäť použila drony Šáhid iránskej výroby. Ich útokom boli vystavené viaceré mestá a regióny vrátane Dnipra, Kyjevskej oblasti, Poltavy, Žitomyru a Záporožia.

Ruské jednotky tieto bezpilotné lietadlá pravdepodobne upravili na použitie v chladnejších poveternostných podmienkach a je pravdepodobné, že ich v nadchádzajúcich týždňoch budú čoraz viac využívať na útoky na kritickú ukrajinskú infraštruktúru, upozorňujú v tejto súvislosti odborníci z ISW.

VIDEO: Putinove ‚nepokojné nohy‘. Opäť sa špekuluje o jeho zdraví
Video

Ukrajinská armáda už dávnejšie predpokladala, že Rusko muselo pozastaviť používanie dronov vyrobených v Iráne, pretože nie sú vhodné na použitie v chladnom počasí. Teraz sa pravdepodobne ruskej armáde podarilo tento problém vyriešiť, konštatuje ISW.

„ISW už v minulosti informoval, že ruská armáda sa čoraz viac spolieha na systémy vyrobené v Iráne kvôli vyčerpaniu ruského arzenálu presne navádzaných zbraní,“ napísal americký inštitút

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine