V oslobodenom Chersone vraj objavili ruskú mučiareň pre deti

Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v nedávno oslobodenom meste Cherson mučiareň, kde ruské okupačné jednotky údajne zadržiavali a týrali deti. Oznámil to v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

14.12.2022 20:21
vojna na Ukrajine, Cherson Foto: ,
Deti v oslobodenom Chersone na opustenom vojenskom stanovišti. Archívna snímka.
debata (135)

Ruské tajné služby držali deti v takzvanej „detskej cele“, kde dostávali len trochu vody a takmer žiadne jedlo, dodal Lubinec s odvolaním sa na výpovede tamojších obyvateľov.

Z nich vyplýva, že tieto deti boli vystavené psychickému týraniu zo strany svojich ruských únoscov, ktorí im vraj povedali, že rodičia ich opustili a už sa nikdy nevrátia domov.

Lubinec podotkol, že jeden 14-ročný chlapec bol väznený a neskôr mučený len preto, že si odfotografoval nefunkčnú ruskú vojenskú techniku.

„Mučenie detí sme zaznamenali prvýkrát. Myslel som si, že po Buči a Irpini už nemôžeme siahnuť na hlbšie dno… Ale skutočné dno sme videli až v Chersone,“ uviedol ukrajinský ombudsman.

Britský denník pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. Guardian navštívil inú „mučiareň“ v juhoukrajinskom Chersone, kde boli podľa tamojších zdrojov zadržiavaní, bití či mučení elektrickým prúdom desiatky mužov. Niektorých z nich ruskí vojaci zabili.

Russia Ukraine War Čítajte aj Ukrajinským deťom, ktoré majú traumu z vojny, pomáha psí terapeut
135 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie detí #vojna na Ukrajine #Cherson