Ruské sily zničili východoukrajinské mesto Bachmut, uviedol Zelenskyj

Ruské sily zničili východoukrajinské mesto Bachmut v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situácia je podľa neho "veľmi ťažká" vo viacerých mestách na frontovej línii v Donbase. Konkrétne vymenoval práve Bachmut, ale aj Soledar, Marjinku a Kreminnu.

10.12.2022 14:14
zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (228)

„V týchto oblastiach už nezostalo miesto pre život, ktoré by nebolo poškodené strelami,“ uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videoprejave. „Okupanti zničili Bachmut, ďalšie mesto na Donbase, ktoré ruská armáda premenila na spálené ruiny,“ dodal. Podľa agentúry AP ukrajinský prezident nespresnil, čo má na mysli výrazom „zničili“; niektoré budovy v meste stále stoja a v uliciach sa pohybujú obyvatelia.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video

Ukrajinský generálny štáb informoval, že ruská armáda podnikla na Ukrajine za uplynulých 24 hodín 20 náletov a rovnako 80 útokov zo salvových raketometov. Najtvrdšie boje sa odohrávali práve v oblasti Bachmutu, uviedol hovorca generálneho štábu Oleksandr Štupun. Boje okolo Bachmutu zintenzívnili po tom, čo ukrajinská armáda pred mesiacom znovu získala kontrolu nad mestom Cherson.

VIDEO: Presný úder. Rusi nie sú v bezpečí ani na ľavom brehu Dnepra
Video

Rusko začalo okupáciu Ukrajiny v roku 2014 anexiou Krymu. Zmocnilo sa tiež časti Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase. Ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vtrhli na Ukrajinu 24. februára, čím rozpútali najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Počty obetí na životoch, vojakov a civilistov, sa odhadujú v radoch desiatok tisíc, milióny ľudí vojna vyhnala z domovov. Putin „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako nazýva vojnu, odôvodňoval potrebou „demilitarizácie“ a „denacifikácie“ susednej krajiny. Kyjev a Západ pokladajú inváziu za ničím nevyprovokovanú a neodôvodnenú agresiu.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj