The Guardian: Medzi podozrivými z prípravy puču v Nemecku je aj známy šéfkuchár

Medzi podozrivými z prípravy prevratu, ktorý v Nemecku podľa polície chystali priaznivci krajnej pravice, je aj známy šéfkuchár Frank Heppner, ktorého dcéra je priateľkou rakúskeho futbalistu Davida Alabu z klubu Real Madrid, uviedol britský denník The Guardain. Ďalšou podozrivou osobou je bývalý policajt, ktorý kedysi chránil židovskú komunitu pred teroristickými útokmi. Vyšetrovanie pokračuje, takže zadržaných pravdepodobne bude pribúdať.

10.12.2022 09:55
Nemecko, pokus o prevrat, pokus o puč, krajná... Foto: ,
Pri doteraz najväčšej nemeckej celoštátnej policajnej operácii proti pravicovému extrémizmu sa 3 000 policajtov zameralo na viac ako 150 adries predovšetkým v Nemecku, ale tiež v Rakúsku a v Taliansku.
debata (19)

Pri doteraz najväčšej nemeckej celoštátnej policajnej operácii proti pravicovému extrémizmu sa 3 000 policajtov zameralo na viac ako 150 adries predovšetkým v Nemecku, ale tiež v Rakúsku a v Taliansku. Zadržaných bolo 25 ľudí. V piatok stúpol počet podozrivých na 54 a očakávajú sa ďalšie zatknutia. Na viac ako päťdesiatich miestach policajti objavili zbrane, vrátane pušiek a munície.

Skupina, ktorú vyšetrovatelia označujú ako teroristické zoskupenie, sa hlásila k hnutiu Ríšski občania, ktoré v Nemecku neuznáva legitimitu súčasnej spolkovej republiky. Plánovala vybudovať novú armádu a existoval vraj tiež plán na násilný vpád do sídla parlamentu. Za hlavu sprisahania je považovaný člen nemeckého šľachtického rodu, 71-ročný Heinrich XIII. princ Reuss, ktorý sa po prevzatí moci mal stať regentom.

Frank Heppner, známy kuchár z Mníchova, býva občas označovaný za „nemeckého Gordona Ramsaya“. Zadržaný bol v stredu v päťhviezdičkovom hoteli v rakúskom lyžiarskom stredisku Kitzbühel, kde pracoval. Údajne bol členom velenia vojenského krídla teroristickej skupiny, ktoré bolo zodpovedné za nábor nových členov, získavanie zbraní a ďalšieho vybavenia a tiež za budovanie komunikačnej a počítačovej siete. Mal tiež za úlohu prevádzkovať jedáleň, ktorá by varila pre členov takzvanej „Novej nemeckej armády“.

Rakúsky denník Die Presse s odvolaním sa na vyšetrovateľa napísal, že 62-ročný Heppner mal byť tiež osobným kuchárom Heinricha XIII., ktorý sa mal podľa plánu ujať vlády. Heppner skupine okrem iného poskytoval peniaze, kuchynské vybavenie, obytné vozidlo a generátor pre núdzové prípady.

Nemecko, puč Čítajte viac Mohol v Nemecku uspieť puč krajnej pravice? Inšpirovali ho aj trumpovci

Kuchárova 28-ročná dcéra Shalimar je priateľkou futbalistu Davida Alabu, ktorý je kapitánom rakúskej futbalovej reprezentácie. Majú spolu syna, ktorý sa narodil v roku 2019. Nemecké médiá sa s Alabom pokúšali spojiť, na žiadosť o komentár však zatiaľ nereagoval.

Ďalším podozrivým z členstva v teroristickej skupine je bývalý policajt Michael Fritsch, ktorý v minulosti chránil židovské komunity pred teroristickými útokmi. Fritsch bol zadržaný spoločne so svojou partnerkou Melanie Ritterovou blízko Hannoveru na severe Nemecka. Policajt bol v roku 2020 postavený mimo službu a neskôr z polície prepustený po tom, čo sa objavoval na protestoch popieračov existencie koronavírusu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pokus o prevrat