Prešla ho autom, z krajiny ušla. Manželka amerického diplomata dostala za zabitie tínedžera v Británii podmienku

Londýnsky súd vo štvrtok podmienečne odsúdil manželku amerického diplomata Anne Sacoolasovú za usmrtenie britského tínedžera pri dopravnej nehode z roku 2019.

08.12.2022 21:28
Britain US Diplomatic Immunity Foto: ,
Matka Harryho Dunna Charlotte Charlesová pred súdom v Londýne, 8. decembra 2022
debata (1)

Sudkyňa Bobbie Cheema-Grubbová oznámila, že súd vymeral Sacoolasovej trest odňatia slobody na 8 mesiacov s podmienečným odkladom na 12 mesiacov. Sacoolasová sa na pojednávaní zúčastnila prostredníctvom videohovoru, keďže sa zdržiava v USA.

Britský tínedžer Harry Dunn zahynul v auguste 2019, keď do jeho motorky narazilo auto idúce v protismere. Incident sa stal neďaleko leteckej základne v grófstve Northamptonshire v strednom Anglicku, ktorú americká armáda používa ako komunikačný uzol.

Na základni pracoval manžel Sacoolasovej, ktorá po nehode odcestovala z Británie a k činu sa priznala. Americká vláda zamietla žiadosť o jej vydanie s odvolaním sa na jej diplomatickú imunitu.

Osobnú účasť na súdnom pojednávaní v Londýne Sacoolasová odmietla na radu americkej vlády, pretože by to mohlo „ohroziť významné záujmy USA“. Prípad 42-ročnej Sacoolasovej vyvolal diplomatický spor medzi Londýnom a Washingtonom a diskusiu o diplomatickej imunite v prípadoch, ktoré nesúvisia s národnou bezpečnosťou.

Dunnova matka súdny verdikt privítala. „Anne Sacoolasová bude mať záznam v registri trestov do konca svojho života,“ povedala. Dodala, že to bolo niečo, s čím nerátala Sacoolasová ani americká vláda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #diplomacia #dopravná nehoda