Nulová tolerancia je minulosťou, Peking zrušil aj sledovanie rozsahu nákazy

Skutočný rozsah nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Číne je v súčasnosti nemožné sledovať, uviedol najvyšší zdravotnícky orgán krajiny. Úrady súčasne varovali pred rýchlym šírením v Pekingu po tom, ako vláda náhle zrušila tzv. politiku nulovej tolerancie covidu, píšu agentúry AFP, AP a DPA.

14.12.2022 07:15 , aktualizované: 07:49
Čína koronavírus Peking opatrenia uvoľnenie... Foto: ,
Farmaceutka obsluhuje zákazníčku pri prázdnych regáloch v lekárni, zatiaľ čo zákazníci sa pokúšajú nájsť lieky pred ďalšou vlnou ochorenia COVID-19 v čínskom Pekingu 13. decembra 2022.
debata (25)

Čína minulý týždeň uvoľnila obmedzenia týkajúce sa hromadného testovania a karantény – po takmer troch rokoch snahy úplne potlačiť šírenie covidu. Oficiálne hlásené počty infikovaných následne rýchlo klesli v porovnaní s rekordnými úrovňami z minulého mesiaca.

V situácii, keď už testovanie nie je vo veľkej časti krajiny povinné, čínsky Národný zdravotnícky výbor v stredu priznal, že jeho čísla nezodpovedajú reálnemu rozšíreniu ochorenia.

Bezpríznakových hlásiť nebudú

„Mnohí ľudia bez príznakov sa už nezúčastňujú na testovaní…, preto je nemožné presne zachytiť skutočný počet asymptomaticky infikovaných ľudí,“ uviedol výbor v stanovisku. Doplnil, že odteraz nebude hlásiť prípady bez príznakov, ale len infekcie zachytené na verejných testovacích miestach.

Vicepremiérka Sun Čchun-lan podľa štátnych médií predtým uviedla, že nové prípady nákazy v hlavnom meste „rýchlo stúpajú“. Prisľúbila zároveň pomoc obyvateľom s dodávkami liekov.

covid Čítajte viac Čína vypína spornú anti-Covid aplikáciu určenú na sledovanie ľudí

Čínski lídri sú odhodlaní pokračovať v otváraní. Pekinské úrady cestovného ruchu v utorok oznámili, že obnovia zájazdy v hlavnom meste.

Krajina však čelí nárastu nákazy, na ktorý nie je dostatočne pripravená, približuje AFP. Milióny zraniteľných starších ľudí stále nie sú plne zaočkované a slabo financované nemocnice nemajú zdroje na to, aby zvládli očakávaný nárast pacientov.

Mnohí s príznakmi sa rozhodli liečiť sa doma. Obyvatelia Pekingu sa sťažujú na vypredané lieky a antigénové testy. Vytvorilo to čierny trh s astronomickými cenami, proti čomu už čínske úrady zasahujú a udeľujú takýmto predajcom pokuty.

čína, covid Čítajte viac Vypočuli komunisti hlas ulice? Peking uvoľňuje covidové pravidlá

Celosvetovo už 650 miliónov prípadov

Počet ľudí nakazených koronavírusom vo svete podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) prekonal 650 miliónov. Prvenstvo v absolútnom počte infikovaných držia od marca 2020 Spojené štáty, kde tento údaj prevýšil 99,5 milióna. Druhá je India (44,7 milióna) a tretie Francúzsko (takmer 38,6 milióna). Tempo rastu počtu nových prípadov na rozdiel od jesenných mesiacov narástlo – posledných desať miliónov nakazených pribudlo za 19 dní, predtým to bolo za 26 dní a predtým 24 dní.

Podľa serveru Ourworldindata.org je najzasiahnutejšou krajinou sveta podľa pomerného počtu nakazených Cyprus (cez 690 000 prípadov nákazy na milión obyvateľov), v prvej desiatke sú potom ešte San Maríno, Rakúsko, Slovinsko, Andorra, Dánsko, Brunej, Island, Francúzsko a Portugalsko.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #Nulová tolerancia