Saakašvili začal v nemocnici novú hladovku

Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili v stredu začal novú hladovku. Urobil tak po tom, čo mu bola odopretá účasť na súdnom pojednávaní prostredníctvom videolinku z nemocničnej izby, kde ho stráži ozbrojená stráž. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14.12.2022 17:50
Saakašvili Foto:
Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý bol v neprítomnosti odsúdený za zneužitie právomocí počas svojho prezidentovania a zatknutý po návrate z exilu, gestikuluje z lavice obžalovaných počas súdneho pojednávania v gruzínskom Tbilisi 2. decembra 2021.
debata (4)

Päťdesiatštyri­ročného Saakašviliho vlani previezli z väzby do nemocnice po 50-dňovej protestnej hladovke, ktorá výrazne zhoršila jeho zdravotný stav.

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že Saakašviliho väzba je politicky motivovaná. Jeho právnici súd žiadali, aby bol výkon trestu odložený zo zdravotných dôvodov. Lekári gruzínskemu exprezidentovi totiž diagnostikovali niekoľko vážnych neurologických ochorení vrátane mozgového ochorenia Wernického encefalopatie, anorexie, posttraumatickej stresovej poruchy a akútnej gastritídy.

Z lekárskej správy, ktorú vypracoval americký toxikológ David Smith a zverejnil ju tím Saakašviliho právnikov, vyplýva, že bol „otrávený“ ťažkými kovmi a bez poskytnutia primeranej zdravotnej starostlivosti mu hrozí smrť.

Saakašvili Čítajte viac Saakašviliho vo väzbe otrávili ťažkými kovmi, tvrdia lekári

Gruzínske úrady naopak tvrdia, že exprezident dostáva adekvátnu lekársku starostlivosť a prisľúbili, že zaistia jeho účasť na budúcotýždňovom pojednávaní.

Prozápadne orientovaný Saakašvili bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004 – 2013. Len niekoľko dní pred koncom svojho funkčného obdobia opustil Gruzínsko. Následne ho v roku 2018 vo vlasti v neprítomnosti odsúdili na šesť rokov väzenia za údajné zneužívanie právomocí. Podľa samotného Saakašviliho však ide o politicky motivovaný verdikt. Vo väzení je od októbra 2021, keď sa tajne vrátil z exilu na Ukrajine.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila zaobchádzanie gruzínskej vlády so Saakašvilim za „zjavnú politickú pomstu“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Michail Saakašvili