Orbán cúvol. Nebude viac vetovať bruselskú pôžičku Kyjevu

České predsedníctvo EÚ oznámilo, že dosiahlo dohodu s Maďarskom vo všetkých otvorených otázkach.

13.12.2022 00:45
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata

Na pondelkovom stretnutí veľvyslancov EÚ sa v zásade podarilo dosiahnuť dohodu o pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur, ako aj o 15-percentnej globálnej minimálnej dani, pláne hospodárskej obnovy pre Maďarsko a postupe podmienenosti. České predsedníctvo únie to oznámilo v tweete v noci na utorok.

Detaily zatiaľ nie sú úplne jasné. V tweete, ktorý sa začína nie práve skromným zvolaním „Megadohoda!“ české predsedníctvo ​​prezrádza, že balík dohôd bude potvrdený v písomnej podobe.

Na minulotýždňovom stretnutí ministrov financií členských krajín EÚ bolo rozhodnutie vo všetkých štyroch bodoch odložené pre veto, ktorým pohrozil maďarský minister Mihály Varga.

orbán Čítajte viac Maďarsko zablokovalo pomoc Ukrajine. Rozhodne únia bez neho?

Orbánova vláda bola do poslednej chvíle ostro proti tomu, aby si EÚ zobrala pôžičku na financovanie pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur. „Zatiaľ nie je jasné, ako EÚ rozptýlila výhrady maďarského kabinetu,“ napísal v noci na utorok spravodajský portál denníka Népszava.

Podľa diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra ČTK, únia zmrazí Budapešti z kohéznych fondov približne o 1,2 miliardy eur menej, ako pôvodne navrhla Európska komisia. Tá pre obavy z nedostatočného fungovania právneho štátu v krajine plánovala zablokovať 7,5 miliardy eur, napokon by to ale malo byť 6,3 miliardy.

Zvyšných 26 člensých krajín v noci na utorok schválilo aj maďarský plán obnovy, na základe ktorého môže krajina dostať 5,8 miliardy eur z mimoriadneho fondu vytvoreného v reakcii na pandemickú krízu. Ich výplata však bude podmienená ďalšími reformami.

Jednotlivé body dohody musia formálne potvrdiť členské štáty, aby nadobudli platnosť. Maďarsko by prvé peniaze malo dostať v januári.

Európska komisia navrhovala zmraziť 65 percent maďarského podielu z fondov určených na rozvoj menej vyspelých regiónov v rozpočtovom období 2021 až 2027, pretože podľa nej Budapešť nemohla zaručiť dostatočnú ochranu peňazí od únie pred korupciou, klientelizmom či nepriehľadným systémom verejného obstarávania. Maďarsku zároveň hrozilo, že príde o miliardy z fondu obnovy, ak EÚ neschváli jeho plán do konca tohto roka.

Maďarsko, ktoré zápasí s vážnymi ekonomickými problémami, sa rozhodlo po rokoch odmietania prijať sériu reformných krokov, ktoré však komisia opakovane označila za nedostatočné. Pri vyjednávaniach Budapešť blokovala spomínané dohody, pričom vojnou ťažko skúšaná Ukrajina o finančnú pomoc EÚ žiadala stále naliehavejšie.

Orbánova vláda tvrdila, že v zásade nemá námietky voči pomoci Kyjevu, ale len proti jej forme v podobe úveru, za ktorú má ručiť spoločne celá únia. Na podporu svojho argumentu Budapešť sľúbila, že vyčlení na dvojstrannú pomoc Kyjevu 187 miliónov eur, čo je podiel, ktorý by na ňu pripadol pri spoločnej sume 18 miliárd eur.

Maďarská diplomacia ukrajinskému ministerstvu zahraničných vecí oznámila, že je pripravená rokovať o bilaterálnej dohode o finančnej pomoci. Kyjev však tieto rokovania odmietol, oznámil v pondelok v Bruseli podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

„Z ukrajinského ministerstva zahraničných vecí sme dostali odpoveď, že pre nich je prioritou podpora EÚ, preto nechcú viesť rokovania mimo jej rámca,“ povedal v pondelok Szijjártó.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #Maďarsko #Európska únia #vojna na Ukrajine