Orbánovi sa rúca sen o blahobyte. Má strašidelne vysokú infláciu

Hodnota forintu sa čoraz viac znehodnocuje a podobne zle to bude vyzerať aj v blížiacom sa novom roku. Guvernér centrálnej banky bije na poplach. Čo sa týka inflácie, Maďarsko ju malo porovnateľne nebezpečne vysokú naposledy pred dvadsiatimi rokmi.

09.12.2022 15:13
Viktor Orban Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (67)

Najnovší údaj z novembra je alarmujúci. Inflácia sa medziročne zvýšila až o 22,5 percenta. O jej nárast sa pričinili hlavne výrazne vyššie ceny potravín a energií. „Analytici varujú, že nedávne odstránenie stropu cien pohonných hmôt by mohlo v najbližších mesiacoch urýchliť infláciu,“ upozornil server Euractiv.

Potraviny medziročne zdraželi až o 43,8 %

Maďarský premiér sa ocitá čiastočne vo vlastnej pasci. Išlo totiž o nápad Viktora Orbána zastropovať ceny benzínu a nafty, od ktorého napokon približne po roku platnosti musel tento týždeň ustúpiť.

Orbán tvrdí, že na vine je uvalenie embarga EÚ na dovoz ruskej ropy, ale mnohí ekonómovia poukazujú na to, že Maďarsko jednoducho nebolo schopné zaistiť si dostatok palív zo zahraničia. (Maďarskí motoristi tankovali liter benzínu za 480 forintov, čo je aktuálne 1,17 eura), po novom platia o 0,5 eura viac.

VIDEO: Dlhý rad sa tvoril na prihraničnej pumpe v Maďarsku

Video

O výraznom podiele zvýšených cien potravín na raste inflácie svedčí to, že medziročne zdraželi až o 43,8 percenta. Napríklad vajíčka sú dokonca drahšie viac ako dvojnásobne.

Guvernér Maďarskej národnej banky György Matolcsy varuje pred rizikami, ktoré stoja pred krajinou. „Maďarsko je na pokraji krízy a je ekonomicky jedným z najzraniteľnej­ších štátov sveta,“ citoval ho server Telex, podľa ktorého vinu dáva chybným politickým rozhodnutiam Orbánovej vlády. Poznamenal, že dôsledky cenového stropu na pohonné hmoty zvyšujú infláciu o tri-štyri percentá.

Čerpacia stanica MOL v Rajke - pred a po

Ešte v marci sa pred pumpou v maďarskej Rajke hromadili autá. Dnes po nej ostal len prázdny areál.

Fotogaléria
Tankovanie v maďarskej Rajke
Opustená čerpacia stanica MOL v Rajke, august 2022
+3Tankovanie v maďarskej Rajke

Matolcsy netají svoj pesimizmus pri výhľade do roku 2023: „V ďalšom roku Maďarsko bude mať najvyššiu infláciu spomedzi všetkých členských krajín EÚ – okolo 15 % až 18 %.“ V súčasnosti sú na tom horšie s infláciou v celej únii len všetky tri pobaltské štáty, čiže Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Na Slovensku, kde platí euro, inflácia medziročne stúpla v októbri 2022 o 14,9 p­ercenta. V Česku, kde sa používa koruna, bol tento údaj 15,1 percenta.

Šéf banky: Zmeňte hospodársku politiku

Z pohľadu dlhoročného premiéra Orbána, ktorý na jar tohto roku v predvolebnej kampani opakovane sľuboval voličom svetlé zajtrajšky pod jeho vedením, bolo vystúpenie Matolcsyho studenou sprchou.

fico Čítajte viac Orbána prefackala realita a trh. Fico chcel po ňom opakovať, doplatili by na to šoféri

Guvernér ceduľovej banky ostro kritizoval Orbánovu vládu vo svojom vystúpení na pôde parlamentu (v pondelok tento týždeň): „Musíme čeliť skutočnosti, že ak Maďarsko nezmení svoju hospodársku politiku, prehrá toto desaťročie a bude nasledovať stagnácia a stagflácia. To sa ešte dá zvrátiť, ale budúci rok už bude neskoro.“ (Stagflácia je odborné označenie stavu, keď ekonomika vykazuje zároveň stagnáciu a infláciu.)

Euractiv poukázal na to, že Matolcsy použil nezvyčajne ostré slová. Doteraz totiž Orbánovu vládu kritizoval zakaždým len opatrne. Jeho najnovší výber slov naznačuje, že je mimoriadne znepokojený tým, kam Orbán krajinu za posledné mesiace priviedol.

Medzitým maďarská vláda prišla s rozhodnutím, ktoré zvlášť nepríjemne pocíti domáci výrobca pohonných hmôt. Prijala totiž nariadenie o zavedení dane z mimoriadneho zisku spôsobeného vysokými cenami benzínu a nafty po zrušení zastropovania. Sadzba dane sa zvýši zo súčasných 40 percent až na 95 percent. Nariadenie sa týka v prvom rade rafinérie MOL.

Ide o podobnú daň zo zisku, ktorú bude na Slovensku platiť Slovnaft. MOL však mimoriadne zdanenie pocíti oveľa výraznejšie (až o 25 percent vyššie).

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Maďarsko #Viktor Orbán