Prokuratúra obvinila štyri osoby podozrivé z korupcie v Európskom parlamente

Belgická prokuratúra obvinila štyri osoby podozrivé z údajnej korupcie v Európskom parlamente (EP) v spojitosti so zasahovaním zo strany Kataru a potvrdila ich väzbu. V nedeľu to oznámila prokuratúra s tým, že ďalšie dve zadržané osoby boli prepustené na slobodu, informuje agentúra AFP.

11.12.2022 11:28 , aktualizované: 14:40
debata (17)

Hoci prokuratúra identitu štvorice osôb nezverejnila, zdroj z justície pre AFP uviedol, že je medzi nim aj podpredsedníčka EP, grécka europoslankyňa Eva Kailiová. Prokuratúra tiež oznámila, že v sobotu večer bol prehľadaný byt ďalšieho europoslanca. Podľa belgických médií ide o socialistického politika Marka Tarabellu z Belgicka.

Štvorica osôb čelí obvineniam zo „zapojenia sa do zločineckej organizácie, prania špinavých peňazí a korupcie“, uviedla prokuratúra v nedeľu v Bruseli. Tento jeden z dosiaľ najväčších korupčných škandálov v dejinách EP sa týka podozrení z úplatkárstva, korupcie, prania špinavých peňazí a pokusu o ovplyvňovanie politických rozhodnutí v EP zo strany Kataru.

Zadržaná Kailiová stráca právomoci podpredsedníčky

Právomoci podpredsedníčky Európskeho parlamentu (EP) Evy Kailiovej boli v sobotu pozastavené. Informovala o tom agentúra AFP.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová sa rozhodla s okamžitou platnosťou pozastaviť všetky právomoci, povinnosti a úlohy, ktoré boli delegované na Evu Kailiovú vo funkcii podpredsedníčky Európskeho parlamentu.

Metsolová v sobotu na Twitteri napísala, že parlament „je nezlomný v boji proti korupcii“ a dodala, že urobia všetko, čo je v ich silách, aby „boli nápomocní spravodlivosti“.

Belgická polícia zadržala Kailiovú v piatok, len niekoľko hodín po tom, ako boli zadržané ďalšie štyri osoby. Najmenej traja z nich boli buď talianski občania, alebo pochádzali z Talianska.

Kailiová je partnerkou jedného zo štyroch zadržaných, Francesca Giorgiho, asistenta jedného z poslancov zo skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente, uviedol zdroj z belgickej prokuratúry.

Zatknutý bol údajne aj bývalý taliansky europoslanec Pier-Antonio Panzeri, ktorý pôsobil v EP v rokoch 2004–19.

Talianske médiá v sobotu informovali, že v Taliansku boli zadržané Panzeriho manželka a dcéra.

Belgická prokuratúra v piatok nezverejnila totožnosť podozrivých ani krajinu, ktorá ich mala korumpovať.

peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver, hypotéka, splátka Čítajte viac Katar je podozrivý z korupcie v europarlamente, zadržali aj jeho podpredsedníčku

Právny zdroj blízky prípadu však neskôr agentúre AFP potvrdil správy belgickej tlače, že dotyčnou krajinou bol Katar, ktorý sa podľa vyšetrovateľov niekoľko mesiacov pokúša nelegálne ovplyvniť ekonomické a politické rozhodnutia Európskeho parlamentu, a to prostredníctvom platieb v hotovosti alebo darov pre vysokopostavených predstaviteľov europarlamentu.

K zatknutiu podozrivých došlo v piatok po sérii razií v Bruseli, pri ktorých sa podľa belgických prokurátorov našlo 600 000 eur v hotovosti. Polícia zaistila aj počítače a mobilné telefóny.

Belgický denník L'Echo v sobotu informoval, že v Kailiovej dome v Bruseli, ktorý sa polícia rozhodla prehľadávať po tom, ako jej otca prichytila, ako v kufri preváža veľkú sumu peňazí, sa našlo „niekoľko tašiek plných bankoviek“.

Grécke médiá priniesli v piatok večer správy o vylúčení Kailiovej zo strany Panhelénske socialistické hnutie (PASOK).

Kailiovej politická skupina v Európskom parlamente – Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D), v piatok oznámila, že s okamžitou platnosťou pozastavuje jej členstvo v skupine, a to „v reakcii na prebiehajúce vyšetrovanie“.

Predseda PASOK Nikos Andrulakis v sobotu na platforme Twitter oznámil, že v rámci strany PASOK existuje tlak, aby sa Kailiová vzdala aj mandátu v Európskom parlamente.

Kailiová sa však „v tejto chvíli nechce vzdať svojho kresla, pretože vie, že by to znamenalo stratu poslaneckej imunity,“ uviedol podľa AFP iný zdroj zo strany PASOK.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Európsky parlament #eva kailiová #Katargate