Kosovo oficiálne požiadalo o vstup do EÚ. Krajine schválili pravidlá uvoľnenia vízového režimu

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) a Európsky parlament (EP) odsúhlasili v stredu plán na umožnenie bezvízového vstupu návštevníkom z Kosova do eurobloku. Z vyhlásení EP a Európskej rady vyplýva, že nové pravidlá umožňujúce občanom Kosova dve 90-dňové návštevy v EÚ ročne vstúpia do platnosti ešte pred 1. januárom 2024. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14.12.2022 13:56 , aktualizované: 20:13
Kosovo, vlajka, znak Foto:
Kosovo
debata (15)

Čelní predstavitelia Kosova podpísali v stredu oficiálnu žiadosť, ktorou Európsku úniu požiadali o kandidátsky štatút pre svoju krajinu. Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová, predseda parlamentu Glauk Konjufca a premiér Albin Kurti podpísali žiadosť, ktorú plánujú vo štvrtok odovzdať Českej republike. Tá má v súčasnosti rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Pre najmladší štát Európy ide skôr o symbolický krok. Členstvo v EÚ je pre krajinu zatiaľ v nedohľadne.

Formálne má Kosovo „perspektívu“ prijatia do EÚ, zatiaľ čo štatút kandidátskej krajiny, ktorý vo štvrtok summit dvadsaťsedmičky zrejme prizná Bosne a Hercegovine, teraz nepripadá do úvahy. Prekážkou je aj to, že Kosovo ako suverénny štát neuznáva aj päť členských krajín EÚ – Španielsko, Rumunsko, Slovensko, Grécko a Cyprus. Kosovo nie je ani členom OSN.

Proces prijatia Kosova potrvá dlhé roky alebo aj desaťročia a bude závisieť od toho, či sa balkánskej krajine podarí urovnať vzťahy so Srbskom, upozorňujú pozorovatelia. Kosovo má totiž napäté vzťahy so Srbskom, na ktorom v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť a ktoré kosovskú nezávislosť neuznáva.

Srbsko Kosovo napätie hranice blokády situácia Čítajte viac Napätie v Kosove nepoľavuje. Obe strany sa obrátili na medzinárodné spoločenstvo
15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Kosovo #Európsky parlament