Mohol v Nemecku uspieť puč krajnej pravice? Inšpirovali ho aj trumpovci

Prevrat, ktorý s krajnou pravicou pripravoval princ? Nemecko sleduje síce na prvý pohľad bizarný, ale predsa len mimoriadne nebezpečný príbeh.

08.12.2022 13:11
Nemecko, puč Foto: ,
Zatknutý Heinrich XIII., princ Reuss, ktorý sa mal podieľať na sprisahaní krajnej pravice v Nemecku.
debata (2)

"Vo všeobecnosti sa dá povedať, že nemecké úrady veľmi dlho podceňovali nebezpečenstvo násilného krajne pravicového extrémizmu,“ uviedol pre Pravdu Kai Arzheimer z univerzity v Mainzi, ktorý sa zaoberá politickým radikalizmom.

Ríšski občania

Expert takto reagoval na šokujúcu správu, ktorá v stredu obletela Nemecko, ale aj svet. Bezpečnostné zložky zadržali 25 ľudí. Na akcii sa podieľalo tritisíc policajtov a dvoch podozrivých zatkli aj v Taliansku a Rakúsku. Minimálne ďalších 27 ľudí prokuratúra vyšetruje.

Podľa úradov títo ľudia pripravovali puč a chceli prebrať vládu nad krajinou. Za plánmi stoja extrémisti hlásiaci sa ku skupine Ríšski občania (Reichsbürger). Ich cieľom bolo obsadiť nemecký parlament. Vytvorili si aj akási radu, ktorá mala predstavovať vládu, zháňali zbrane a do svojich radov sa usilovali naverbovať ďalších radikálov.

Na čelo Nemecka sa mal dostať člen šľachtického rodu, 71-ročný Heinrich XIII., princ Reuss. Medzi pučistami je aj sudkyňa Birgit Malsacková-Winkemannová, ktorá bola v minulosti poslankyňou za krajne pravicovú Alternatívu za Nemecko (AfD). Tá sa od plánov na prevrat dištancovala, ale zároveň viacerí jej predstavitelia celé zatýkanie spochybňujú.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Kto dláždi krajnej pravici cestu k moci?

"V rámci krajne pravicového hnutia sa Ríšski občania dlho vnímali ako okrajová skupina. Tvrdia, že Nemecká ríša nikdy nezanikla, a to znamená, že súčasná federálna republika nemá žiadnu legitimitu a je v skutočnosti len komerčnou organizáciou. Vymýšľajú si vznešené tituly, vlastnú menu a pasy. Ešte väčšími šialencami medzi týmito bláznami sú takzvaní samoadministrátori. Hovoria o sebe, že predstavujú mikroštáty a svoje územie si berú so sebou všade tam, kam sa pohnú,“ povedal Arzheimer.

Odborník tvrdí, že to znie trocha smiešne, aj preto vnímali úrady Ríšskych občanov menej vážne ako takpovediac bežnejších pravicových extrémistov. "No asi pred piatimi rokmi sa ukázalo, že mnohí členovia organizácie skladovali doma zbrane a dokonca aj vrecia na mŕtvoly. Pripravovali sa na násilnú revolúciu a rozpad politického poriadku. Zistilo sa tiež, že Ríšski občania majú členov v armáde a policajných zložkách. Tí využívali informácie, ku ktorým mali prístup, zaisťovali výcvik ďalších ľudí a zaobstarávali im veci, aby sa pripravili na takzvaný deň X a vykonali svoj plán. Neviem, čo všetko chceli urobiť, ale podľa mňa je hnutie Ríšski občania výraznou extrémistickou hrozbou a som rád, že ho úrady konečne začali brať vážne,“ zdôraznil Arzheimer.

Minimálne jeden zo zadržaných patrí do špeciálneho armádneho komanda, ktorého časť zrušili v roku 2020 pre podozrenie zo spolupráce s pravicovými extrémistami. Ríšski občania majú asi 21-tisíc členov, z ktorých sa asi päť percent hlási k tvrdému radikálnemu jadru. Časť príslušníkov organizácie si za vzor berie nemeckú Druhú ríšu, ktorá vznikla v roku 1871, ďalší obdivujú hitlerovskú Tretiu ríšu.

Snímka zo 6. januára 2021, keď trumpovci... Foto: SITA/AP, Jose Luis Magana
kongres, senát, usa Snímka zo 6. januára 2021, keď trumpovci zaútočili na Kongres vo Washingtone.

Spojení extrémisti

"Počas covidu sa Ríšski občania prepojili s viacerými časťami iných krajne pravicových skupín a s ľuďmi, ktorí sa zapojili do protestov proti lockdownu. Rovnako aj s krajne pravicovou AfD, s kritikmi medicínskej vedy, antivaxermi, s prívržencami konšpiračnej teórie QAnon a vyznávačmi alternatívneho životného štýlu, ale aj so skutočnými extrémistami, neonacistami a identitariánmi,“ povedal pre televíziu Euronews Jakob Guhl z Inštitútu pre strategický dialóg.

Mohol útok na Bundestag uspieť? "Sme pripravení, aby sme zvládli takúto situáciu, a boli sme si vedomí toho, čo hrozí. Plány skupiny boli o začiatku odsúdené na neúspech,“ vyhlásil pre denník Rheinische Post podpredseda parlamentu Wolfgang Kubicki.

Ríšski občania sa usilovali nadviazať kontakt aj s Ruskom, ale vyzerá to tak, že neuspeli. Prípadnou moskovskou stopou sa však už zaoberajú nemecké tajné služby. Kremeľ tvrdí, že s Ríšskymi občanmi nemá nič spoločné.

"Samozrejme, že sa v tom muselo vyskytnúť aj Rusko. Ríšski občania sa venujú najrôznejším pravicovým konšpiráciám, medzi ktorými nechýba ani tvrdenie o globálnej židovskej nadvláde. Povedal by som, že ich pohľad na svet podporuje menej ako jedno percento Nemcov. Ale, ako sme to videli aj 6. januára 2021, aj malá extrémistická skupina dokáže rozpútať chaos,“ povedal pre Pravdu expert na Nemecko z Georgetownskej univerzity Eric Langenbacher, ktorý pripomenul útok na americký Kapitol. Sfanatizovaní stúpenci vtedajšieho republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa sa usilovali zabrániť tomu, aby Kongres odobril volebné prezidentské víťazstvo demokrata Joea Bidena.

"Po útoku na Kapitol 6. januára 2021, ktorý vykonali Američania s úmyslom podkopať demokraciu, sme pripomínali, že rastúce extrémistické hnutia stojace za pokusom o prevrat nie sú len problémom Spojených štátov. Polícia v Nemecku odhalila sprisahanie členov a prívržencov krajne pravicovej teroristickej organizácie s cieľom zvrhnúť vládu. Podobne ako pri páchateľoch útoku na Kapitol, 25 ľudí zatknutých za účasť v nemeckom sprisahaní tvorí rôznorodú skupinu vrátane aktívnych politikov, veteránov, šľachty či prívržencov konšpiračnej teórie QAnon. Rovnako ako v Spojených štátoch už nie sú protidemokratické a krajne pravicové extrémistické hnutia na okraji verejnej debaty, ale prenikli do každého kúta spoločnosti,“ varovala organizácia Globálny projekt proti nenávisti a extrémizmu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba