Investor Sabet bude novým veľvyslancom USA. Chce nasledovať Havlov odkaz

Americký investor Bijan Sabet bude novým veľvyslancom Spojených štátov v Česku. Jeho nomináciu schválil americký Senát.

14.12.2022 12:42
Trump / Oblek / Diplomacia / Diplomat / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

Sabet to uviedol na sociálnej sieti Twitter. „Je to životná pocta, nemôžem sa dočkať, kedy sa pustím do práce,“ komentoval súhlas Senátu Sabet. Pri presadzovaní demokracie a ľudských práv, najmä v oblasti slobody médií chce podľa vlastných slov nasledovať odkaz Václava Havla.

Českú republiku chce tiež podporovať v úsilí o presadzovanie regionálnej bezpečnosti a podieľať sa na prehlbovaní bilaterálnej obrannej spolupráce, napríklad pri nákupe amerických stíhačiek F-35.

Bijan Sabet je spoluzakladateľ a generálny partner spoločnosti Spark Capital, ktorá sa zaoberá rizikovým kapitálom a pomáha technologickým podnikateľom budovať globálne spoločnosti. Pracoval v mnohých technologických firmách v Silicon Valley v Kalifornii a v Massachusetts. Je tiež členom správnej rady Boston College, na ktorej získal v roku 1991 bakalársky ti­tul.

Časopis Forbes ho v minulosti zaradil medzi 100 najvýznam­nejších investorov do technologických firiem. Podľa denníka E15 mu k nominácii na veľvyslanca pravdepodobne pomohlo, že je dlhoročný priaznivec Demokratickej strany a pravidelne jej posiela finančné dary. Prispel aj na kampaň prezidenta Joe Bidena.

Má iránsko-kórejské korene a s Českom ho na rozdiel od predchádzajúcich amerických veľvyslancov nespája žiadna väzba. Post veľvyslanca USA nie je v Česku obsadený od konca roka 2020. Vtedy sa s nástupom nového prezidenta Bidena vzdal funkcie Stephen King, ktorý bol veľvyslancom od roku 2017.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #diplomacia #veľvyslanectvo USA