Rusom dochádzajú Iskandery, chcú viac zbraní z Iránu, tvrdí Londýn

Rusku zrejme dochádzajú zásoby rakiet Iskander a Moskva sa preto usiluje o ďalšie dodávky zbraní z Iránu, uvádza britské ministerstvo obrany. Podľa Bieleho domu medzi Moskvou a Teheránom vzniká plnohodnotné vojenské partnerstvo. Washington sa domnieva, že Rusko dodá Iránu bojové lietadlá či systémy protivzdušnej obrany. Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia uviedol, že ruský obranný priemysel nepotrebuje pomoc zo zahraničia.

10.12.2022 12:27
rusko rakety cvičenie Foto: ,
Odpaľovacie zariadenia rakiet Iskander a podporné vozidlá ruskej armády pripravujúce na nasadenie počas cvičení v Rusku. Archívna snímka.
debata (131)

Podľa Londýna sa Irán stal jedným z popredných dodávateľov zbraní Rusku. „Rusko sa snaží získať z Iránu viac zbraní, a to vrátane stoviek balistických rakiet,“ uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa neho je pravdepodobné, že ruskej armáde dochádzajú zásoby balistických rakiet Iskander, ktoré majú dostrel až 500 kilometrov. „Ak sa Rusku podarí dostať do služby veľký počet iránskych balistických rakiet, tak ich pravdepodobne využije na pokračovanie a rozšírenie útokov na kritickú infraštruktúru na Ukrajine,“ dodal Londýn.

VIDEO: Ruské rakety systému Iskander nasadené v bojoch na Ukrajine
Video

Podľa Washingtonu nie je však prúd zbraní jednosmerný. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v piatok večer uviedol, že by Rusko mohlo poskytnúť Iránu nové systémy protivzdušnej obrany či bojové lietadlá Su-35. „Tieto stíhačky výrazne posilnia schopnosti iránskych vzdušných síl voči susedom,“ povedal Kirby. Zároveň podľa neho Moskva a Teherán pripravujú výstavbu výrobnej linky na iránske drony v Rusku. Kirby sa domnieva, že vzťahy oboch krajín sa vyvíjajú smerom k „plne rozvinutému vojenskému partnerstvu“.

VIDEO: Kde sa stratili ruské bojové lietadlá? Jedno je aj tu
Video

Dodávky zbraní z Iránu v piatok poprel ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. „Ruskému vojensko-priemyselnému komplexu sa darí a nepotrebuje žiadnu pomoc,“ povedal diplomat, podľa ktorého naopak Ukrajine vojenský priemysel chýba a vedie preto vojnu v zastúpení so západnými zbraňami.

VIDEO: Ukrajinci si v boji s Rusmi pochvaľujú ‚boha vojny‘ z Nemecka
Video

Západné štáty sa domnievajú, že Irán dodal stovky bezpilotných prostriedkov Rusku, ktoré ich používa na útoky na Ukrajine. Predajom týchto zbraní podľa Západu porušuje Teherán rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN z roku 2015, ktorá Iránu zakazuje predaj rozvinutých vojenských technológií.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine