Prieskum: Najväčšiu averziu voči utečencom z Ukrajiny majú z krajín V4 Slováci

Obyvatelia Slovenska majú z krajín Višegrádskej štvorky (V4), do ktorej patrí aj Česko, Maďarsko a Poľsko, najväčšiu averziu voči ukrajinským utečencom.

12.12.2022 16:43
Utečenci / UA / Foto: ,
Ukrajinskí utečenci na stanici v meste Ľvov čakajúci na autobus do Poľska, marec 2022
debata (215)

Ukázal to prieskum, ktorého výsledky v pondelok agentúre ČTK poskytla mimovládna organizácia Globsec. Výrazná väčšina Čechov a Poliakov sa domnieva, že zodpovedným za začatie vojny na Ukrajine je Rusko, na Slovensku a Maďarsku má tento názor menej ako polovica obyvateľov.

Slovensko je v rámci V4 jedinou krajinou, kde väčšina obyvateľov (52 percent) zastáva negatívny názor na ľudí, ktorí z Ukrajiny utekajú pred vojnou. Prieskum ukázal, že najmenej negatívne vnímajú ukrajinských utečencov obyvatelia Poľska (11 percent), Maďarska (15 percent) a potom Česka (25 percent).

Patrik Szicherle, jeden z autorov prieskumu, upozornil, že jedným z kľúčových faktorov negatívneho vnímania ukrajinských utečencov na Slovensku sú obavy obyvateľov z toho, že pomoc zhorší ekonomickú situáciu na Slovensku.

Kladný postoj k utečencom z Ukrajiny majú hlavne Poliaci (85 percent obyvateľstva), na ďalších miestach boli Maďari (82 percent), Česi (73 percent) a až na poslednom mieste s odstupom obyvatelia Slovenska, kde pozitívny názor na utečencov z Ukrajiny vyslovilo len 42 percent respondentov.

Za najmenej výhodnú formu pomoci utečencom z Ukrajiny označila väčšina obyvateľov krajín V4 poskytovanie bezplatných jazykových kurzov či bezplatného alebo dotovaného ubytovania.

Podľa Globsecu na konci novembra bolo v Poľsku registrovaných 1,5 milióna utečencov z Ukrajiny, v Česku takmer pol milióna, na Slovensku 100-tisíc a Maďarsku 31-tisíc osôb.

Zatiaľ čo až 84 percent respondentov z Poľska a 72 percent z Česka uviedlo, že za začatie vojny na Ukrajine je zodpovedné Rusko, v Maďarsku a na Slovensku tento názor zastávalo zhodne 43 percent ľudí. Na Slovensku až 39 percent obyvateľov viní z konfliktu na Ukrajine Spojené štáty a NATO.

Samotný prieskum pre Globsec vykonala agentúra Focus, ktorá v každej z krajín V4 oslovila tisíc respondentov.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #utečenci #V4 #vojna na Ukrajine