Zostrelil ruské rakety i päť dronov. Zelenskyj vyznamenal ukrajinského pilota

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil najvyššie vyznamenanie vojenskému pilotovi, ktorý podľa ukrajinského letectva za deň zostrelil päť iránskych dronov. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Pilot podľa webu neskôr naviedol svoje poškodené lietadlo do neobývanej oblasti a až potom sa katapultoval.

08.12.2022 14:23
Vorošylov Foto:
Ukrajinského pilota Vadyma Vorošylova vyhlásili za hrdinu Ukrajiny.
debata (108)

Drony Šáhíd-136, ktoré Moskva používa na útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a ďalšie civilné ciele, zlikvidoval Vadym Vorošylov podľa médií 12. októbra nad Vinnyckou oblasťou západne od Kyjeva. Podobné tvrdenia bojujúcich strán nie je obvykle možné overiť z nezávislých zdrojov.

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk ho na vyznamenanie navrhol po tom, čo sa pilot prišiel po niekoľkých dňoch ospravedlniť za spôsobené „nepohodlie“ a tiež poďakovať za pomoc ľuďom z dediny, v blízkosti ktorej sa z lietadla katapultoval.

Vyznamenanie prevzal za odvahu pri obrane štátnej suverenity a ukrajinskej národnej celistvosti. Tento rok Zelenskyj ocenil najvyšším vyznamenaním napríklad aj 13 pohraničníkov brániacich v prvý deň ruskej invázie Hadí ostrov, Denysa Prokopenka, veliteľa pluku Azov, presláveného obranou Mariupoľa, alebo padlú seržantku Innu Derusovú, ktorá slúžila v zdravotníckej službe.

Štátne vyznamenanie dnes udeľuje aj ruský prezident Vladimír Putin. Na ceremoniáli vyhlásil, že hrdina je každý, kto bojuje na ruskej strane. Podobné slová už Putin vojakom adresoval skôr. Kyjev príslušníkov ruských síl viní z rady vojnových zločinov.

Ruský prezident, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, ale ruských vojakov na fronte nikdy nenavštívil. Zelenskyj sa na rozdiel od neho už za obrancami Ukrajiny šiel niekoľkokrát pozrieť.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine