Pašerák zbraní But vstúpil po prepustení z amerického väzenia do prokremeľskej strany

Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý sa minulý týždeň vrátil do Ruska po prepustení z amerického väzenia, vstúpil do prokremeľskej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR). Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval líder strany Leonid Sluckij.

12.12.2022 12:01
Viktor But Foto: ,
Ruský obchodník so zbraňami Viktor But na snímke z mája 2009
debata (17)

But dal v posledných dňoch najavo podporu ruskej agresie na Ukrajine a podľa Sluckého aj ochotu prispieť k ruskému pôsobeniu v napadnutej krajine.

„Viktor But sa stal členom LDPR!“ napísal Sluckij na svojom telegramovom účte a pripojil fotografiu, kde stojí po boku Buta na pódiu počas straníckeho zjazdu.

Už v minulých dňoch Sluckij, ktorý je zároveň šéfom zahraničného výboru v ruskom parlamente, dával Butovi najavo sympatie.

But sa vo štvrtok po takmer 15-ročnom pobyte vo väzení vrátil do vlasti po tom, čo ho Washington vymenil za Ruskom väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú. Svojho času bol But ako pašerák zbraní jedným z najhľadanejších mužov sveta.

V sobotňajšom rozhovore s ruskou televíziou RT But povedal, že ruskú ofenzívu na Ukrajine podporuje a že je hrdý na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Sluckij o Butovi v sobotu napísal, že prvé, na čo sa ho obchodník spýtal, bolo, ako môže „pomôcť Donbasu“. Rusko vysvetľuje inváziu na Ukrajinu údajnou snahou pomôcť rusky hovoriacim obyvateľom Donbasu na východe Ukrajiny.

Napriek tomu, že LDPR má v názve slovo „liberálne“, od svojho založenia v roku 1991 razí ultranacionalis­tickú ideológiu a hovorí o obnovení nadvlády Ruska v bývalých sovietskych republikách. Jej dlhoročný líder Vladimir Žirinovskij, ktorý zomrel v apríli tohto roku, sa preslávil šokujúcimi vystúpeniami a excentrickým správaním.

but Čítajte viac Výmena prominentných väzňov naše vzťahy nezlepší, odkázal do USA Kremeľ
17 debata chyba
Viac na túto tému: #viktor but