Irán vylúčili zo skupiny OSN pre postavenie žien

Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu odhlasovala vylúčenie Iránu z Komisie OSN pre postavenie žien (UNCSW) za brutálne zásahy bezpečnostných zložiek proti celoštátnym protestom, na čelo ktorých sa v tejto islamskej krajine postavili ženy. Informovala o tom agentúry AFP a Reuters.

14.12.2022 18:45
Soccer WCup Analysis The World Turns Foto: ,
Fanúšička Iránu sa rozplakala na zápase proti Walesu po tom, čo jej člen ochranky odobral transparent s nápisom "Sloboda života pre ženy".
debata (8)

Za vylúčenie Iránu hlasovalo dovedna 29 členov Hospodárskej a sociálnej rady (ECOSOC), osem krajín bolo proti a 16 sa hlasovania zdržalo. Na prijatie tohto opatrenia navrhovaného Spojenými štátmi bola potrebná jednoduchá väčšina hlasov.

Rezolúcia zbavuje Irán členstva v komisii s okamžitou platnosťou. V dokumente sa uvádza, že iránske vedenie „stále výraznejšie potláča ľudské práva žien a dievčat vrátane práva na slobodu prejavu a názoru, často s použitím nadmernej sily“.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová ešte pred hlasovaním uviedla, že vylúčenie Iránu je správna vec. Členstvo Teheránu v skupine podporujúcej rovnosť žien a mužov a posilnenie postavenia žien označila „za škaredú škvrnu na dôveryhodnosti komisie“.

Podľa iránskeho veľvyslanca pri OSN je krok USA nelegálny. Spojené štáty označil za tyrana.

UNCSW je hlavným globálnym medzivládnym orgánom, ktorý sa venuje výlučne presadzovaniu rodovej rovnosti a posilneniu postavenia žien, píše AFP.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte začiatkom novembra uviedla, že Spojené štáty budú spolupracovať s ostatnými krajinami v záujme vylúčiť Irán z komisie. Tento krok podporila aj bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová.

Odporcovia rezolúcie vrátane Ruska a Číny uviedli, že Irán bol do komisie riadne zvolený a jeho vylúčenie je „nebezpečným precedensom“.

Celoštátne demonštrácie vypukli v Iráne 16. septembra po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel ženského obliekania. Iránske úrady odvtedy zatkli tisícky ľudí. Voči 11 z nich vyniesli súdy rozsudky smrti.

irán Čítajte aj V Iráne popravili už druhého demonštranta, len mesiac od skutku
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #OSN #Mahsa Amíníová