Rusi sa musia mať na pozore. Spojenci chystajú stíhačku šiestej generácie

Japonsko, Británia a Taliansko oznámili, že budú spoločne vyvíjať bojové lietadlo šiestej generácie. Tento projekt zároveň vytvorí rámec na kooperáciu s ďalšími spojencami vrátane USA, píše agentúra AFP.

09.12.2022 10:21
stíhačka Foto:
Ilustračná snímka. Stíhačka F-2 japonských vzdušných síl na základni Tsuiki v prefektúre Fukuoka. Japonsko v piatok 9. decembra 2022 oznámilo, že spoločne so Spojeným kráľovstvom a Talianskom vyvinie stíhačku novej generácie.
debata (113)

Nová stíhačka, ktorá by mala byť vyrobená do roku 2035, bude integrovať pokročilé technológie z týchto krajín vrátane senzorov či zariadení sťažujúcich identifikáciu lietadiel.

Trojica krajín v spoločnom vyhlásení uviedla, že avizovaná spolupráca urýchli rozvoj pokročilých vojenských spôsobilostí a technologických inovácií v období, keď sa „vo svete narastá počet hrozieb a agresií“.

Bojová stíhačka / F-35A / Čítajte viac Nemci varujú pred nákupom stíhačiek F-35 v USA, vidia v tom značné riziká

„Máme spoločnú ambíciu, aby sa toto lietadlo stalo hlavnou súčasťou komplexného vzdušného bojového systému, ktorý bude operovať vo viacerých doménach,“ uvádza sa vo vyhlásení trojice krajín.

VIDEO: Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel

Video
Spoločnosť Northrop Grumman tvrdí, že B-21 Raider je najpokročilejšie vojenské lietadlo histórie. Je to bojový stroj šiestej generácie.

Uvedený systém by mal byť interoperabilný so systémami Spojených štátov, NATO a ďalších partnerov v Európe, Ázii a po celom svete.

Podľa japonského rezortu obrany by nové stíhačky šiestej generácie mali prekonať schopnosti už existujúcich bojových lietadiel, ako napríklad amerických strojov F-35.

Hoci presná cena za projekt zatiaľ nebola vyčíslená, Japonsko, Británia a Taliansko si zrejme náklady nerozdelia rovnakým dielom, dodáva AFP.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Japonsko #Veľká Británia #Rusko #vojna na Ukrajine