Výmena prominentných väzňov naše vzťahy nezlepší, odkázal do USA Kremeľ

Výmena dvoch prominentných väzňov medzi Moskvou a Washingtonom by nemala byť považovaná za krok na ceste k zlepšeniu rusko-amerických vzťahov, uviedol podľa ruských agentúr Kremeľ. Spojené štáty a Rusko vo štvrtok po mesiacoch vyjednávania vymenili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

09.12.2022 12:07 , aktualizované: 13:57
but Foto:
Na zábere z videa ruskej televízie RU-24 Viktor But, vymenený za americkú basketbalistku Brittney Grinerovú, hovorí v lietadle s ruskými novinármi po výmene na letisku v Abú Dabí v Spojených arabských emirátoch.
debata (5)

„Rokovania sa zaoberali výhradne témou výmeny. Je preto nesprávne z toho vyvodzovať nejaké hypotetické závery, že by to mohol byť krok k prekonaniu krízy, ktorá teraz v našich bilaterálnych vzťahoch vládne,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Bilaterálne vzťahy zostávajú v žalostnom stave,“ dodal.

Rusko Basketbal Grinerová právnici odvolanie Čítajte viac Biden prikývol Rusom. Grinerovú vymení za obchodníka so smrťou

Odovzdanie oboch väzňov sa odohralo vo štvrtok na letisku v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Grinerovú zadržali na moskovskom letisku Šeremeťjevo vo februári tesne pred útokom ruskej armády na Ukrajinu, teda v čase stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a USA. Basketbalistku ruské úrady obvinili z pašovania drog kvôli tomu, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Dvojnásobná olympijská víťazka bola v auguste odsúdená na deväťročné väzenie za pašovanie drog.

Väzni sympatizujúci s Moskvou

Päťdesiatpäťročný But strávil v americkej väznici takmer 15 rokov. Svojho času bol ako pašerák zbraní jedným z najhľadanejších mužov sveta. Kvôli svojej ochote vyzbrojiť takmer kohokoľvek vrátane štátov alebo povstaleckých skupín v Afrike, Ázii aj Južnej Amerike si vyslúžil prezývku „obchodník so smrťou“.

But Čítajte viac Aj bez Buta sa darí obchodu so smrťou

But v rozhovore s ruskou štátnou televíziou RT uviedol, že sa len ťažko opisuje, ako sa po prepustení do Ruska cíti. Povedal tiež, že sa v americkej väznici nestretol s výrazne protiruskými náladami a že mnoho jeho spoluväzňov sympatizovalo s Moskvou, napísala agentúra Reuters.

Ruská agentúra TASS predtým citovala dnešné vyjadrenie Butovej manželky Ally, podľa ktorej sa jej muž po ceste cítil „príšerne“ a bol vyčerpaný.

„Povedal, že je vďačný americkej strane za to, že ho nakŕmili. Toľko som nejedol za posledných skoro 12 rokov, povedal. Správali sa k nemu dobre, s rešpektom. Necestoval v okovoch,“ uviedla.

Čaká ju program i vyšetrenia

Lietadlo s Grinerovou pristálo v piatok ráno miestneho času v domovskom meste basketbalistky v San Antonio. „Som šťastný, že Brittney je späť na americkej pôde. Vitaj doma BG!" uviedol na Twitteri Roger Carstens, osobitný vyslanec amerického prezidenta pre otázky týkajúce sa rukojemníkov, ktorý Grinerovú na ceste z Ruska sprevádzal.

Grinerovú by mali po prílete previezť na tamojšiu vojenskú základňu, uvádza NYT odvolávajúci sa na nemenovaného predstaviteľa oboznámeného so situáciou. Na základni by mala navštíviť tamojšie zdravotné stredisko a podrobiť sa lekárskej prehliadke, respektíve dostať – po pobyte v ruskej trestaneckej kolónii – akékoľvek potrebné ošetrenie. Stretnúť by sa tam mala aj so svojou manželkou Cherelle.

Grinerová by sa podľa informácií CNN neskôr mohla tiež zapojiť do amerického programu PISA, ktorý pomáha takýmto navrátilcom s aklimatizáciou, respektíve návratom do normálneho života. Na tomto programe sa v minulosti zúčastnili mnohí Američania, ktorí sa vrátili zo zahraničnej väzby, ako napríklad z Ruska prepustení bývalý príslušník amerického námorníctva Trevor Reed, či sedem Američanov, ktorých v októbri prepustili z Venezuely.

626922574 Čítajte viac Uväznenej basketbalistke má pomôcť búrlivák. Rodman ide do Ruska
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #viktor but #Brittney Grinerová