Káčer: Slovensko je pripravené odovzdať Ukrajine stíhačky MiG-29

Slovensko je pripravené odovzdať Ukrajine stíhacie lietadlá Mig-29. Agentúre Interfax-Ukrajina to povedal slovenský minister zahraničia Rastislav Káčer, podľa ktorého trojica slovenských ministrov minulý týždeň túto problematiku v Kyjeve prebrala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Káčer tiež uviedol, že na Slovensku sa opravárenská základňa pre poškodenú ukrajinskú vojenskú techniku.

12.12.2022 13:18 , aktualizované: 15:00
Rastislav Káčer, Dmytro Kuleba Foto:
Ministri zahraničných vecí, slovenský Rastislav Káčer (vľavo) a ukrajinský Dmytro Kuleba, počas návštevy Kyjeva.
debata (501)

„Stroje Mig- 29 sme vám ešte neodovzdali. Ale sme pripravení tak urobiť. S našimi partnermi v NATO rokujeme o tom, ako to urobiť,“ povedal v rozhovore s ukrajinskou tlačovou agentúrou Káčer. „Myslím, že v najbližších týždňoch príde na Slovensko ukrajinská delegácia a my budeme spoločne s našimi americkými priateľmi pracovať na tom, aby sa to stalo skutočnosťou,“ dodal minister. Podrobnosti nechcel prezradiť, aby proces neohrozil.

VIDEO: Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?
Video

Bratislava sa po februárovom začatí ruskej invázie na Ukrajinu rozhodla predčasne ukončiť prevádzku stíhačiek MiG-29 zo sovietskej éry; nahradiť ich chce adekvátnymi západnými strojmi. Slovenský vzdušný priestor od septembra pomáhajú chrániť Česko a Poľsko. Slovenský minister obrany Jaroslav Naď už skôr uviedol, že Bratislava je pripravená odovzdať Ukrajine desiatku svojich stíhačiek Mig-29, ak za ne dostane zodpovedajúcu náhradu.

Káčer poznamenal, že posledný schválený balík slovenskej vojenskej pomoci Ukrajine zahŕňa niekoľko tisíc rakiet pre lietadlá Mig-29, muníciu, teplé oblečenie pre vojakov alebo potraviny.

VIDEO: Naď: Rusi zničili jednu Zuzanu, S-300 Ukrajincov stále chráni
Video

Ukrajinskej agentúre minister tiež povedal, že na Slovensku sa otvára opravárenská základňa pre poškodenú ukrajinskú vojenskú techniku, ktorá po oprave poputuje späť na Ukrajinu. O tom, že sa Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko chcú angažovať v oprave ukrajinskej vojenskej techniky hovoril Naď už v septembri po stretnutí so svojimi náprotivkami z krajín V4.

Ukrajinu minulý týždeň navštívili traja slovenskí ministri vrátane Káčera, ktorí v Kyjeve oznámili ďalšiu vojenskú i humanitárnu pomoc krajine, ktorá sa už viac ako deväť mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii.

VIDEO: Káčer prirovnal Putinovu vojnu k Hitlerovmu útoku
Video

Žiadne rozhodnutie o stíhačkách MiG-29 zatiaľ nepadlo

Žiadne rozhodnutie o uzemnených stíhačkách MiG-29 zatiaľ nepadlo, uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Na stanovisku ministerstva obrany sa nič nezmenilo. Stále platí, že so spojencami ďalej rokujeme, čo s uzemnenými migmi, žiadne rozhodnutie však doposiaľ nepadlo. V prípade akejkoľvek zmeny budeme, tak ako doteraz, o všetkom včas informovať,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu obrany.

V Michalovciach spustili prevádzku na opravu ukrajinskej vojenskej techniky

V priestoroch vojenského útvaru Ozbrojených síl (OS) SR v Michalovciach v pondelok za účasti slovenskej a nemeckej generality oficiálne spustili prevádzku na opravu ukrajinskej vojenskej techniky. V prevádzke bude pôsobiť do šesť nemeckých technikov, ktorí budú opravovať techniku západného pôvodu, napríklad húfnice a protilietadlové systémy.

Financovanie opráv zabezpečuje nemecká strana, Slovensko poskytuje prostredníctvom OS SR priestor a prístup k elektrine a vode, informovala hovorkyňa rezortu obrany.

Germany Russia Ukraine War Čítajte viac Nemeckí vojenskí mechanici sú už v Michalovciach. Aké zbrane pre Ukrajinu budú opravovať?

Ako vyzdvihol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), aj týmto spôsobom potvrdzuje Slovensko svoj neochvejný postoj podpory Ukrajiny počas jej boja proti ruskej agresii, keďže opravy poškodenej techniky sú kľúčovým elementom. „Slovenská republika preto využila svoju strategickú polohu a dostupné priestory, čím poskytla ďalšiu pomoc susedovi a zároveň prehĺbila bilaterálnu spoluprácu s Nemeckom,“ uviedol. Ako vysvetlil, s opravami súvisí možnosť na prehĺbenie vzťahov v oblasti opráv techniky vyrábanej nemeckými spoločnosťami, napríklad aj tankov Leopard, ktoré budú vo verzii 2A4 postupne dodávané na Slovensko.

Prevádzka na opravu ukrajinskej techniky v Michalovciach vznikla na základe memoranda o porozumení s federálnym ministerstvom obrany Nemeckej spolkovej republiky. Nateraz sa podľa hovorkyne predpokladá prevádzka opravárenských kapacít v horizonte jedného roka, pričom ďalšie rozhodnutia budú závisieť od vývoja situácie na Ukrajine.

501 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Rastislav Káčer #vojna na Ukrajine