Moskva tvrdí, že dodrží moratórium na rakety stredného doletu v Európe

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyhlásil, že Rusko bude dodržiavať moratórium na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, pokiaľ Spojené štáty nerozmiestnia takéto zbrane v Európe alebo Ázii.

08.12.2022 14:24
Web Raketa Foto:
Medzikontinentálna balistická raketa, ktorú Rusko odpálilo z Plesecka v rámci cvičenia strategických jadrových síl.
debata (14)

V rozhovore pre televízia Rossija 24, Riabkov však súčasne uviedol, že vývoj, „žiaľ, smeruje k tomuto cieľu“.

„Musíme zaručiť svoju bezpečnosť a máme na to všetky zdroje a možnosti,“ zdôraznil námestník ruského ministra zahraničných vecí.

Podľa správy agentúry Reuters Riabkov objasnil: „Moratórium stále platí, ale ak Spojené štáty rozmiestnia takéto zbrane na európskom alebo ázijskom území, náš prístup k tomuto moratóriu jednoducho nemôže zostať rovnaký. To je zrejmá logika.“

Podľa britského denníka Guardian sa Riabkov v podobnom duchu vyjadril aj pred rokom.

Rusko-americká zmluva o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) zakazovala obom stranám zaradiť do arzenálu rakety odpaľované zo zeme s doletom 500 až 5500 kilometrov. Zmluva INF stratila platnosť, keď sa z jej porušovania vzájomne obviňovali Rusko i USA.

Rusko sa po zániku zmluvy INF v roku 2019 zaviazalo, že v Európe ani v iných častiach sveta neumiestni svoje rakety stredného a krátkeho doletu, ak tak neurobia Američania.

Riabkov tiež v rozhovore pre televíziu Rossija 24 vyhlásil, že „za súčasných podmienok nemá zmysel hovoriť o možnosti návratu Moskvy a Západu k diskusii o bezpečnostných zárukách“ vychádzajúcej z minuloročných návrhov predložených Ruskom.

Dodal, že „jednotlivé hlasy“ za obnovenie takejto diskusie sú prehlušené zástupom „krikľúňov“. Tí podľa neho tvrdia, že „Západ nemôže ustúpiť, že nemá zmysel rokovať s Ruskom a že najdôležitejšie teraz je splniť to“, čo si Západ predsavzal dosiahnuť vo vzťahu k Ukrajine.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #INF #rakety stredného doletu