Podľa prieskumu obe kolá volieb v Česku Nerudová, pred Babišom

Ak by sa prezidentské voľby v Česku konali v novembri, vyhrala by ich ekonómka a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová. Ukázal to najnovší prezidentský model agentúry Median, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

09.12.2022 16:17
Web Babis Pavel Nerudova Foto: ,
Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová sú traja hlavní prezidentskí kandidáti v Českej republike.
debata (19)

Pre Nerudovú ide doteraz o najlepší výsledok v prieskumoch všetkých agentúr, keď sa prvýkrát dostala do čela prezidentských kandidátov. V prvom kole voľby by získala 28 percent hlasov. Od posledného prieskumu Medianu v októbri si polepšila o 13 percentu­álnych bodov.

Prezidentský model ukázal, že sa rozšírilo spektrum jej prípadných voličov. Prieskumy doteraz ukazovali najvyššiu podporu u mladých ľudí a podľa Medianu sa jej podpora zvýšila vo všetkých vekových skupinách.

Na druhom mieste by v prvom kole skončil expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš so ziskom 26,5 percent. V porovnaní s októbrom si polepšil o 4,5 percentu­álneho bodu. V dueli Nerudová – Babiš v druhom kole voľby by podľa modelu zvíťazila Nerudová v pomere 60:40.

Pavel Šaradín Čítajte viac Čakanie na prezidenta alebo Negatívna kampaň sa začína

Bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel by skončil tretí so ziskom 23,5 percenta voličov. Pavel si od posledného prieskumu Medianu polepšil o 1,5 percentu­álneho bodu. V prípadnom druhom kole by Babiša porazil Pavel a tiež ďalší kandidáti Pavel Fischer a Marek Hilšer. Tí by však v prvom kole získali 5,5 a 3,5 percent hlasov.

Median zdôrazňuje, že preferencie si zvýšili všetci traja „čelní kandidáti“. „Je viditeľný presun podpory od ostatných kandidátov k týmto trom, ktorý je čiastočne daný uzatvorením registrácie kandidátov do prezidentských volieb,“ vysvetľuje Median.

Prieskum sa uskutočnil v období od 9. novembra do 7. decembra 2022 a zúčastnilo sa na ňom 1010 respondentov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby