EÚ odsúhlasila udelenie štatútu kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine

Členské štáty EÚ sa v utorok dohodli, že Bosne a Hercegovine udelia "štatút kandidátskej krajiny" na vstup do Únie. Nestabilná balkánska krajina sa tak dostala na začiatok dlhej cesty k členstvu v EÚ.

13.12.2022 15:12
Bosna a Hercegovina Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Ministri európskych záležitostí v Bruseli štatút kandidátskej krajiny odsúhlasili po tom, ako Európska komisia v októbri odporučila začať prijímací proces. Očakáva sa, že tento krok formálne podpíšu lídri EÚ na štvrtkovom samite v Bruseli.

Bosna a Hercegovina sa spolu s Moldavskom a Gruzínskom uchádza aj o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Podporu im v tejto súvislosti vyslovili členské krajiny NATO po stretnutí ministrov zahraničných vecí koncom novembra v Bukurešti.

Olivér Várhelyi Čítajte viac Bosna a Hercegovina bližšie k EÚ. Brusel jej navrhuje štatút kandidáta

Európski lídri sa obávajú, že krajiny v južnom a východnom susedstve Severoatlantickej aliancie stratia trpezlivosť pri čakaní na členstvo v EÚ i NATO. Následne by mohli byť menej stabilné a zraniteľnejšie voči ruským a čínskym snahám o získanie vplyvu.

Moldavsko aj Gruzínsko majú na svojom území odštiepenecké regióny okupované ruskými vojakmi. V Bosne a Hercegovine je pre etnické spory Srbov, Chorvátov a Moslimov dlhodobo politicky nestabilná situácia, pričom vnútropolitickú situáciu komplikuje aj zasahovanie zo strany Ruska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina