Novým veliteľom bojovej jednotky NATO na Slovensku je český plukovník Navrátil

Novým veliteľom mnohonárodného bojového zoskupenia NATO na Slovensku sa stal český plukovník Karel Navrátil, ktorý riadiacu funkciu prevzal od svojho kolegu Ladislava Bujárka. Výmena nastala po plánovanej rotácii vojakov v zoskupení, ktorému velí Česká republika, potvrdil hovorca bojovej jednotky Jakub Sláma.

12.12.2022 14:55
strong cohesion Foto:
Certifikačné cvičenie NATO Strong Cohesion 2022 v Centre výcviku v Lešti.
debata (3)

Bujárek velil mnohonárodnej jednotke NATO na Slovensku od 24. júna. Funkcia bola odovzdaná počas slávnostného ceremoniálu. Do zoskupenia vyslali svojich vojakov okrem Česka aj Nemecko, Holandsko, Slovinsko a Spojené štáty, jeho súčasťou je aj slovenská mínometná čata.

Mnohonárodné bojové zoskupenie NATO vzniklo na Slovensku tento rok na jar v reakcii na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie posilniť svoje východné krídlo po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu. V súčasnosti má jednotka zhruba 1 200 vojakov, z toho do 600 je z Česka.

Plné operačné schopnosti dosiahla jednotka tento rok v septembri. Jej pozemné sily sú umiestnené vo vojenskom priestore Lešť pri obci Pliešovce, jednotka protivzdušnej obrany potom na leteckej základni Sliač.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #Karel Navrátil